Du er her: HjemAktuelt
Aktuelt
 

Alt klart til skolestart?

Illustrasjonsbilde: Alt klart til skolestart?

Etter en lang sommerferie, kommer en av årets viktigste dager, (det er) skolestart! Noen skal møte opp for aller første gang, mens andre har rykket et hakk opp og skal begynne på nytt trinn, kanskje til og med på ny skole.

Noen gleder seg og har gjort det lenge, skolen er morsom og spennende og møtesmed forventning. For andre oppleves det som skummelt og krevende, og de siste dagene av ferien preges kanskje av engstelse for hvordan alt skal bli. For alle gjelder det samme – at det er lurt å være godt forberedt.

Hjertepermen

Foreningen for hjertesyke barn har i mange år jobbet for at barn med medfødt hjertefeil skal ha gode liv også i barnehagen og på skolen. Vi har spurt alle medlemmene hva som er viktig og hva som er på plass når det fungerer godt. I svarene får vi høre om forberedelser, gode holdninger på skolen og den ene læreren som virkelig forstår. God og riktig informasjon, og hjelp til dialog mellom foreldre og lærer, utpeker seg som spesielt viktig hos de vi spurte, og det ble utgangspunktet for at vi laget Hjertepermen.

Hjertepermen har vist seg å være et godt hjelpemiddel for familiene og for lærere i barnehage og skole. Hjertepermen er egentlig to permer, en til hjemmet og en til barnehagen og skolen. Den siste permen følger barnet opp gjennom utdanningssystemet fra barnehage til ungdomsskole.

Ved overgangen til videregående får ungdommene selv tilsendt boka Ung med hjertefeil, hvor det står mange nyttige tips om skole, utdanning, tilrettelegging og rettigheter. I forkant av viktige overganger, som skolestart på 1.trinn og overgang til ungdomsskolen, sender vi i god tid ut tips og råd om forberedelser. Dette kommer som nye faktaark til Hjertepermen og lærerpermen. Det er sjekklister og oppdatert informasjon og noen ganger nye faktaark når vi har nye temaer i Hjertepermen.

Barnehagen og skolen er en stor del av barnas og familiens hverdag. De aller fleste barn med medfødt hjertefeil klarer seg bra på skolen og trives der. Samtidig vet vi også, både gjennom forskning og erfaring, at noen av våre barn kan ha tilleggsproblematikk og derfor trenge tilpasninger i skolehverdagen. Det kan handle om lese- og skrivevansker, motoriske utfordringer eller konsentrasjonsvansker. For noen er uro i kroppen og mye aktivitet vanskelig i møtet med høyere krav til stillesitting. Det behøver ikke å bety at barnet har en tilleggsdiagnose, men litt utfordringer på flere områder kan til sammen gjøre hverdagen krevende likevel. Alle barn har rett på tilpasset opplæring og noen kan ha behov og rett til individuell tilrettelegging.



Forberedelser til skolestart

I god tid før selve skolestart, er det lurt å snakke med skolen om overordnede og praktiske ting. Bruk gjerne overlevering av Hjertepermen, som et «alibi» for å avtale et møte med skolen. Dette møtet kan gjerne være allerede året før oppstart på 1. trinn.

Barnehagen og skolen har ansvar for å trygge overgangen og de innkaller som regel selv til møtet. Har dere ansvarsgruppe, er det også naturlig å snakke om skolehverdagen der. Skolefritidsordningen er en selvstendig enhet og må aktivt kobles på møtene eller få informasjon direkte. 

Det lønner seg å være nysgjerrig og spørrende på hvordan skolen har tenkt å møte barnet. Del gjerne dine erfaringer på hva som er lurt å tenke på og hva som må følges opp, samtidig som du lar skolen få en sjanse til å legge til rette. Husk at det er barnet som eier sin historie, at barnet har rett til å si sin mening og ha innflytelse på saker som angår dem.

Tips gjerne skolen om gode ressurser for å skaffe seg kunnskap om barn med medfødt hjertefeil. Under kan du se og videresende hjertebank-filmene. Disse er tilpasset oppstart i barnehage, barneskole og ungdomsskole. 


Barnehage

Barneskole

Ungdomsskole

Spør eksperten

Om du eller barnet ditt lurer på noe knyttet til barnehage, skole og oppvekst, kan du nå sende spørsmålet til Mona Ødegård inne på vår “Spør eksperten”-side. Mona har jobbet 10 år i Foreningen for hjertesyke barn. Hun har utviklet Hjertepermen og hjertevennlig oppvekst. Mona har pedagogisk utdanning og mange års erfaring med tilrettelegging i barnehage og skole.

Spørsmålene vil bli anonymisert, og svaret blir publisert, slik at flere som kanskje lurer på det samme, kan få hjelp.

Del dette innholdet:

Aktuelt

Illustrasjonsbilde: Ledige plasser på Geilomo

Ledige plasser på Geilomo

Det er fortsatt ledige på plasser på fireukers 'hjerteopphold' på Geilomo i perioden 21. august - 15. september. Kanskje det er midt i blinken for ditt hjertebarn?
 
Kontakt leder Anne-Britt Foss på tlf. 32 09 50 00 for veiledning og mer informasjon.
 

Ledige plasser på Geilomo - les hele saken


Illustrasjonsbilde: Hjertebarnkalenderen 2024 er nå ute

Hjertebarnkalenderen 2024 er nå ute

Mange av våre faste kjøpere og støttespillere får nå telefon fra vår gode samarbeidsparner Windmill, med spørsmål om å kjøpe neste års kalender fra Foreningen for hjertesyke barn. Vi vil takke alle som bidrar til vårt arbeid ved å kjøpe Hjertebarnkalenderen. Vi gjør oppmerksom på at kalenderen har fått nytt kontonummer på årets faktura.

Hjertebarnkalenderen 2024 er nå ute - les hele saken



>> Se alle nyheter

Gi din støtte til barnehjertesaken!

Hver dag fødes det barn med hjertefeil. Ikke alle får oppleve ettårsdagen sin. Din støtte redder liv. Og gir flere et bedre liv.

Vipps 112519

Gi en gave

Bli fastgiver

FFHB

Om hjertefeil > Bli medlem > Støtt oss > Om oss >

Kontakt

Foreningen for hjertesyke barn

Telefon: 23 05 80 00

E-post: ffhb@ffhb.no
Besøk: Schweigaards gate 12, 0185 Oslo
Post: PB 222 Sentrum, 0103 Oslo
Org.nr.: 870 430 922

Kontonummer: 3000 19 32000

 

Kontakt

Foreningen for hjertesyke barn
Telefon: 23 05 80 00
E-post: post@hjertebarn.no

Besøk: Schweigaards gate 12, 0185 Oslo
Post: PB 222 Sentrum, 0103 Oslo
Org.nr.: 870 430 922

Kontonummer: 3000 19 32000

Innsamlingsprosent 2022

Illustrasjon: Innsamlingsprosent 2020
Utviklet av Imaker as