Hjertefeil
 

Dilatert kardiomyopati (DCM)

Hva er dilatert kardiomyopati (DCM)?

”Dilatert” betyr utvidet eller forstørret. ”Kardio” betegner hjertet. ”Myopati” er en fellesbetegnelse på muskelsykdommer, i dette tilfellet hjertemuskelen. Dilatert kardiomyopati (DCM) betyr at hjertemuskelen er forstørret og svekket, slik at den arbeider mindre effektivt og ikke kan pumpe nok blod til resten av kroppen. På engelsk heter diagnosen Dilated Cardiomyopathy.

 

Illustrasjonsbilde av hjertefeilen: Dilatert kardiomyopati (DCM)

 

Hva skyldes dilatert kardiomyopati?

Man vet ikke helt hva som gjør at noen utvikler DCM, og årsaken er ikke alltid den samme. Noen faktorer som kan bidra til sykdommen er virusinfeksjon, arvelige faktorer og autoimmune sykdommer.


Hvordan det kan påvirke barnet

DCM kan føre til hjertesvikt, og denne tilstanden medfører en rekke symptomer som følge av svekket pumpefunksjon i hjertet og de stressreaksjoner det utløser:
 

 • Nedsatt utholdenhet, økt behov for pauser
   
 • Andpustenhet
   
 • Spisevansker og manglende vekst
   
 • Væskeopphoping (ødemer), svettetendens (spesielt hos spedbarn), blekhet, kalde hender og føtter
   
 • Blodet flyter langsommere gjennom hjertet, og dette kan føre til dannelse av blodpropper, noe som kan skade både lunger, hjerne eller andre organer. Barn med denne tilstanden kan derfor trenge behandling med blodfortynnende medikamenter (aspirin eller warfarin) for å forhindre slike blodpropper.
   
 • Endringer i hjertemuskelen kan forstyrre hjertets elektriske aktivitet. Den regulerer hjertefrekvensen, så pulsen kan bli meget lav (hjerteblokk eller bradykardi) eller høy (takykardi, atrieflimmer).

Diagnose

DCM oppdages ofte fordi barnet blir lett trøtt, andpusten og kanskje har hevelser (ødemer, oftest i beina). Hjertefrekvensen kan også være for rask eller for langsom, og legen kan høre unormale lyder gjennom et stetoskop (hjertebilyd), eller man kan oppdage et forstørret hjerte på et røntgenbilde.

Behandling

Barn med DCM kan ikke gjøres friske med behandling, men ulike medikamenter kan bidra til at hjertet stabiliserer seg, og i mange tilfeller forhindre at tilstanden blir forverret. Barnet kan også bli spontant bedre. Statistisk sett blir ca. 1/3 av barna med denne sykdommen mer eller mindre friske, ca. 1/3 holder seg stabile med medisinering og ca. 1/3 blir uansett forverret. Dette er blant annet avhengig av årsaken, og vanligvis viser det seg i løpet av et år.

Barnet kan ha behov for ulike typer behandling:
 

 • Medikamenter: ACE-hemmere, antiarytmika, betablokkere, digoxin, diuretika (vanndrivende) og antikoagulanter (blodfortynnere) kan alle behandle symptomene og forbedre hjertefunksjonen.
   
 • Pacemaker: Hvis barnets hjertefrekvens er for lav, kan det ha behov for en pacemaker.
   
 • Implanterbar hjertestarter (ICD): I sjeldne tilfeller kan barnet få innsatt en ICD for å sjokkere hjertet ut av en farlig høy hjertefrekvens.

Hjertetransplantasjon

Hvis tilstanden til barnet ditt ikke kan kontrolleres med disse behandlingene, kan han eller hun bli evaluert for en hjertetransplantasjon. Les mer om behandlinger her.

For informasjon om hjertetransplantasjon, se egen informasjonsside

Denne artikkelen er hentet fra Children Heart Foundation - CHF, oversatt til norsk, kvalitetssikret og tilpasset norske forhold i samarbeid med overlegene Henrik Holmström og Thomas Möller, ved Barnehjerteseksjonen på Oslo Universitetssykehus, Rikhospitalet. Illustrasjoner er laget av medisinsk illustratør Kari Toverud, i samarbeid med barnelege Alf Meberg.

Eksterne lenker:

 

Her kan du laste ned artikkelen i pdf-format:

/share/mime/48/pdf.png Dilatert kardiomyopati (DCM)
(dilatert-kardiomyopati-dcm-.pdf, 365kB)

Del dette innholdet:


  Var denne informasjonen nyttig for deg?

Gi din støtte til barnehjertesaken!

Hver dag fødes det barn med hjertefeil. Ikke alle får oppleve ettårsdagen sin. Din støtte redder liv. Og gir flere et bedre liv.

Vipps 112519

Gi en gave

Bli fastgiver

FFHB

Om hjertefeil > Bli medlem > Støtt oss > Om oss >

Kontakt

Foreningen for hjertesyke barn

Telefon: 23 05 80 00

E-post: ffhb@ffhb.no
Besøk: Schweigaards gate 12, 0185 Oslo
Post: PB 222 Sentrum, 0103 Oslo
Org.nr.: 870 430 922

Kontonummer: 3000 19 32000

 

Kontakt

Foreningen for hjertesyke barn
Telefon: 23 05 80 00
E-post: ffhb@ffhb.no
Besøk: Schweigaards gate 12, 0185 Oslo
Post: PB 222 Sentrum, 0103 Oslo
Org.nr.: 870 430 922

Kontonummer: 3000 19 32000

Innsamlingsprosent 2020

Illustrasjon: Innsamlingsprosent 2020
Utviklet av Imaker as