Svar fra FFHBs ansvarlige for barnehage og skole, Mona Ø. Sundet:
Så fint at du tar kontakt og at du tar tak i dette nå i 1.klasse.
Situasjonen du beskriver er gjenkjennbart for mange foreldre som har barn med medfødt hjertefeil. Vi som jobber i foreningen hører ofte om dette. I barnehageårene kan mye gå greit selv om barnet blir sliten og går tom. I skolen kan imidlertid alt bli annerledes.
Det du forteller om, at han blir sliten, følsom, har problemer med konsentrasjon og behov for ekstra oppfølging med enkelte fag og lekser, er kjente problemområder. Du er selv inne på om det har sammenheng med hjertefeilen og det kan ikke jeg gi noe entydig svar på, men jeg tror du skal være trygg på din egen følelse knyttet til dette. Jeg vil også støtte din vurdering om at dette er noe som det er viktig å ta tak i nå slik at gutten får den oppfølgingen han trenger og har behov for. Alt vi vet om vansker i forhold til skole og læring viser at forebygging, og å komme tidlig inn, er avgjørende for utviklingene. Du har allerede før skolestart tatt kontakt med skolen og det var bra, samtidig er det rart at du ikke har fått noen respons på dette.
Mitt råd til deg er:
• Ta kontakt med helsesøster og forklar situasjonen for henne.
Alle barn har krav på tilpasset opplæring og skolesituasjonen skal ta utgangspunkt i barnets evner og forutsetninger (opplæringsloven §1-3) Kan hende trenger skolen mer informasjon om guttens utfordringer og vansker og kanskje trenger de råd om hva som skal til for å tilpasse skoledagen for ham. Helsesøster kan være en viktig bidragsyter i dette.
• Dere bør ha et samarbeidsmøte der skolen, helsesøster og dere som foreldre er med.
Vær tydelig og konkret på hva dere ser. Det er noen tema det kan være lurt å snakke om for eksempel: aktivitet og hvile, mat og drikke, konsentrasjonsvansker og faglige utfordringer. Kan hende kan små grep hjelpe gutten deres. Det kan være hjelp til å disponere kreftene ved å legge inn hvilepauser. Kanskje han trenger å spise og drikke oftere enn det er lagt opp til i løpet av skoledagen. I slike spørsmål er deres erfaringer som foreldre veldig viktige. Dere er ekspertene på hvordan tilrettelegge for gutten deres.
• Våre eksperter har tidligere svart på spørsmål knyttet til konsentrasjonsvansker. Du kan lese mer om dette her: http://www.ffhb.no/no/spor_eksperten/tidligere_stilte_sporsmal/skole_og_barnehage/?template=answer&tag=skoleogbarnehage&question=konsentrasjonsvansker&item=3
• Dersom gutten ikke får tilfredsstillende utbytte av det ordinære opplæringstilbudet kan han ha rett på spesialundervisning. Hvis det er tilfelle skal kommunens pedagogisk psykologiske tjeneste (PPT) gjøre en sakkyndig vurdering av barnets behov. Dette kan også drøftes på møtet med skolen. Her gjelder også regelen om at det er viktig å komme tidlig inn.
Foreningen for hjertesyke barn jobber nå med Hjertepermen som er et hjelpemiddel til forelder, barnehage og skole. I permen har vi samlet informasjon, råd og tips i forhold til barnas hverdager i barnehage og skole. Du kan få skriftlig materiell ved å henvende deg til oss pr. epost ffhb@ffhb.no eller telefon 23 05 80 00.
Svar fra barnelege Alf Meberg:
Gutten din har åpenbart hatt et alvorlig hjertefeil som har behøvd en komplisert operasjon og medført et komplisert etterforløp. Dette er selvsagt en stor påkjenning, og belastningen blir ikke mindre når han i tillegg har vært i behov av langvarig medisinbruk pga hjertesvikt og i tillegg har gjennomgått andre sykdommer. Det er lett å forstå at en slik langvarig belastning kan få konsekvenser for hans utvikling, også på det mentale plan. Økt trettbarhet, lettrørthet og konsentrasjonsvansker er symptomer som kan gå inn i en såkalt ”posttraumatisk stressreaksjon.” Det er selvsagt også mulig at han kan ha en medfødt følsom personlighetstype, men storebror er åpenbart ressursrik, og selv om brødre ofte er forskjellige er det rimelig å tro at ”lillebror” har det samme positive potensiale for å mestre skole og hverdagsliv.
Det er derfor all grunn til at han skal få den hjelpen han trenger i skolesituasjonen (lærere, evt spesialpedagogisk tilbud, PP-tjenesten). Dere burde heller ikke unnlate å ta i mot hjelp fra barnepsykiater. Det kan hjelpe både dere og ham til å bearbeide det dere har gått igjennom og finne strategier som gjør at han kan fungere bedre både i skolesituasjonen og i hverdagslivet. En god hjelp vil også være om han kan finne jevnaldrende venner gjennom fritidsaktiviteter som passer for ham.