Du er her: HjemHjertefeilBarnehage og skoleMat
Hjertefeil
 

Mat

I løpet av en lang dag på skole eller i barnehagen trenger barn påfyll av energi. Stort sett regulerer barn matinntaket sitt greit selv, og det er naturlig at både appetitt og behov varierer i perioder.

Likevel vet vi at barn som får i seg næring i løpet av skoledagen blir mer konsentrert, mindre urolige og har større utbytte av skoledagen. De har rett og slett mer energi til å være både sosiale og til å lære.Men hvordan skal man få barn som har liten matlyst til å spise? For de fleste vil ikke tiden strekke til for å lage matpakker hvor fiskekakene har hjerteform og osten kommer i form av bokstaver. Av og til kan dette være både koselig og fristende, men som niste til hverdags er det tidkrevende og vil sannsynligvis også miste nyhetsverdien i løpet av kort tid.

Det å lage en sunn og god niste trenger ikke være komplisert og tidkrevende. Under følger noen enkle tips som kan gjøre matpakken litt mer fristende og forhåpentligvis bidra til at spisepausen for liten og stor blir et høydepunkt i løpet av dagen.

1. Farger
Mat med farger ser alltid mer innbydende ut enn mat med lite farger. Det å legge ved frukt og grønnsaker i matboksen vil gjøre nisten mer fargerik. Dersom dette i tillegg er kuttet opp vil terskelen for å spise opp være enda lavere.

Druer, jordbær, cherrytomater og knaskegulrøtter kommer fra naturens side i en størrelse som er perfekt til niste. Det samme gjelder nøtter (selv om det neppe kan sies at de er fargerike).

2. Variasjon
Vi er forskjellige når det gjelder forventningene vi har til nistematen vår. For noen er én brødskive med gulost og én med brunost hver dag det beste i verden, mens andre lett blir lei hvis maten er den samme hver dag. Barn er også forskjellige, men dersom nista kommer hjem dag etter dag uspist kan det være en idé å finne på noe helt annet. Niste må ikke være brødskiver, og det kan hende at gårsdagens spaghettimiddag kan friste som formiddagssmat.

3. Planlegging
Dette er et punkt ingen kommer utenom, og den viktigste delen av nistesmøringen finner sted allerede i butikken. De fleste av oss har middag og brød/pålegg på handlelista. Kanskje er det en idé å tenke også spesielt på ”hva skal vi lage niste av” allerede i butikken. Frukt og grønnsaker hører også med her.

Kanskje er det greit å gå til innkjøp av småbokser til enten frukt/grønnsaker eller pålegg, slik at maten holder seg så frisk som mulig?

Det å lage nisten på kvelden er et gammelt råd, men for mange av oss oppleves nista da som enda mindre fristende dersom den er smurt dagen før. En løsning på dette kan være å pakke klart brødskiver og pålegg hver for seg. Småpakninger av pålegg (som makrell i tomat, leverpostei, syltetøy etc) og ferdigkokte egg er ypperlige alternativer.

4. Yoghurt
Mange er bekymret for at yoghurt er store ”sukkerbomber” og dropper dette som et nistealternativ. Det finnes mange ulike typer yoghurt, også dem med mindre sukker. Prøv deg frem. Enkelte varianter inneholder helt riktig mye sukker, men melkeprodukter er også en god kilde til kalsium, som barn i vekst har behov for.

5. Matglede
Til sist: Sunn mat er viktig! Men småspiste barn trenger også næring. Noen ganger må vi ty til alternativer som i utgangspunktet ikke er det vi tenker er sunt. Det er viktig å huske på at barn trenger mat, og at det tross alt er bedre at de får sjokoladepålegg på en niste som blir spist enn at de får en sunn niste som de ikke spiser. Sunn mat er ikke sunn hvis den ikke blir spist.

NB: Tipsene fungerer også for voksne!

Del dette innholdet:


  Var denne informasjonen nyttig for deg?

Gi din støtte til barnehjertesaken!

Hver dag fødes det barn med hjertefeil. Ikke alle får oppleve ettårsdagen sin. Din støtte redder liv. Og gir flere et bedre liv.

Vipps 112519

Gi en gave

Bli fastgiver

Om hjertefeil > Bli medlem > Støtt oss > Om oss >

Kontakt

Foreningen for hjertesyke barn

Telefon: 23 05 80 00

E-post: ffhb@ffhb.no
Besøk: Schweigaards gate 12, 0185 Oslo
Post: PB 222 Sentrum, 0103 Oslo
Org.nr.: 870 430 922

Kontonummer: 3000 19 32000

 

Kontakt

Foreningen for hjertesyke barn
Telefon: 23 05 80 00
E-post: post@hjertebarn.no

Besøk: Schweigaards gate 12, 0185 Oslo
Post: PB 222 Sentrum, 0103 Oslo
Org.nr.: 870 430 922

Kontonummer: 3000 19 32000

Innsamlingsprosent 2022

Illustrasjon: Innsamlingsprosent 2020
Utviklet av Imaker as