Hver dag fødes det barn med hjertefeil. Ikke alle får oppleve ettårsdagen sin. Din støtte redder liv. Og gir flere et bedre liv.
Vipps 112519
Sean Wallace ved Institutt for klinisk medisin forsvarte den 30. juni sin avhandling for graden philosophiae doctor (ph.d.): "Transcranial Doppler; Relative blood flow measurements and monitoring during interventional paediatric cardiac catheterisation". Han har blant annet sett på blodgjennomstrømningen til hjernen under hjertekateterisering. Foreningen for hjertesyke barn gratulerer!
I sin avhandling av “Transcranial Doppler; Relative blood flow measurements and monitoring during interventional paediatric cardiac catheterization” har Sean Wallace og medarbeidere sett på blodgjennomstrømningen til hjernen under hjertekateterisering og undersøkt om og når det eventuelt dannes gassbobler eller små blodpropper under disse prosedyrene.
Ved hjertekateterisering føres et tynt plastrør inn i de store blodårene og fram til hjertet, enten for å gjøre målinger og/eller for å for å behandle strukturelle feil i hjertet.
Resultatene av studiene er beroligende. Det ble påvist stabil blodsirkulasjon i hjernen, og det er kun veldig få mikroscopiske gassbobler (embolier) som føres til hjernen under de to ulike typene kateterbaserte prosedyrer hos barn. Det var ingen komplikasjoner under prosedyrene.
Den samme metoden ble brukt hos 16 nyfødte barn med den alvorlige hjertefeilen transposisjon av de store arteriene (TGA). Disse barn trenger et kateterbasert inngrep det første levedøgn, for å øke mengden av oksygenrikt blod som pumpes ut av hjertet til kroppen og hjernen. Det er tidligere reist spørsmål om prosedyren kan føre til hjerneskade, med denne norske studien fant ingen bevis for dette.
Kateterbaserte prosedyrer brukers mer og mer, og har erstattet flere typer kirurgiske metoder. For eksempel, et hull i forkammersvegg av hjerte (ASD) kan lukkes med kateter og pasienten kan reise hjem neste dag. Samtidig finnes det veldig få studier som har sett på blodtilførsel til hjernen under kateterbehandling eller nevrologisk utfall etter kateterbehandling.
Budskapet fra denne studien er at kateterbaserte proedyrene er trygge behandlingsalternativ til barn med diverse medfødte hjertefeil med tanke på blodtilførsel til hjernen.
1. mars begynte Fredrik Bentzen som kommunikasjonsrådgiver i Foreningen for hjertesyke barn. Fredrik har bakgrunn som manus- og tekstforfatter. Han er sprekkfull av idéer og gleder seg til å representere og løfte frem hjertebarn i alle aldre.
Onsdag 1. mars kl 19.30 – 20.30 inviterer vi til undervisning med jurist Atle Larsen om lover, forskrifter, rettigheter og ordninger som er relevante for barn med hjertefeil og deres foreldre/familier. Stikkord for innholdet er pleiepenger, stønader, avlastningsordninger, tilrettelegging i skole, fritak, saksgang, klagemuligheter mm
Er du mellom 12 og 16 år og har en bror eller søster med en sykdom eller funksjonsnedsettelse? Da kan du og en av dine foreldre delta i et gruppetilbud som kalles SIBS-ONLINE. Dette er en onlineversjonen av SIBS, et gruppetilbud som er utviklet av Psykologisk institutt ved universitetet i Oslo og Frambu kompetansesenter for sjeldne diagnoser. Målet med SIBS finne ut hva søsken trenger av informasjon og støtte som bror og søster til en med en sjelden diagnose og å gjøre foreldre bedre i stand til å gi den støtten som trengs. Du kan lese mer om SIBS på www.sibs.no.
Hva fungerer for søsken til barn med diagnoser og sykdom? - les hele saken
Hver dag fødes det barn med hjertefeil. Ikke alle får oppleve ettårsdagen sin. Din støtte redder liv. Og gir flere et bedre liv.
Vipps 112519
Foreningen for hjertesyke barn
Telefon: 23 05 80 00
E-post: ffhb@ffhb.no
Besøk: Schweigaards gate 12, 0185 Oslo
Post: PB 222 Sentrum, 0103 Oslo
Org.nr.: 870 430 922
Kontonummer: 3000 19 32000