Du er her: HjemAktuelt
Aktuelt
 

Vet du om barnet ditt har økt risiko for å bli alvorlig syk av influensa?

Illustrasjonsbilde: Vet du om barnet ditt har økt risiko for å bli alvorlig syk av influensa?

De aller fleste av oss tåler influensa og koronasykdom godt, men eldre over 65 og voksne og barn med noen kroniske sykdommer eller tilstander, blir oftere alvorlig syke. Derfor anbefaler Folkehelseinstituttet tre vaksiner i høst.

Tre vaksiner som kan forhindre alvorlig sykdom og død

Barn og voksne som er kronisk syke bør ta influensavaksine hver høst. Dette er nødvendig fordi influensaviruset endrer seg hele tiden og vaksinen tilpasses disse endringene hvert år. I høst bør de også ta vaksine mot koronavirus. Disse to vaksinene kan tas samtidig, i hver sin arm.

I tillegg anbefaler FHI noen risikogrupper å ta vaksine mot pneumokokksykdom, også kalt vaksine mot lungebetennelse. Dette gjelder spesielt de med immunsvikt og de over 65 år. Denne vaksinen anbefales å tas hvert sjette år.

Spør legen din om hvilke vaksiner du burde ta

Selv om mange har vært flinke til å følge anbefalingene om influensa- og koronavaksine tidligere, ser vi at det særlig for influensavaksine er dårlig vaksinasjonsdekning blant yngre i risikogruppene. Det er viktig at pasienter med økt risiko for alvorlig sykdom som følge av influensa, korona og pneumokokkbakterie, får tilbud om vaksine. Spør fastlegen din hvilke vaksiner akkurat du burde ta.

Vaksine - det viktigste tiltaket for å unngå alvorlige følger av influensa- og koronasykdom  

Både influensa-, korona- og pneumokokksykdom kan føre med seg en lang rekke alvorlige komplikasjoner. Sannsynligheten for dette er høyere dersom man har én eller flere sykdommer forbundet med økt risiko.  Influensa er særlig vanlig blant barn. I en gjennomsnittlig influensasesong vil 20-30 % av alle barn bli smittet. De aller fleste barn tåler influensa godt, men barn med noen sykdommer og tilstander, har en økt risiko for å bli alvorlig syke.

Alle tre sykdommene kan føre til alvorlig lungebetennelse. Det er også økt risiko for andre infeksjoner i luftveiene.

Når det gjelder korona- og influensavirus, kan flere også oppleve en forverring av grunntilstand, enten i form av symptomforverring eller at sykdommen blir vanskeligere å regulere. Begge virus kan i sjeldne tilfeller også forårsake hjerneslag og andre hjerte/kar-hendelser, samt organsvikt. 

For å lese mer om vaksinene mot korona, influensa og pneumokokksykdom, kan du gå inn på Folkehelseinstituttets nettsider.Del dette innholdet:

Aktuelt

Illustrasjonsbilde: Forskningspris til Kristina Herman Haugaa

Forskningspris til Kristina Herman Haugaa

Nasjonalforeningens hjerteforskningspris for 2024 er tildelt professor og kardiolog Kristina Hermann Haugaa. Hun mottok prisen for sitt mangeårige arbeid med genetisk hjertesykdom.

Foreningen for hjertesyke barn gratulerer så mye, og ser fram til et fortsatt godt samarbeid i årene som kommer.

Forskningspris til Kristina Herman Haugaa - les hele saken


Illustrasjonsbilde:

"Følelser i en hjertefamilie" - medlemswebinar

Silja Berg Kårstad jobber som psykolog på BUP på Barne- og ungdomsklinikken ved St. Olavs hospital i Trondheim. I snart 15 år har hun samarbeidet tett med kardiologer og kontaktsykepleier for hjertesyke barn.

I løpet av dette webinaret vil Silja dele av sin lange erfaring med å støtte gravide, spedbarn og småbarn, samt deres familier, gjennom ventetiden før og etter operasjon.

"Følelser i en hjertefamilie" - medlemswebinar - les hele saken


Illustrasjonsbilde:

"Ord fra hjertet" - skrivekurs for medlemmer

Vil du sette av en helg til å skrive, og uttrykke det du har på hjertet?

Vi inviterer til kreativt og terapeutisk skrivekurs med forfatter og skrivecoach Siw C. Christiansen. Likeperson Kristin Tvervåg er med som medarrangør og støtte.

"Ord fra hjertet" - skrivekurs for medlemmer - les hele saken>> Se alle nyheter

Gi din støtte til barnehjertesaken!

Hver dag fødes det barn med hjertefeil. Ikke alle får oppleve ettårsdagen sin. Din støtte redder liv. Og gir flere et bedre liv.

Vipps 112519

Gi en gave

Bli fastgiver

Om hjertefeil > Bli medlem > Støtt oss > Om oss >

Kontakt

Foreningen for hjertesyke barn

Telefon: 23 05 80 00

E-post: ffhb@ffhb.no
Besøk: Schweigaards gate 12, 0185 Oslo
Post: PB 222 Sentrum, 0103 Oslo
Org.nr.: 870 430 922

Kontonummer: 3000 19 32000

 

Kontakt

Foreningen for hjertesyke barn
Telefon: 23 05 80 00
E-post: post@hjertebarn.no

Besøk: Schweigaards gate 12, 0185 Oslo
Post: PB 222 Sentrum, 0103 Oslo
Org.nr.: 870 430 922

Kontonummer: 3000 19 32000

Innsamlingsprosent 2022

Illustrasjon: Innsamlingsprosent 2020
Utviklet av Imaker as