Du er her: HjemAktuelt
Aktuelt
 

Mandag 11. mai åpner skolene for alle trinn

Illustrasjonsbilde: Mandag 11. mai åpner skolene for alle trinn

Fra mandag 11. mai åpner grunnskoler og videregående skoler for alle trinn. Forutsetningen er at skolene følger kravene til smittevern. For barn og unge med medfødt hjertefeil gjelder anbefalingene som for de mindre barna: det er trygt å gå på skolen nå. De med risiko og som bør holde seg hjemme, har fått beskjed av sykehuset om dette. 

Kunnskaps- og integreringsministerGuri Melby sier på regjeringen.no:

– Så langt det lar seg gjøre skal elevene få en mest mulig normal skolehverdag tilbake i neste uke. Alle de helsefaglige rådene vi har fått tilsier at det er trygt å gjenåpne skoler for resten av elevene nå, så lenge smittevernreglene blir fulgt. Det kan bety at ikke alle elevene kan være på skolen samtidig, men det er viktig at skolene strekker seg langt for å gi et godt skoletilbud.

Noen skoler er klare for å åpne allerede fra mandag 11. mai, andre vil trenge noen flere dager på å forberede seg. Det er nå opp til kommunene og skolene å finne ut når i løpet av neste uke de kan åpne. De reviderte smittevernveilederne for alle trinn gir råd om ulike kontaktreduserende tiltak. Veilederne finnes blant annaet hos utdanningsdirektoratet.

Barn med medfødt hjertefeil
Anbefalingen fra Oslo Universitetssykehus (OUS) Rikshospitalet ved Barnekardiologisk avdeling og et omforent barnekardiologisk fagmiljø i Norge, er at barn og unge med medfødt hjertefeil nå skal tilbake til både barnehage og skole. 

– Etter vår vurdering og med det kunnskapsgrunnlaget vi har så langt, er det ingen risiko for barn med medfødt hjertefeil knyttet opp til det å gå tilbake til skole nå. De svært få barna som ikke bør gjøre det, har fått beskjed fra sykehuset på telefon om å holde seg hjemme, sier overlege Thomas Möller på OUS. Her er OUS sin egne anbefalinger og råd når det gjelder Covid19 og hvilke barn som eventuelt er i risikogruppe.

Noen barn med medfødt hjertefeil har behov for tilpasset opplæring eller spesialundervisning. Med en annerledes skolehverdag kan også dette tilbudet bli forskjellig fra tidligere, selv om rettighetene fremdeles er de samme. For å få forutsigbarhet for barna og trygghet rundt eleven kan det være lurt å snakke med skolen om hvordan skolehverdagen skal gjennomføres. Det er store forskjeller på hvordan skolene velger å organisere seg for å ivareta smittevern samtidig som alle barna skal tilbake.

Har dere spørsmål om dette og om skolestart, ta kontakt med deres skole, eventuelt også med legen eller sykehuset.

Fakta fra Regjeringen om videre gjenåpning fra 11. mai

  • Grunnskoler og videregående skoler skal åpne for alle trinn i løpet av uke 20, under forutsetning av at de følger kravene til smittevern.
  • Smittevernveilederne for barnehager og skolene er revidert.
  • Stortinget har allerede bevilget 5 milliarder kroner til kommunene for å møte behov under koronaepidemien. I 2020 bruker vi 1,3 milliarder på lærernormen, som sier at det skal være 15 elever pr lærer i 1.-4. trinn. Behovet for ressurser vurderes fortløpende.
  • Folkehelseinstituttet og Helsedirektoratet følger nøye med på smittesituasjonen for barn og unge, og hvilken effekt gjenåpningen av barnehager og skoler har. De følger også internasjonal forskning. Den samlede kunnskapen viser ifølge Folkehelseinstituttet at barn i liten grad blir syke av koronaviruset og at de ikke spiller en stor rolle i smittespredningen.
  • Smitten er lav blant barn i Sverige også, der barnehager og grunnskoler har vært åpne hele tiden.
  • Universiteter, høyskoler og fagskoler åpner for alle studenter som er avhengig av tilgang til øvingslokaler, laboratorier og ferdighetsrom for å holde progresjonen sin.
  • Voksenopplæringen og opplæring etter ordningene i introduksjonsloven for flyktninger kan også åpne i uke 20.
  • Folkehøyskoler holdes stengt ut skoleåret, med unntak av kortkursene.
  • Om kontaktreduserende tiltak:

