Hjertefeil
 

Hjelpemidler til fritidsaktiviteter, lek og trening

Barn og unge under 26 år kan få hjelpemidler til trening og stimulering, for å opprettholde og bedre motorisk og kognitiv funksjonsevne. For å få slike hjelpemidler må barnets funksjonsevne være varig (utover to år) og vesentlig nedsatt. Hjelpemidler til lek og sport må være nødvendig og hensiktsmessig for en normal aktivitet og utvikling. Det legges stor vekt på den enkeltes individuelle behov.

Hjelpemidler til trening, stimulering, lek og sportsaktiviteter dekkes vanligvis til bruk i hjemmemiljøet. Hjemmet er her definert som foreldrehjem og barnebolig. Ved behov for hjelpemidler i flere hjem, må det begrunnes hvorfor dette er nødvendig.

Hva kan du få?

Eksempler på hjelpemidler:

Sykler
Folketrygden dekker kun spesialsykler, det vil si sykler som er spesielt tilpasset funksjonsnedsettelser. Det skal alltid vurderes om nødvendig ekstrautstyr kan monteres på en vanlig sykkel. I slike tilfeller må du selv kjøpe sykkelen, men du får støtte til ekstra utstyr.

Kommentar fra jurist Atle Larsen om denne saken, oktober 2019:
I utgangspunktet dekker NAV kun hjelpemotor til egen sykkel så lenge man ikke har behov for en spesialsykkel. En spesialsykkel har egenskaper som ikke finnes i vanlig handel. Dette kan for eksempel dreie seg om lavt innsteg, pedalbrems på mellomstore sykkelrammer eller behov for kroppstøtter etc.

Vanlig praksis er at bruker selv må anskaffe vanlig sykkel. Hjelpemiddelsentralen dekker hjelpemotoren og velger om egne ansatte monterer denne eller kjøper tjenesten fra leverandør. Hjelpemotor er prisforhandlet på vår rammeavtale, og vi har ingen tohjulssykkel med hjelpemotor på rammeavtalen.

NAV ser i det daglige at det på enkelte sykler har vært problematisk å få montert på hjelpemotoren. Rammen kan være av en slik utforming at motoren som skal plasseres i kranken ikke passer. Det har også på enkelte brukte sykler vært mye arbeid knyttet til selve demonteringen av sykkelens originalkrank og montering av motor, ledninger og display. Vi kjenner derfor til at enkelte hjelpemiddelsentraler har valgt å gå til anskaffelse av komplett sykkel med motor, da de har ansett dette som både enklere og rimeligere. Dette er altså ikke vanlig praksis.

Utfordringene med dagens løsning både når det gjelder montering, risikovurdering av monteringen, demontering og flytting av motor over på ny sykkel når barnet vokser, er løftet til AV-direktoratet. De har sett på saken i forbindelse med arbeidet med nytt anbud på sykler. Det vil trolig derfor bli en endret praksis på dette når nytt anbud trer i kraft våren 2020, hvor NAV vil dekke komplett løsning med tohjulssykkel med hjelpemotor for barn og ungdom.

Brukerorganisasjonen uttrykker at det er bra dette er løftet til AV-direktoratet og ser frem til at dette mest trolig trer i kraft våren 2020.

Del dette innholdet:

Gi din støtte til barnehjertesaken!

Hver dag fødes det barn med hjertefeil. Ikke alle får oppleve ettårsdagen sin. Din støtte redder liv. Og gir flere et bedre liv.

Vipps 112519

Gi en gave

Bli fastgiver

Om hjertefeil > Bli medlem > Støtt oss > Om oss >

Kontakt

Foreningen for hjertesyke barn

Telefon: 23 05 80 00

E-post: ffhb@ffhb.no
Besøk: Schweigaards gate 12, 0185 Oslo
Post: PB 222 Sentrum, 0103 Oslo
Org.nr.: 870 430 922

Kontonummer: 3000 19 32000

 

Kontakt

Foreningen for hjertesyke barn
Telefon: 23 05 80 00
E-post: post@hjertebarn.no

Besøk: Schweigaards gate 12, 0185 Oslo
Post: PB 222 Sentrum, 0103 Oslo
Org.nr.: 870 430 922

Kontonummer: 3000 19 32000

Innsamlingsprosent 2022

Illustrasjon: Innsamlingsprosent 2020
Utviklet av Imaker as