Du er her: HjemHjertefeil
Hjertefeil
 

Hjertefeil

Hjertefeil er den vanligste medfødte misdannelsen. I Norge fødes hvert år mellom 500 og 600 barn med hjertefeil. På disse sidene finner du utfyllende informasjon om alt fra diagnoser, undersøkelser og behandling til råd og veiledning om hverdagen og livet til barn med hjertefeil og deres familier.

Det finnes mange typer av medfødt og tidlig ervervet hjertefeil, og et utall kombinasjoner. I tillegg kommer en liten gruppe barn som er født hjertefriske, men som får en hjertesykdom i barnealderen på grunn av infeksjoner, andre sykdommer eller ytre påvirkninger (”tidlig ervervet hjertesykdom”). De aller fleste barn med hjertefeil vokser opp og kan leve tilnærmet normale liv.

Medfødt hjertesykdom er den vanligste hjertesykdommen hos barn. Omtrent 0,8 prosent av alle fødte barn har en medfødt hjertefeil. Det finnes rundt ett hundre ulike diagnoser, og det er vanlig å ha kombinasjoner av feil. Eksempler på vanlige hjertefeil er hull i hjertet, trange blodårer eller hjerteklaffer, blodårer som har byttet plass eller hjerterytmeforstyrrelser. De vanligste diagnosene finner du mer informasjon om på disse sidene.

Vi har i dag god behandling å tilby de aller fleste barn med medfødt hjertefeil. Mange hjertebarn må opereres en eller flere ganger. I Norge er all hjertekirurgi på barn lokalisert til Rikshospitalet i Oslo (Oslo Universitetssykehus). Annen behandling av hjertefeilen kan være medikamenter, pacemaker, hjertestarter, kunstige klaffer eller hjertetransplantasjon.

Felles for de aller fleste er at de kan leve tilnærmet normale liv etter behandlingen. Det finnes imidlertid også så kompliserte feil at behandling av dem kan være vanskelig og risikofylt, og dessverre er det fremdeles noen hjertebarn som dør.

Fagstoffet på disse sidene er utarbeidet i samarbeid med fagpersoner, blant annet barnelege Alf Meberg, kardiolog Kristina Haugaalege, barnekardiolog Leif Brunvand, lege Anne Katrine Sebjørnsen, fysioterapeut Per Morten Fredriksen,   jurist Atle Larsen, jurist Rune Vikan, psykolog Torun Vatne, ernæringsfysiolog Åshild Lode, medisinerstudent Kjersti Jystad Postmyr med flere. Diagnoseartiklene er bearbeidet av overlegene Henrik Holmstrøm og Thomas Møller.

 

Del dette innholdet:


  Var denne informasjonen nyttig for deg?

Gi din støtte til barnehjertesaken!

Hver dag fødes det barn med hjertefeil. Ikke alle får oppleve ettårsdagen sin. Din støtte redder liv. Og gir flere et bedre liv.

Vipps 112519

Gi en gave

Bli fastgiver

Om hjertefeil > Bli medlem > Støtt oss > Om oss >

Kontakt

Foreningen for hjertesyke barn

Telefon: 23 05 80 00

E-post: ffhb@ffhb.no
Besøk: Schweigaards gate 12, 0185 Oslo
Post: PB 222 Sentrum, 0103 Oslo
Org.nr.: 870 430 922

Kontonummer: 3000 19 32000

 

Kontakt

Foreningen for hjertesyke barn
Telefon: 23 05 80 00
E-post: post@hjertebarn.no

Besøk: Schweigaards gate 12, 0185 Oslo
Post: PB 222 Sentrum, 0103 Oslo
Org.nr.: 870 430 922

Kontonummer: 3000 19 32000

Innsamlingsprosent 2022

Illustrasjon: Innsamlingsprosent 2020
Utviklet av Imaker as