Du er her: HjemAktuelt
Aktuelt
 

Landets første friluftssykehus

Friluftssykehuset

Friluftssykehuset, også kalt Hegre-hytta, er tegnet av Snøhetta. Huset er et lite og originalt "fantasibygg" i skogen bak Rikshospitalet. Her skal både behandling og rekreasjon finne sted.

Et sted å trekke seg litt tilbake og nyte naturens impulser, når sykehushverdagen blir for krevende; Det nye Friluftssykehuset ved Oslo Universitetssykehus er plassert i skogholtet ved Sognsvannsbekken på baksiden av Rikshospitalet og brukes til både behandling og rekreasjon. Sykehuset ble offisielt åpnet i fjor. Den 27. august var det  intern markering av det allerede populære tilbudet på OUS Rikshospitalet.

– Nå kan vi flytte behandlingen ut i skogen og ha samtaler og forberede sykehusprosedyrer med barna her ute, istedenfor inne på sykehuset, sa avdelingsoverlege på S-BUP, Trond Diseth, begeistret under tirsdagens markering. Han kunne fortelle at de allerede ser at dette fungerer, og at de skal forske på effekten.

Frilutssykehuset på OUS skal brukes som en del av den høyspesialiserte behandlingen til Avdeling for barn og unges psykiske helse på sykehuset (S-BUP). Det er også denne avdelingen som har unnfanget og utviklet ideen, og det er S-BUP som har driftsansvaret for det nye sykehuset i skogen.

Naturen reduserer stress
Primus motor for Friluftssykehuset, psykolog på S-BUP, Maren Lindheim, har lang erfaring med behandling av barn, og fortalte at de vet at det å være ute med pasientene gir dem mindre stress, en større følelse av mestring og mer styrke til å takle utfordringene med sykdommen.

– Det er en gammel myte at du er for syk til å være ute når du er innlagt på sykehus. Dette gjelder ikke for alle. Naturen har god innvirkning på både fysisk og psykisk helse. Det skjer noe med kroppen vår når vi er ute. Vi bruker sansene på en annen måte og det vekker nysgjerrighet. I neste omgang kan det åpne opp for å finne nye måter å løse det som er vanskelig på, sa hun og la til at dette også er underbygget av forskning.

I tillegg til å være en del av behandlingstilbudet til S-BUP på dagtid, er Friluftssykehuset, med navnet Hegre-hytta, et tilbud for sykehusets pasienter og pårørende for øvrig på kvelder, i helger og i ferier, og kan brukes til avkobling og rekreasjon. Rent praktisk gjøres dette ved å «søke» behandlende lege på avdelingen hvor man er innlagt.

Mange bidragsytere
Frilutssykehuset er finansiert av Stiftelsen Friluftssykehuset og tegnet pro bono av arkitektkontoret Snøhetta. I tillegg har Barnestiftelsen på OUS bidratt og en rekke samarbeidspartnere og ulike instanser på sykehuset. Listen er lang over alle som skal takkes for realiseringen av dette pioner-prosjektet.

klinikksjef for Barne- og ungdomsklinikken på Rikshospitalet, Terje Rootwelt, ga S-BUP anerkjennelse for at Friluftssykehuset er på plass.

– Prosessen har vært lang, men resultatet er veldig godt. Dette er et uttrykk for avdelingens helhetlige tilnærming til behandlingen av syke barn, sa han, og la til at han ikke kan huske noe annet sykehuset har gjort, som har fått like mye positiv oppmerksomhet, både nasjonalt og internasjonalt, som dette Friluftssykehuset.

Planen fremover er at alle sykehus i landet skal ha et tilsvarende tilbud.

– OUS er først ut, men  flere vil komme etter, understreket Diseth.

Terje Rootwelt, Trond Diseth og Maren Lindheim fra OUS.

Terje Rootwelt, Troind Diseth og Maren Lindheim sa alle litt om prosessen bak dette sykehuset under markeringen tirsdag 27. august.

Del dette innholdet:

Aktuelt

Frdrik Bentzen

Ny kommunikasjonsrådgiver på plass

1. mars begynte Fredrik Bentzen som kommunikasjonsrådgiver i Foreningen for hjertesyke barn. Fredrik har bakgrunn som manus- og tekstforfatter. Han er sprekkfull av idéer og gleder seg til å representere og løfte frem hjertebarn i alle aldre.

Ny kommunikasjonsrådgiver på plass - les hele saken


Atle Larsen

Nettseminar med jurist Atle Larsen

Onsdag 1. mars kl 19.30 – 20.30 inviterer vi til undervisning med jurist Atle Larsen om lover, forskrifter, rettigheter og ordninger som er relevante for barn med hjertefeil og deres foreldre/familier. Stikkord for innholdet er pleiepenger, stønader, avlastningsordninger, tilrettelegging i skole, fritak, saksgang, klagemuligheter mm

Nettseminar med jurist Atle Larsen - les hele saken


Illustrasjonsbilde: Hva fungerer for søsken til barn med diagnoser og sykdom?

Hva fungerer for søsken til barn med diagnoser og sykdom?

Er du mellom 12 og 16 år og har en bror eller søster med en sykdom eller funksjonsnedsettelse? Da kan du og en av dine foreldre delta i et gruppetilbud som kalles SIBS-ONLINE. Dette er en onlineversjonen av SIBS, et gruppetilbud som er utviklet av Psykologisk institutt ved universitetet i Oslo og Frambu kompetansesenter for sjeldne diagnoser. Målet med SIBS finne ut hva søsken trenger av informasjon og støtte som bror og søster til en med en sjelden diagnose og å gjøre foreldre bedre i stand til å gi den støtten som trengs. Du kan lese mer om SIBS på www.sibs.no.

Hva fungerer for søsken til barn med diagnoser og sykdom? - les hele saken



>> Se alle nyheter

Gi din støtte til barnehjertesaken!

Hver dag fødes det barn med hjertefeil. Ikke alle får oppleve ettårsdagen sin. Din støtte redder liv. Og gir flere et bedre liv.

Vipps 112519

Gi en gave

Bli fastgiver

FFHB

Om hjertefeil > Bli medlem > Støtt oss > Om oss >

Kontakt

Foreningen for hjertesyke barn

Telefon: 23 05 80 00

E-post: ffhb@ffhb.no
Besøk: Schweigaards gate 12, 0185 Oslo
Post: PB 222 Sentrum, 0103 Oslo
Org.nr.: 870 430 922

Kontonummer: 3000 19 32000

 

Kontakt

Foreningen for hjertesyke barn
Telefon: 23 05 80 00
E-post: ffhb@ffhb.no
Besøk: Schweigaards gate 12, 0185 Oslo
Post: PB 222 Sentrum, 0103 Oslo
Org.nr.: 870 430 922

Kontonummer: 3000 19 32000

Innsamlingsprosent 2020

Illustrasjon: Innsamlingsprosent 2020
Utviklet av Imaker as