Du er her: HjemHjertefeilÅ leve med hjertefeilParforholdet
Hjertefeil
 

Parforholdet

Alle parforhold må pleies for å vare. Det er imidlertid ikke alltid lett å finne overskudd og tid til å ta vare på hverandre i en vanskelig situasjon, og i en hverdag med belastninger og usikkerhet.

Bilde av et par sett bakfra

Det kan også oppleves uvesentlig å prioritere parforholdet når man opplever en krise. Forsøk likevel å finne rom for å ta vare på parforholdet og hverandre. Å holde sammen som en familie er noe av det viktigste man kan gjøre for barna og hverandre i denne situasjonen.

Belastning ved å leve med sykt barn

Når man får et hjertesykt barn, oppleves det for mange som et sjokk. Gleden over det nyfødte barnet lever side om side med usikkerheten og engstelsen knyttet til hjertefeilen. Det er naturlig at foreldre opplever å være i en krise, og at man reagerer med sjokk. Studier som har sett på psykisk helse hos foreldre til barn med alvorlig medfødt hjertefeil, har blant annet funnet en overhyppighet av angst og depresjon de første årene etter at barnet er født. Særlig er mor utsatt for å utvikle slike problemer.

Å ha et kronisk sykt barn, eller å miste et barn, er en stor psykisk belastning både for den enkelte forelder og for parforholdet. Det er ikke holdepunkter for å si at frekvensen av samlivsbrudd er større hos foreldre til kronisk syke barn, men det er dessverre ikke så sjelden at et samlivsbrudd kommer i kjølvannet av store psykiske belastninger.

Å søke hjelp

Det er viktig å forsøke å pleie parforholdet, også i en krisesituasjon. Ved å ta vare på hverandre og parforholdet, tar man også vare på barna. Det er ikke uvanlig at det kan oppstå konflikter i en presset situasjon, og kanskje kommer uenigheter og ulike tilnærmingsmåter klarere til uttrykk. Kommunikasjonen kan lettere spisse seg og bli vanskelig når man er sliten og har lite å gå på. Det kan være god hjelp i å snakke med andre som har opplevd noe liknende, eller man kan oppsøke profesjonell hjelp for råd og tips.

Det er ikke uvanlig at mor og far reagerer ulikt på det å få et hjertesykt barn. De har ofte ulik sårbarhet, og mor er som regel mer utsatt for å utvikle sinne, angst og depresjoner når hun får et alvorlig hjertesykt barn. Det er likevel viktig å ikke glemme far i en slik situasjon. Samtidig er det nødvendig å være klar over at alle reagerer ulikt. Mange foreldre klarer seg bra gjennom en slik påkjenning og har ikke behov for ekstra hjelp eller støtte utenfra.

Kurs for foreldre

Hvis dere føler at dere trenger hjelp til å ta vare på samlivet etter å ha fått et alvorlig hjertesykt barn, finnes det hjelp å få. ”Hva med oss?” er et samlivskurs for foreldre til barn med nedsatt funksjonsevne i regi av Barne-, ungdoms- og familieetaten (Bufetat). Kurset retter seg mot foreldre til barn som har funksjonsvansker, funksjonshemning, fysiske eller psykiske vansker eller kronisk sykdom. Kurset passer for dere som:

  • Har en utfordrende hverdag
  • Vil ha tid til å være kjærester
  • Vil ha hjelp til å bli bedre på kommunikasjon
  • Føler dere har lite tid til hverandre
  • Ønsker verktøy til å håndtere konflikter
  • Vil unngå krangling
  • Vil treffe andre foreldre i samme situasjon

Det finnes tilsvarende kurs for aleneforeldre til kronisk syke barn, som står enda mer alene om de samme utfordringene.

Les mer: Hva med meg?

Å møte andre i samme situasjon

Et godt tips kan være å snakke med andre i samme situasjon. I Foreningen for hjertesyke barn kan dere møte familier som har opplevd mye av det samme som dere, og kan utveksle erfaringer og dele råd og tanker. 

Oppsøk profesjonell hjelp hvis det er behov for det.


Del dette innholdet:


  Var denne informasjonen nyttig for deg?

Gi din støtte til barnehjertesaken!

Hver dag fødes det barn med hjertefeil. Ikke alle får oppleve ettårsdagen sin. Din støtte redder liv. Og gir flere et bedre liv.

Vipps 112519

Gi en gave

Bli fastgiver

Om hjertefeil > Bli medlem > Støtt oss > Om oss >

Kontakt

Foreningen for hjertesyke barn

Telefon: 23 05 80 00

E-post: ffhb@ffhb.no
Besøk: Schweigaards gate 12, 0185 Oslo
Post: PB 222 Sentrum, 0103 Oslo
Org.nr.: 870 430 922

Kontonummer: 3000 19 32000

 

Kontakt

Foreningen for hjertesyke barn
Telefon: 23 05 80 00
E-post: post@hjertebarn.no

Besøk: Schweigaards gate 12, 0185 Oslo
Post: PB 222 Sentrum, 0103 Oslo
Org.nr.: 870 430 922

Kontonummer: 3000 19 32000

Innsamlingsprosent 2022

Illustrasjon: Innsamlingsprosent 2020
Utviklet av Imaker as