Spør eksperten
 

Tannhelse

Tannregulering hos barn med hjertefeil
18. des. 2018
Jeg har et barn på 8 år med medfødt vpa og vsd. Hun var dysmatur ved fødsel, og veide bare 2 kg. Nå trenger hun tannregulering, og jeg lurer på om vi kan få dekket noe utover det kategorien på henvisningen gjør?

Svar:
Det er ingen særregler for dekning av utgifter til tannregulering for barn med medfødt hjertefeil. Men ut fra de generelle reglene, er det mulig å få dekket inntil 100 % av utgiftene innenfor takstene i folketrygden. Se: https://helsenorge.no/tannhelse/tannregulering-til-barn-og-unge

Med vennlig hilsen
Jurist Atle Larsen

Medisiner og ødelagte tenner i voksen alder
04. jan. 2016
Min datter ble hjerteoperert i 1992 for asd/vsd, hun var syk hele første leveåret og ble operert litt over 1 år gammel. Hun brukte to og tre forskjellige hjertemedisiner, og hun brukte pencilin titt og ofte og kastet opp hele tiden! Nå i voksen alder, 24 år gammel, sliter hun med ekstremt dårlige tenner, enda hun er utrolig flink til å pusse og passe på tennene sine. Hvordan kan hun få ordnet tennene sine uten at det vil koste henne ekstremt dyrt ?

04.Jan.2016

Folketrygdloven har regler om dekning av utgifter til tannbehandling. Men ingen av reglene dekker din datters problemstilling. Når det gjelder hjertesykdom gis det stønad til infeksjonsforebyggende behandling som er nødvendig før en hjerteoperasjon og stønad til infeksjonsforebyggende behandling for hjertetransplanterte. Utover dette må årsaken til tannskadene falle inn under et av de andre mer generelle punktene. For eksempel at hennes tannskader skyldes karies og i stor grad har sammenheng med munntørrhet som følge av grunnsykdommen eller medisinbruk. Det er behandlende tannlege som skal ta stilling til om vilkårene for stønad fra folketrygden er oppfylt. Det er også egne regler for dekning av utgifter for behandling av periodontitt (tannkjøttsykdom).

Her er regleverket: https://www.regjeringen.no/contentassets/0aad0a7e66224ce88702dbc0454a288d/folketrygdens-stonad-til-dekning-av-utgifter-til-tannbehandling-for-2015.pdf

Med vennlig hilsen
Jurist Atle Larsen

Dekking av kostnader til tannpleie med diagnose Aorta koarktasjon
23. juni 2015
Er hjerte operert og har satt inn mekanisk hjerteklaff samt draft på aorta i 2010. Jeg fikk innvilget delvis dekket tannpleie, men fra 2015 må jeg betale full pris hos tannlegen. Er refusjon for tannpleie tatt bort for de som har tatt åpen hjerteoperasjon?

Etter folketrygdloven dekkes nødvendige utgifter til infeksjonsforebyggende behandling når det er nødvendig før en hjerteoperasjon. Må tenner fjernes som følge av den infeksjonsforebyggende behandlingen, dekkes også utgifter til nødvendig rehabilitering.

Når det gjelder behandling hos tannpleier, kan det gis stønad til dekning av utgifter til undersøkelse og behandling av periodontitt. Dette gjelder blant annet for de som har rett til å få dekket utgifter etter punktet om infeksjonsforebyggende behandling. Problemet med hjerteoperasjon er at det er infeksjonsforebyggende behandling før hjerteoperasjonen som dekkes og ikke fortløpende infeksjonsforebyggende behandling etterpå. Og uansett er det kun ved behandling for periodontitt at utgifter til tannpleier dekkes.

Med vennlig hilsen
jurist Atle Larsen

Tannskader
02. feb. 2015
Har en sønn på snart 3 år som har fått en skade på sin innerste jeksel, vet ikke om det er karies. Han har nok hatt det en liten stund – bør man haste på med å få time?  Vi fikk tid neste uke. Virker som han har vondt til og fra. Hva skal jeg informere tannlegen om? Min sønn er operert for transposisjon og VSD. Eller skal alt bare være som hos andre barn. Blir så usikker på dette? Han virker og mer trøtt og grinete i tillegg.

Det er fint at dere har fått time hos tannlegen så snart. Hvis du mener at gutten din har smerter som kommer fra tanna, bør du imidlertid ringe tannlegekontoret for å fremskynde timen. Ellers er det greit med time neste uke.

