Hver dag fødes det barn med hjertefeil. Ikke alle får oppleve ettårsdagen sin. Din støtte redder liv. Og gir flere et bedre liv.
Vipps 112519
Fra mandag 11. mai åpner grunnskoler og videregående skoler for alle trinn. Forutsetningen er at skolene følger kravene til smittevern. For barn og unge med medfødt hjertefeil gjelder anbefalingene som for de mindre barna: det er trygt å gå på skolen nå. De med risiko og som bør holde seg hjemme, har fått beskjed av sykehuset om dette.
Kunnskaps- og integreringsministerGuri Melby sier på regjeringen.no:
– Så langt det lar seg gjøre skal elevene få en mest mulig normal skolehverdag tilbake i neste uke. Alle de helsefaglige rådene vi har fått tilsier at det er trygt å gjenåpne skoler for resten av elevene nå, så lenge smittevernreglene blir fulgt. Det kan bety at ikke alle elevene kan være på skolen samtidig, men det er viktig at skolene strekker seg langt for å gi et godt skoletilbud.
Noen skoler er klare for å åpne allerede fra mandag 11. mai, andre vil trenge noen flere dager på å forberede seg. Det er nå opp til kommunene og skolene å finne ut når i løpet av neste uke de kan åpne. De reviderte smittevernveilederne for alle trinn gir råd om ulike kontaktreduserende tiltak. Veilederne finnes blant annaet hos utdanningsdirektoratet.
Barn med medfødt hjertefeil
Anbefalingen fra Oslo Universitetssykehus (OUS) Rikshospitalet ved Barnekardiologisk avdeling og et omforent barnekardiologisk fagmiljø i Norge, er at barn og unge med medfødt hjertefeil nå skal tilbake til både barnehage og skole.
– Etter vår vurdering og med det kunnskapsgrunnlaget vi har så langt, er det ingen risiko for barn med medfødt hjertefeil knyttet opp til det å gå tilbake til skole nå. De svært få barna som ikke bør gjøre det, har fått beskjed fra sykehuset på telefon om å holde seg hjemme, sier overlege Thomas Möller på OUS. Her er OUS sin egne anbefalinger og råd når det gjelder Covid19 og hvilke barn som eventuelt er i risikogruppe.
Noen barn med medfødt hjertefeil har behov for tilpasset opplæring eller spesialundervisning. Med en annerledes skolehverdag kan også dette tilbudet bli forskjellig fra tidligere, selv om rettighetene fremdeles er de samme. For å få forutsigbarhet for barna og trygghet rundt eleven kan det være lurt å snakke med skolen om hvordan skolehverdagen skal gjennomføres. Det er store forskjeller på hvordan skolene velger å organisere seg for å ivareta smittevern samtidig som alle barna skal tilbake.
Har dere spørsmål om dette og om skolestart, ta kontakt med deres skole, eventuelt også med legen eller sykehuset.
Om kontaktreduserende tiltak:
Gaver til Foreningen for hjertesyke barn på kr 500 eller mer i løpet av et kalenderår, utløser rett til skattefradrag. For skatteåret 2022 kan du få fradrag i skattepliktig inntekt for en samlet årlig verdi på opp til kr 25 000 per person som gir pengegaver. Fradraget er på 22 % av beløpet som er gitt og innrapportert, som betyr opp til kr 5 500 mindre i skatt.
Husk dine skattefordeler for gaver du har gitt til FFHB - les hele saken
– Du blir ikke voksen, selv om du fyller 18. Du må jo fungere som en voksen også, sier Tobias Alexander Larsen. Han fyller 18 år om en måned, lever med en alvorlig hjertefeil og er akkurat nå på Rikshospitalet i Oslo for å gjøre diverse undersøkelser og samtaler i forbindelse med den forestående overgangen til voksenkardiologisk avdeling.
Denne artikkelen stod først på trykk i magasinet Hjertebarnet nr. 1/2023.
Foreningen for hjertesyke barn (FFHB) søker en fremoverlent og analytisk kommunikasjonsrådgiver i 100 prosent stilling - en jobb med mening og en mulighet til å være med på å påvirke. Søknadsfrist 1. februar.
Hver dag fødes det barn med hjertefeil. Ikke alle får oppleve ettårsdagen sin. Din støtte redder liv. Og gir flere et bedre liv.
Vipps 112519
Foreningen for hjertesyke barn
Telefon: 23 05 80 00
E-post: ffhb@ffhb.no
Besøk: Schweigaards gate 12, 0185 Oslo
Post: PB 222 Sentrum, 0103 Oslo
Org.nr.: 870 430 922
Kontonummer: 3000 19 32000