Svar:
Det er et veldig godt spørsmål du stiller som sikkert flere foreldre lurer på. Å ha atferdsproblemer kan innebære at man krangler mye med voksne, ofte har sinneutbrudd, at man nekter å høre på voksne, at man forstyrrer andre med vilje, at man bryter regler, lyver eller stjeler eller ikke får til å være sammen med jevnaldrende på en god måte.
Det å oppleve utfordringer i livet er noe som kan utgjøre en liten økt risiko for at barn utvikler atferdsproblemer. Å vokse opp med hjertefeil og være mye på sykehus kan jo være en utfordring. Men det er ikke så enkelt, at det er hjertefeilen i seg selv er den eneste forklaringen.
Når vi psykologer møter et barn som har atferdsproblemer pleier vi å snakke med både barnet og familien for å finne ut alle de tingene som kan ha spilt inn og gjort at barnet reagerer som det gjør. Det vi da tar med i vurderingen er om barnet har noen spesiell biologisk eller genetisk sårbarhet, om barnet har opplevd noe som kan ha utløst problemet og om det er ting i livet til barnet som kan gjøre at problemet opprettholdes videre gjennom livet. Når vi har funnet ut av dette, skjønner vi også bedre hva vi kan gjøre for å hjelpe barnet og foreldrene til å få det bedre.
Alle barn har ulike historier, lever med unike familier og i forskjellige miljøer. Derfor blir jo også forklaringen på hvorfor et barn har atferdsproblemer unikt for hvert barn. Jeg har likevel under prøvd å lage en fiktiv beskrivelse av et barn og hvordan man kan forstå det:
Stella på 9 år er født med en hjertefeil som gjorde at hun ble operert to ganger før hun fylte syv år. Hun er inne til kontroller jevnlig, og har også vært innlagt i perioder. Stella og familien har det vanskelig. Hun er mye sinna, hører ikke på foreldrene og krangler mye med klassekamerater. Noen ganger har hun bitt og slått barn hun har kommet i konflikt med. Hun har få venner, er ofte alene i friminuttene og er også mye hjemme fra skolen.
Stellas sårbarhet: Stellas hjertefeil gjør henne sliten. Når man er sliten tåler man mindre og kan bli irritabel. God hjelp for Stella er at man tar hensyn til at hun blir sliten, og legger opp dagen slik at hun også har krefter igjen til sosialt liv med venner og familie.
Utløsende hendelser i Stellas liv: Da Stella ble operert siste gang som 7-åring ble hele livet hennes satt på vent. Det var en vond opplevelse for hele familien, Stella var lei seg og redd, men klarte ikke å sette ord på hvordan hun hadde det. De vonde følelsene kom ut som sinne. Mamma og pappa gjorde alt de kunne for å holde humøret hennes oppe, slik som foreldre ofte gjør. De lot være å sette grenser når hun oppførte seg dårlig og de ga henne det hun ba om for å muntre henne opp. God hjelp for Stella kan være å gi henne mulighet til å trene seg til å sette ord på følelsene sine og det hun opplever knyttet til sykdommen. Dette kan kanskje helsesøster bidra med i samtaler. God hjelp er også at mamma og pappa får støtte i å sette grenser for datteren, selv om Stella blir sinna på dem.
Ting som gjør at problemene fortsetter: Da familien kom hjem fra sykehuset, kom de hjem til en verden der livet hadde gått vider uten dem. De andre jentene i klassen hadde begynt å leke nye leker Stella ikke kunne, venninnen hennes hadde fått en ny bestevenn. Stella opplever nå at hun ikke får til å leke med andre og føler seg utenfor. Når hun opplever dette bli hun lei seg, følelsene kommer ut som sinne. Hun gjør dumme ting uten å tenke seg om, noe som gjør at de andre får mindre lyst til å leke med henne. Hun er i en ond spiral. God hjelp til Stella er å hjelpe henne med å delta i hyggelige aktiviteter med jevnaldrende. Dette kan skolen gjøre i friminuttene og foreldre gjøre på fritiden. På denne måten får Stella både trene seg i å være med andre og får hyggelige erfaringer og bedre sosial selvtillit. Hvis det blir flere innleggelser på sykehus, er det viktig at man tenker på hvordan hun kan holde kontakt med klassen og med venner underveis i innleggelsen.
Stellas styrker: Stella er en jente som liker å spille teater og er modig og tør å stå på en scene. Dette kan kanskje benyttes til hennes beste. Kanskje finnes det en barneteatergruppe Stella kan delta i, hvor hun kan få venner med samme interesse og mulighet ti å «starte litt på nytt» og få gode sosiale erfaringer?
Jo tidligere man tar tak i adferdsproblemer, jo mindre sannsynlig er det at det vil utvikle seg og bli et problem videre gjennom livet. Hvis ditt barn opplever vansker, råder jeg deg derfor til å tenke over hvilke ting som kan ha spilt inn og gjort det sånn og hva man kan gjøre i forhold til hver av disse tingene. Dette kan være lurt å gjøre sammen med helsesykepleier eller psykolog tilknyttet helsestasjon eller familiesenter i kommunen. Hvis problemene er store, er det lurt å be barnets fastlege om å henvise hen til psykisk helsevern for barn og unge i spesialisthelsetjenesten.
Lykke til!
Vennlig hilsen
psykolog Torun Vatne