Når tannlegen har konstatert hva tannskaden dreier seg om, bør han konferere med hjertelegen som følger barnet ditt og diskutere hvordan gutten din bør behandles. Er det en enkel sak, kan det skje ved tannlegekontoret, men hvis det er et mer krevende inngrep som krever bedøvelse, eventuelt narkose, må dette skje på sykehus. Du må opplyse tannlegen om at gutten din er operert for hjertefeil, og ta med papirer du måtte ha fra sykehusopphold og kontroller. Trolig bør han få antibiotika (amoxicillin) i forbindelse med tannbehandlingen (endokardittprofylakse). Medisinen kan gis som mikstur en time før inngrepet og en oppfølgende dose etter inngrepet. Tannlegen og hjertelegen vil bestemme dette ut fra hvilken behandling gutten din skal ha.

Vennlig hilsen,
Barnelege Alf Meberg

Tannpleie
15. nov. 2013
Vi har en sønn på 24 år som er født med hjertefeil, operert første gang 2 døgn gammel. 9 år gammel ble han operert igjen og fikk kunstig klaff ( metall ), har siden brukt marevan. Han måtte nå trekke to visdomstenner og ble da av lokal tannlege anvist til oral kirurg på Hamar, dette på bakgrunn av at han bruker blodfortynnende. Dette inngrepet ble en utgift for han på kr. 2900,- Er det noen mulighet for å få dette dekket fra NAV?

Etter gjeldende regelverk vil han ikke få dekket utgiften på 2900 kroner. Det er slik at HELFO dekker 950 kroner per visdomstann som trekkes. Men så kan tannlegen beregne seg en egenandel. Egenandelen vil normalt være på minst 1080 kroner per tann.

Det finnes en særregel for hjertesyke. Det er at man får stønad til nødvendig infeksjonsforebyggende tannbehandling der infeksjonsspredning fra munnhulen kan innebære en alvorlig og livstruende risiko. Dette gjelder kun i forbindelse med en hjerteoperasjon.

Vennlig hilsen
Jurist Atle Larsen

Premedisinering ved tannlegebesøk
01. nov. 2013
Min sønn er redd for mye, bla.tannlegen, det er bestemt å forsøke premedisinering. Vet at han ikke tåler en spesiell narkose, men vet ikke helt hvilken. Dette vet jeg da barn med Noonans syndrom har denne sårbarheten. Barn med Noonan har også medfødt hjertefeil, min sønn har alvorlig kompleks medfødt hjertefeil og er operert mange ganger.Hver gang han er operert så er det gjort på Riksen. Hos tannlegen vil det ikke være fagpersoner som kan forhindre at han skulle få respirasjonsvansker etc. Midazolam som premed ved tannlegebesøk uten monitorering, er det forsvarlig for ett barn med Noonans, epilepsi og bla. medfødt hjertefeil?

Det er vanskelig å svare konkret på spørsmålt ditt. Hvilke medikamenter/narkose som ikke tåles kan være svært individuelt. Hvis barnet deres tidligere har reagert på narkosemidler/medikamenter bør han ikke gjennomgå tannbehandling med premedisinering ved et lokalt tannlegekontor uten ressurser for å kunne behandle eventuelle komplikasjoner.

Hjertefeilet er åpenbart også så komplekst at tannbehandling bør gjennomføres ved sykehus, fortrinnsvis Rikshospitalet.

Jeg vil foreslå at dere tar kontakt med lege ved Barnehjerteseksjonen ved Rikshospitalet, fortrinnsvis en dere kjenner der, og diskuterer igjennom problemet. Alternativt kan dere be hjertelegen deres ved det sykehuset dere hører hjemme om å ta kontakt med Rikshospitalet.

Lykke til!
Vennlig hilsen,
Barnelege Alf Meberg


Gi din støtte til barnehjertesaken!

Hver dag fødes det barn med hjertefeil. Ikke alle får oppleve ettårsdagen sin. Din støtte redder liv. Og gir flere et bedre liv.

Vipps 112519

Gi en gave

Bli fastgiver

Om hjertefeil > Bli medlem > Støtt oss > Om oss >

Kontakt

Foreningen for hjertesyke barn

Telefon: 23 05 80 00

E-post: ffhb@ffhb.no
Besøk: Schweigaards gate 12, 0185 Oslo
Post: PB 222 Sentrum, 0103 Oslo
Org.nr.: 870 430 922

Kontonummer: 3000 19 32000

 

Kontakt

Foreningen for hjertesyke barn
Telefon: 23 05 80 00
E-post: post@hjertebarn.no

Besøk: Schweigaards gate 12, 0185 Oslo
Post: PB 222 Sentrum, 0103 Oslo
Org.nr.: 870 430 922

Kontonummer: 3000 19 32000

Innsamlingsprosent 2022

Illustrasjon: Innsamlingsprosent 2020
Utviklet av Imaker as