Du er her: HjemAktuelt
Aktuelt
 

Maja er klar for ungdomsskolen

Illustrasjonsbilde: Maja er klar for ungdomsskolen

Da Annelie og Jan Åke ble foreldre for andre gang, syntes nok den nybakte moren at datteren virket slapp. Etter legesjekk på barsel fikk de den skremmende beskjeden: Maja har hjertefeilen Ebsteins anomali. For snart to år siden ble Maja (13) operert.

– Jeg har hatt megaflaks! Legene sa det var en av de aller mest vellykkede operasjonene som er gjort på den hjertefeilen, og jeg slapp pacemaker, sier Maja fornøyd, men egentlig har hun gruet seg siden 2009 da operasjon første gang ble nevnt. Maja er med i tv-serien «Hjertebarna», og vi får følge henne både før, under og etter operasjonen.

Til tross for sin alvorlige hjertefeil, var Maja ganske symptomfri til hun var 7–8 år gammel, selv om hun generelt hadde mindre energi enn jevnaldrende.

– Jeg ble lett kald på hender og føtter – og blå på leppene, forklarer Maja Frid. Hun ble vant til å måtte hvile litt ekstra iblant.

For etter skolen var hun så sliten at hun måtte slappe av når hun kom hjem. Hun spilte håndball i de laveste årsklassene, men da hun ble 10 år og gikk over til stor bane, ble det for slitsomt. Hun prøvde også ballett, men måtte gi opp det også. Men å spille klarinett i korpset, gikk fint en stund, men etter hvert ble også dette for krevende.

– Da jeg måtte slutte på fritidsaktivitetene, var jeg bare mer sammen med venner, så det gikk bra! Nå har jeg begynt med turning igjen. Det har jeg hatt lyst til i mange år, men jeg har ikke hatt energi. Kanskje begynner jeg med dans igjen også.

Maja og familien hennes er med i serien «Hjertebarna» og håper at de kanskje kan hjelpe andre ved å være med.

– Når andre som har hjertefeil ser Majas historie, ser de at det går an å bli bedre og at det funker med operasjon! Og så kan det også være fint for andre som ikke har hjertefeil å bli minnet på at ikke alle sykdommer er så synlige eller merkbare for andre, sier Jan-Åke Frid.

Familien er klar på at de vet det finnes mange sterke historier og at de selv føler seg heldige.

– Vi vet at det er mange som må igjennom flere operasjoner helt fra de er små. Hjertefeil kan være så mye forskjellig! Men de fleste trenger litt tilrettelegging i hverdagen.

– Vi har jobbet litt for å få forståelse for at Maja har hatt lett for å fryse og føle seg uvel, slik at hun har trengt å være inne i friminuttene på skolen, for eksempel. Hun har en venninne som sitter i rullestol. Alle forstår at hun kan bli kald, men Maja har ikke alltid fått samme forståelsen. Hjertefeilen er jo ikke synlig på samme måte, forteller mamma Annelie Larsson.

Etter hvert nådde foreldrene fram, og hun fikk blant annet ekstra sett med bøker til å ha hjemme og fikk være inne når det er kaldt. Men nå fryser ikke Maja så lett lenger, for da hun først måtte opereres, gikk alt helt etter boka.

Del dette innholdet:

Livet skal leves

Illustrasjonsbilde: Bli med på norsk ungdomsleir!

Bli med på norsk ungdomsleir!

27. juni til 4. juli 2024 inviterer vi deg mellom 14 og 18 år til å bli med på norsk ungdomsleir. På Solåsen Leirsted i Sandefjord får du møte andre ungdommer som har medfødt, genetisk eller tidlig ervervet hjertefeil. Du får nye opplevelser, kanskje noen utfordringer (om du tør å prøve) og mye sosialt samvær.

Bli med på norsk ungdomsleir! - les hele saken


Gruppebilde fra norsk ungdomsleir 2022

Norsk og nordisk ungdomsleir 2023

Invitasjon til å bli med på norsk ungdomsleir og nordisk ungdomsleir (Nordic Youth Camp) er sendt ut. Er du mellom 14 og 18 år, kan du melde deg på. Her får du møte andre ungdommer som har medfødt, genetisk eller tidlig ervervet hjertefeil. Du får nye opplevelser, kanskje noen utfordringer (om du tør å prøve) og mye sosialt samvær.

Norsk og nordisk ungdomsleir 2023 - les hele saken


Illustrasjonsbilde: Viktig tv-serie om hjertesyke barn - Hjertebarna

Viktig tv-serie om hjertesyke barn - Hjertebarna

Søndag 26. august går startskuddet for høstens viktigste tv-serie. Gjennom seks sterke episoder på TV 2 følges sju familier med barn med forskjellige typer medfødte hjertefeil. Serien gir et innblikk i disse familienes hverdager og i dramatikken knyttet opp til behandlinger, operasjoner og sykehusopphold.

Viktig tv-serie om hjertesyke barn - Hjertebarna - les hele saken



Gi din støtte til barnehjertesaken!

Hver dag fødes det barn med hjertefeil. Ikke alle får oppleve ettårsdagen sin. Din støtte redder liv. Og gir flere et bedre liv.

Vipps 112519

Gi en gave

Bli fastgiver

Om hjertefeil > Bli medlem > Støtt oss > Om oss >

Kontakt

Foreningen for hjertesyke barn

Telefon: 23 05 80 00

E-post: ffhb@ffhb.no
Besøk: Schweigaards gate 12, 0185 Oslo
Post: PB 222 Sentrum, 0103 Oslo
Org.nr.: 870 430 922

Kontonummer: 3000 19 32000

 

Kontakt

Foreningen for hjertesyke barn
Telefon: 23 05 80 00
E-post: post@hjertebarn.no

Besøk: Schweigaards gate 12, 0185 Oslo
Post: PB 222 Sentrum, 0103 Oslo
Org.nr.: 870 430 922

Kontonummer: 3000 19 32000

Innsamlingsprosent 2022

Illustrasjon: Innsamlingsprosent 2020
Utviklet av Imaker as