Du er her: HjemAktuelt
Aktuelt
 

Vi snakker ekte (neste)kjærlighet

Illustrasjonsbilde: Vi snakker ekte (neste)kjærlighet

I årets kampanje for «Alle hjerters dag», har Stiftelsen Organdonasjon tatt seg den frihet å utelate hjertet, selve symbolet på kjærlighet.

– Budskapet er at organdonasjon er et fantastisk uttrykk for kjærlighet. Og at denne kjærligheten like gjerne kan ligge i en ny nyre, lunge, lever eller bukspyttkjertel. En stor og livsviktig gave for den som trenger den, sier Aleksander Sekowski, informasjonssjef i Stiftelsen Organdonasjon.
 
Han peker på at 2021 har vært et tungt år for organdonasjon i store deler av verden. Til tross for at Norge har klart seg relativt bra, har det likefullt vært en nedgang også her. Med kampanjen håper han på økt bevissthet om saken.
 
Nesten 13500 reddet
Ventelistene øker i takt med at stadig flere pasientgrupper får tilbud om organtransplantasjon i Norge. Mange av disse har få eller ingen behandlingsalternativer. Så langt har over 13 460 nordmenn blitt reddet av et nytt organ. Av disse har over:
 
9600 fått nyre
1890 fått lever
680 fått lunger
600 fått bukspyttkjertel, eller øyceller fra bukspyttkjertel
1070 fått hjerte
 
Frivillighetens år
I 2022 skal frivilligheten i Norge feires. Årets dager er blitt fordelt på en rekke organisasjoner og foreninger, og skal markeres på ulike måter. Stiftelsen Organdonasjon har blitt tildelt 14. februar, altså Valentinsdagen.
 
– På en måte kan man si at organdonasjon og frivillighet er nært beslektet. De er begge uttrykk for nestekjærlighet, et ønske om å gjøre andre godt. Da passer det veldig bra å markere alt dette på kjærlighetens dag, sier Sekowski.
 
Til vanlig stiller mange frivillige opp på stand for organdonasjon på Valentinsdagen. I år, som i fjor, har det av hensyn til smittevern i stedet blitt en heldigital kampanje.
 
– Vi vet at mange av våre frivillige gjerne skulle vært ute i gater, torg og på kjøpesentre for å møte mennesker og formidle vårt livreddende budskap denne dagen. Vi håper det snart vil være mulig igjen, sier Sekowski.
 
Fire takker for kjærligheten
I kampanjen, som spiller på det kjente «I ❤︎ YOU» står fire mennesker som har fått et nytt organ, frem med sin historie, og takker alle de som sier ja til organdonasjon.
 
Å bli satt på venteliste var et sjokk. I tillegg til dødsfrykten, bekymret jeg meg for om jeg ville være «frisk» nok til en lungetransplantasjon. Kroppen må tåle en sånn påkjenning. Samtidig tenkte jeg at «nå må det skje noe snart, ellers rekker jeg ikke å fylle 30 engang».
 
 

Del dette innholdet:

Aktuelt

Illustrasjonsbilde: Gjenvalgt for tredje gang

Gjenvalgt for tredje gang

På FFOs kongress og representantskapsmøte 18. og 19 november ble Helene Thon gjengvalgt som FFOs første nestleder, for tredje gang.

Det ble også vedtatt nytt politisk program for 2024 og 2025, i tillegg til ny strategiplan for perioden 2024-2029.

Gjenvalgt for tredje gang - les hele saken


Illustrasjonsbilde: 500 000 til forskning

500 000 til forskning

Siden 2014 har Foreningen for hjertesyke barn Forskningsstiftelsen delt ut nærmere 7 millioner kroner til snart 40 prosjekter. - I år deler vi ut midler til to prosjekter innenfor områder hvor det finnes svært lite forskningsbasert kunnskap fra før, sier styreleder Gunnar Geirhovd fornøyd. 

500 000 til forskning - les hele saken


Illustrasjonsbilde: Fysisk aktivitet gir stort helseutbytte for barn med medfødt hjertefeil

Fysisk aktivitet gir stort helseutbytte for barn med medfødt hjertefeil

Medfødte hjertefeil er den vanligste formen for strukturelle fødselsdefekter, og rammer omtrent 1 prosent av alle nyfødte. Medisinske fremskritt over de siste femti årene har ført til at de aller fleste av disse barna kan få et tilnærmet normalt liv etter behandling. Derfor er det viktig å opplyse om de gunstige helseeffektene barn og unge har av fysisk aktivitet, og at aktivitet er helt trygt for dem med medfødt hjertefeil.

Fysisk aktivitet gir stort helseutbytte for barn med medfødt hjertefeil - les hele saken



>> Se alle nyheter

Gi din støtte til barnehjertesaken!

Hver dag fødes det barn med hjertefeil. Ikke alle får oppleve ettårsdagen sin. Din støtte redder liv. Og gir flere et bedre liv.

Vipps 112519

Gi en gave

Bli fastgiver

Om hjertefeil > Bli medlem > Støtt oss > Om oss >

Kontakt

Foreningen for hjertesyke barn

Telefon: 23 05 80 00

E-post: ffhb@ffhb.no
Besøk: Schweigaards gate 12, 0185 Oslo
Post: PB 222 Sentrum, 0103 Oslo
Org.nr.: 870 430 922

Kontonummer: 3000 19 32000

 

Kontakt

Foreningen for hjertesyke barn
Telefon: 23 05 80 00
E-post: post@hjertebarn.no

Besøk: Schweigaards gate 12, 0185 Oslo
Post: PB 222 Sentrum, 0103 Oslo
Org.nr.: 870 430 922

Kontonummer: 3000 19 32000

Innsamlingsprosent 2022

Illustrasjon: Innsamlingsprosent 2020
Utviklet av Imaker as