Du er her: HjemAktuelt
Aktuelt
 

Statsbudsjettet 2020 – hvor er tildelingene?

Helene Thon

– Regjeringen har satt seg nye og ambisiøse overordnede mål for å ivareta personer med nedsatt funksjonsevne/kronisk sykdom. Hvor er tildelingene, lurer generalsekretær i Foreningen for hjertesyke barn, Helene Thon, i sine kommentarer til budsjettet for 2020.

Regjeringen har satt i gang et viktig arbeid på flere områder som har stor betydning for mennesker med funksjonshemning eller kronisk sykdom og deres familier. Deriblant en strategi for likestilling av mennesker med funksjonsnedsettelse, samt en inkluderingsreform. Og ikke minst, for familier med barn med funksjonshemning eller kronisk sykdom – retten til koordinator. Regjeringsplattformen (Granavold) inneholder en koordinatorgaranti som skal sørge for at familier med spesielle behov sikres tilgang til eksisterende hjelpetilbud. Dette vil naturlig nok kreve ekstra ressurser. - Det fremlagte forslag til statsbudsjett 2020 har ingen spor av spesifikke økonomiske midler til denne viktige ordningen, påpeker Thon.

Spesialundervisning
- Det fremkommer tydelig at retten til spesialundervisning består, og det er viktig og bra. Men samtidig har vi en sterk bekymring for elever med funksjonsnedsettelser som nesten er usynlige i budsjettforslaget. Det sies ikke noe om at alle elever med behov for spesialundervisning får rett til opplæring av fagpersoner med godkjent relevant utdanning, eller at lovverket skal styrkes for å sikre kvalitet i undervisningen og tiltak for å øke spesialpedagogisk kompetanse.

Skolehelsetjenesten
Satsningen for å styrke helsestasjon og skolehelsetjenesten fortsetter, og det er bra. Fra 2013 til 2017 økte antall årsverk med 975, og tall fra juni 2019 viser en ytterligere økning på 371 årsverk. Det foreslås en økning på 904 millioner kroner. Skolehelsetilbudet på videregående skole er dessverre fortsatt dårlig.

Støtten til Statped foreslås redusert med 25 millioner kroner for å overføre og gjennomføre kompetansetiltak i kommuner og fylkeskommuner.

-Vi er bekymret for hva som nå skjer rundt Stapeds sentrale spesialkompetanse. Vi registrerer dessuten at det er ingenting om barn med funksjonsnedsettelser i rammeplanen for barnehagens mål. Men det igangsettes et eget lovarbeid om psykososialt barnehagemiljø hvor blant annet FFO og organisasjonene inviteres til å gi innspill.

Fastlegeordningen
Fastlegeordningen er under stort press og blant annet er det et betydelig rekrutteringsproblem. Regjeringen foreslår en bevilgning på 60 millioner kroner i rekrutteringstilskudd til kommunene for å rekruttere nye fastleger. I tillegg er det igangsatt et arbeid for å utarbeide en handlingsplan for allmennlegetjenesten, et arbeid Foreningen for hjertesyke barn har gitt innspill til.

Habilitering og rehabilitering
Det ble for noen år siden vedtatt en opptrappingsplan for habilitering og rehabilitering og en total ramme på 300 millioner kroner for årene 2017 til 2019. Av disse midlene ble 200 millioner gitt som frie inntekter til kommunene og 100 millioner som søkbare midler gjennom fylkesmennene. Et positivt tiltak er at fra 1. januar har kommunene plikt til å knytte til seg ergoterapeut og psykolog. Sluttevalueringen av opptrappingsplanen kommer i 2020.

For refusjon av egenbetaling foreslår regjeringen å øke egenandelstak 1 med 91 kroner, fra 2369 kroner til 2460 kroner i 2020. For egenandelstak 2 foreslås det å øke taket fra 2085 kroner til 2176 kroner.

Moms frivilligheten
Når det gjelder momskompensasjonsordningen for frivilligheten, foreslås den økt med kr 92,4 millioner kroner (fra kr 1607,6 mill. til kr 1700 mill.). Dette er en reell vekst på 3 % og medfører fortsatt en beregnet avkortning på rundt 21,5 prosent. Dermed er avstanden til full momskompensasjon fortsatt like stor. En samlet frivillighet vil fortsette arbeidet for å nå det viktige og rettferdige målet om full kompensasjon.

Del dette innholdet:

Aktuelt

Illustrasjonsbilde: Kurs for familier med LQTS, JLNS og CPVT

Kurs for familier med LQTS, JLNS og CPVT

Foreningen for hjertesyke barn arrangere kurs for familier med genetisk hjertesykdom 22.-24.september 2023. I tillegg til LQTS (Lang QT-tid syndrom) og JLNS (Jervell og Lange-Nielsen Syndrom) vil også familier med CPVT (Katekolaminerg polymorf ventrikkeltakykardi) kunne være med. Påmeldingsfrist er 1. juni, og gjøres her.

Kurs for familier med LQTS, JLNS og CPVT - les hele saken


Illustrasjonsbilde: Nettseminar med psykolog Caroline M. Rostrup

Nettseminar med psykolog Caroline M. Rostrup

Hvordan være forelder til et barn med hjertefeil? 

Å være en familie med et barn som har hjertefeil gir andre erfaringer, opplevelser og belastninger, enn det gjør i andre familier. Å leve med kronisk sykdom på nært hold kan påvirke den psykiske helsen, og er grobunn til spesielle psykiske og emosjonelle temaer som kan bli med livet ut.

Tid: 24. mai 20.00 - 21.00.

Meld deg på her

 

Nettseminar med psykolog Caroline M. Rostrup - les hele saken


Illustrasjonsbilde: Utlysning av prosjektmidler 2023

Utlysning av prosjektmidler 2023

Foreningen for hjertesyke barn Forskningsstiftelsen har gleden av å utlyse forskningsmidler, og vil i 2023 gi økonomisk støtte innenfor en ramme på NOK 700 000. 

Søknadsfrist er 28.august 2023 

Utlysning av prosjektmidler 2023 - les hele saken



>> Se alle nyheter

Gi din støtte til barnehjertesaken!

Hver dag fødes det barn med hjertefeil. Ikke alle får oppleve ettårsdagen sin. Din støtte redder liv. Og gir flere et bedre liv.

Vipps 112519

Gi en gave

Bli fastgiver

FFHB

Om hjertefeil > Bli medlem > Støtt oss > Om oss >

Kontakt

Foreningen for hjertesyke barn

Telefon: 23 05 80 00

E-post: ffhb@ffhb.no
Besøk: Schweigaards gate 12, 0185 Oslo
Post: PB 222 Sentrum, 0103 Oslo
Org.nr.: 870 430 922

Kontonummer: 3000 19 32000

 

Kontakt

Foreningen for hjertesyke barn
Telefon: 23 05 80 00
E-post: ffhb@ffhb.no
Besøk: Schweigaards gate 12, 0185 Oslo
Post: PB 222 Sentrum, 0103 Oslo
Org.nr.: 870 430 922

Kontonummer: 3000 19 32000

Innsamlingsprosent 2020

Illustrasjon: Innsamlingsprosent 2020
Utviklet av Imaker as