Du er her: HjemHjertefeilUndersøkelserAndre sykdommer
Hjertefeil
 

Andre sykdommer

Alle barn blir forkjølet, får barnesykdommer og influensa eller andre infeksjonssykdommer, også hjertebarna. Hva skal man gjøre når et hjertebarn blir sykt?

Bilde av et termometer

Alle barn blir forkjølet, får barnesykdommer og influensa eller andre infeksjonssykdommer, også hjertebarna. Særlig når barn begynner i barnehage er det mange som blir syke. Hjertebarn er ikke mer utsatt for sykdom enn andre barn, og vanligvis tåler de sykdom godt. Men hjertebarna har mindre reserver enn friske barn, og dette gjør at de kan bli sykere av vanlige infeksjoner enn det andre barn blir.

Det kan være lurt at hjertebarnforeldre blir orientert når det går sykdommer i barnehagen, slik at de kan vurdere hvorvidt det er trygt for barnet å gå i barnehagen eller om det bør holdes hjemme.

Ta kontakt med lege

Dersom hjertebarnet blir sykt, bør dere ta kontakt med lege. Han eller hun vil fortelle dere om det er nødvendig med antibiotika eller annen behandling. I de fleste tilfeller vil febernedsettende medisiner, nesespray eller andre reseptfrie medisiner være nok. Om barnet bruker medisiner på grunn av hjertefeilen eller andre sykdommer, bør dere sjekke med legen eller med de som jobber på apoteket om det er greit at barnet tar reseptfrie legemidler og andre legemidler samtidig med disse.

De fleste hjertebarn har normalt immunforsvar, og kroppen klarer å kvitte seg med infeksjoner om den bare får litt tid på seg. Noen hjertebarn skal imidlertid ha antibiotika ved mildere sykdomstilfeller der andre barn ikke har behov for dette.

Næringsinntak ved sykdom

Forbrenningen går opp ved sykdom, mens næringsinntaket ofte går ned. Matlysten reduseres, og kanskje orker ikke barnet å spise. Noen hjertebarn sliter med å få i seg nok mat også når de er friske, og det blir da ekstra viktig å tenke på ernæring når barnet blir sykt. Et tips kan være å gi barnet kaloririk drikke, som juice og næringsdrikker. Helsesøster kan gi gode råd om dette.

Følg med på hvor mye mat og drikke barnet ditt får i seg. Hvis du er bekymret over at barnet får i seg for lite mat eller drikke, bør du ta kontakt med lege. Av og til kan det bli nødvendig å legge inn hjertebarnet på sykehuset ved sykdom for å sikre at han eller hun får i seg den næringen de trenger.

Vaksinering av hjertesyke barn

For å unngå alvorlig sykdom anbefales alle barn i Norge å ta en del vaksiner for å beskytte seg mot alvorlige sykdommer. Hjertebarna bør også følge det ordinære barnevaksinasjonsprogrammet, men bør unngå vaksinasjon rett før og rett etter en hjerteoperasjon. Noen hjertebarn vil bli anbefalt å ta noen ekstra vaksiner.

Del dette innholdet:


  Var denne informasjonen nyttig for deg?

Gi din støtte til barnehjertesaken!

Hver dag fødes det barn med hjertefeil. Ikke alle får oppleve ettårsdagen sin. Din støtte redder liv. Og gir flere et bedre liv.

Vipps 112519

Gi en gave

Bli fastgiver

FFHB

Om hjertefeil > Bli medlem > Støtt oss > Om oss >

Kontakt

Foreningen for hjertesyke barn

Telefon: 23 05 80 00

E-post: ffhb@ffhb.no
Besøk: Schweigaards gate 12, 0185 Oslo
Post: PB 222 Sentrum, 0103 Oslo
Org.nr.: 870 430 922

Kontonummer: 3000 19 32000

 

Kontakt

Foreningen for hjertesyke barn
Telefon: 23 05 80 00
E-post: ffhb@ffhb.no
Besøk: Schweigaards gate 12, 0185 Oslo
Post: PB 222 Sentrum, 0103 Oslo
Org.nr.: 870 430 922

Kontonummer: 3000 19 32000

Innsamlingsprosent 2020

Illustrasjon: Innsamlingsprosent 2020
Utviklet av Imaker as