Hver dag fødes det barn med hjertefeil. Ikke alle får oppleve ettårsdagen sin. Din støtte redder liv. Og gir flere et bedre liv.
Vipps 112519
I fjor ble det gjennomført 95 organdonasjoner fra avdød giver ved norske sykehus. Dette er det laveste tallet på ti år. Det viser tall fra Oslo universitetssykehus.
– Trolig ser vi effekten av et helsevesen som har vært under press i snart to år med pandemi. Vi vet blant annet at færre potensielle donorer er blitt detektert ved intensivavdelingene. Dette kan tyde på at bevisstheten om organdonasjon har gått noe ned på donorsykehusene, samtidig som covidbehandling og -beredskap tar opp mye kapasitet og ressurser ved sykehusene, sier Aleksander Sekowski, informasjonssjef ved Stiftelsen Organdonasjon.
De 95 donorene hjalp tilsammen 374 pasienter med 404 livreddende organer.
I tillegg var det også en relativt høy nei-andel. Dette er både tilfeller der den avdøde selv var i mot organdonasjon, eller der de nærmeste pårørende ikke ønsket donasjon.
– De siste to årene har avslagsprosenten vært for høy. Det har vært et stort korona-fokus i redaksjonene, og helsejournalistikken spesielt. Det har gått utover temaer som organdonasjon. Vi vet at historiene i media om mennesker som er blitt berørt av donasjon og transplantasjon er svært viktig for folks bevissthet og positive innstilling, sier Sekowski.
488 pasienter stod på venteliste for et nytt organ ved utgangen av fjoråret. Det er på samme nivå som ved 2020, da 490 pasienter ventet.
Sekowski er glad for at mange pasienter fikk hjelpen de så sårt trengte i 2021, men er samtidig bekymret over en høy nei-andel i befolkningen.
– Si ja til organdonasjon. Del det med dine nærmeste, og fyll ut Donorkort™ på helsenorge.no ! Organdonasjon er noe vi gjør for hverandre. Ett eneste "ja" kan redde opptil syv liv, er hans oppfordring.
Foreningen for hjertesyke barn arrangere kurs for familier med genetisk hjertesykdom 22.-24.september 2023. I tillegg til LQTS (Lang QT-tid syndrom) og JLNS (Jervell og Lange-Nielsen Syndrom) vil også familier med CPVT (Katekolaminerg polymorf ventrikkeltakykardi) kunne være med. Påmeldingsfrist er 1. juni, og gjøres her.
Hvordan være forelder til et barn med hjertefeil?
Å være en familie med et barn som har hjertefeil gir andre erfaringer, opplevelser og belastninger, enn det gjør i andre familier. Å leve med kronisk sykdom på nært hold kan påvirke den psykiske helsen, og er grobunn til spesielle psykiske og emosjonelle temaer som kan bli med livet ut.
Tid: 24. mai 20.00 - 21.00.
Meld deg på her
Nettseminar med psykolog Caroline M. Rostrup - les hele saken
Foreningen for hjertesyke barn Forskningsstiftelsen har gleden av å utlyse forskningsmidler, og vil i 2023 gi økonomisk støtte innenfor en ramme på NOK 700 000.
Søknadsfrist er 28.august 2023
Hver dag fødes det barn med hjertefeil. Ikke alle får oppleve ettårsdagen sin. Din støtte redder liv. Og gir flere et bedre liv.
Vipps 112519
Foreningen for hjertesyke barn
Telefon: 23 05 80 00
E-post: ffhb@ffhb.no
Besøk: Schweigaards gate 12, 0185 Oslo
Post: PB 222 Sentrum, 0103 Oslo
Org.nr.: 870 430 922
Kontonummer: 3000 19 32000