    • To måter å oppnå dette på: enten avstand mellom personer (1 meters kravet) eller å redusere antall nærkontakter gjennom organisering i mindre grupper (kohorter).
    • For de minste barna er det vanskelig å gjennomføre krav om en meters avstand. Derfor er organisering i grupper det viktigste kontaktreduserende tiltaket.
    • Kohortinndelingen tar fremdeles utgangspunkt i bemanningsnorm og norm for lærertetthet, men veilederne åpner for en noe større fleksibilitet i gruppestørrelse avhengig av lokale forhold (størrelse på lokaler og elever/barns alder og forutsetninger)
    • På ungdomstrinn og videregående er det viktigste kontaktreduserende tiltaket kravet til avstand (1 meter).

Del dette innholdet:

Aktuelt

Illustrasjonsbilde: Forskningspris til Kristina Herman Haugaa

Forskningspris til Kristina Herman Haugaa

Nasjonalforeningens hjerteforskningspris for 2024 er tildelt professor og kardiolog Kristina Hermann Haugaa. Hun mottok prisen for sitt mangeårige arbeid med genetisk hjertesykdom.

Foreningen for hjertesyke barn gratulerer så mye, og ser fram til et fortsatt godt samarbeid i årene som kommer.

Forskningspris til Kristina Herman Haugaa - les hele saken


Illustrasjonsbilde:

"Følelser i en hjertefamilie" - medlemswebinar

Silja Berg Kårstad jobber som psykolog på BUP på Barne- og ungdomsklinikken ved St. Olavs hospital i Trondheim. I snart 15 år har hun samarbeidet tett med kardiologer og kontaktsykepleier for hjertesyke barn.

I løpet av dette webinaret vil Silja dele av sin lange erfaring med å støtte gravide, spedbarn og småbarn, samt deres familier, gjennom ventetiden før og etter operasjon.

"Følelser i en hjertefamilie" - medlemswebinar - les hele saken


Illustrasjonsbilde:

"Ord fra hjertet" - skrivekurs for medlemmer

Vil du sette av en helg til å skrive, og uttrykke det du har på hjertet?

Vi inviterer til kreativt og terapeutisk skrivekurs med forfatter og skrivecoach Siw C. Christiansen. Likeperson Kristin Tvervåg er med som medarrangør og støtte.

"Ord fra hjertet" - skrivekurs for medlemmer - les hele saken



>> Se alle nyheter

Gi din støtte til barnehjertesaken!

Hver dag fødes det barn med hjertefeil. Ikke alle får oppleve ettårsdagen sin. Din støtte redder liv. Og gir flere et bedre liv.

Vipps 112519

Gi en gave

Bli fastgiver

Om hjertefeil > Bli medlem > Støtt oss > Om oss >

Kontakt

Foreningen for hjertesyke barn

Telefon: 23 05 80 00

E-post: ffhb@ffhb.no
Besøk: Schweigaards gate 12, 0185 Oslo
Post: PB 222 Sentrum, 0103 Oslo
Org.nr.: 870 430 922

Kontonummer: 3000 19 32000

 

Kontakt

Foreningen for hjertesyke barn
Telefon: 23 05 80 00
E-post: post@hjertebarn.no

Besøk: Schweigaards gate 12, 0185 Oslo
Post: PB 222 Sentrum, 0103 Oslo
Org.nr.: 870 430 922

Kontonummer: 3000 19 32000

Innsamlingsprosent 2022

Illustrasjon: Innsamlingsprosent 2020
Utviklet av Imaker as