Du er her: HjemHjertefeilUndersøkelserUltralyd
Hjertefeil
 

Ultralyd

En ultralydundersøkelse er en undersøkelse hvor man ved hjelp av lydbølger med svært høy frekvens (ultralyd) som sendes gjennom pasienten og reflekteres tilbake, kan få dannet et bilde av hjertet.

Frekvensen (svingetiden) til disse lydbølgene er så høy at vi ikke oppfatter det som lyd. Det er ingen stråling i bruk under en ultralydundersøkelse, kun lyd, og det er derfor helt trygt å gjøre denne undersøkelsen selv på svært små barn (ultralyd brukes også under svangerskapet for å se på fosteret i mors mage).

Undersøkelsen utføres ved at pasienten ligger på en benk. Vanligvis ligger barnet på ryggen under undersøkelsen, men legen kan be barnet legge seg på siden under deler av undersøkelsen for å se deler av hjertet bedre. Barnet må være avkledd på brystkassen under undersøkelsen. Ofte utføres det en enkel EKG-undersøkelse samtidig (se egen informasjon), og da kan det være behov for å ta av litt mer klær. Om det blir kaldt har legene ofte tepper tilgjengelig. Om barnet synes det er ubehagelig å ligge så avkledd, kan dere be om et teppe eller et håndkle som kan legges over brystkassen mens legen utfører undersøkelsen. 

Med ultralyd kan legen undersøke hvordan hjertet ser ut (anatomien) og hvordan blodstrømsretningen og blodstrømshastigheten i hjertet er (til dette brukes såkalt doppler-ultralyd). Man kan også se på hvordan hjertet trekker seg sammen under hjerteslaget. Vanligvis undersøkes også de store blodårene som går ut fra hjertet (aorta og lungearteriene). For å få bedre oversikt over disse setter legen ofte ultralydproben på halsen og på magen til barnet.

Undersøkelsen kan ofte ta litt tid, men er ikke smertefull. Pasienten må ligge i ro under undersøkelsen. Små barn som ikke klarer å ligge stille, kan få et beroligende middel. Da brukes gjerne et korttidsvirkende søvnmiddel i stikkpilleform. Noen steder er det TV på undersøkelsesrommet, slik at barnet kan se på tegnefilm under undersøkelsen.

Ultralyd brukes også av og til under såkalte belastningstester. Da undersøkes hjertet mens barnet sykler på ergometersykkel (liggesykkel).

Noen ganger gir ikke den normale ultralydundersøkelsen gode nok bilder av deler av hjertet. Da kan det bli aktuelt å gjøre en ultralydundersøkelse hvor ultralydproben føres ned i spiserøret (kalles transesofagus ekko). Dette er ikke en del av den vanlige ultralydundersøkelsen, og dere vil få spesiell informasjon om det på forhånd dersom legene planlegger denne undersøkelsen. Barn ligger i narkose under denne undersøkelsen.

Eksterne lenker:

Del dette innholdet:


  Var denne informasjonen nyttig for deg?

Gi din støtte til barnehjertesaken!

Hver dag fødes det barn med hjertefeil. Ikke alle får oppleve ettårsdagen sin. Din støtte redder liv. Og gir flere et bedre liv.

Vipps 112519

Gi en gave

Bli fastgiver

FFHB

Om hjertefeil > Bli medlem > Støtt oss > Om oss >

Kontakt

Foreningen for hjertesyke barn

Telefon: 23 05 80 00

E-post: ffhb@ffhb.no
Besøk: Schweigaards gate 12, 0185 Oslo
Post: PB 222 Sentrum, 0103 Oslo
Org.nr.: 870 430 922

Kontonummer: 3000 19 32000

 

Kontakt

Foreningen for hjertesyke barn
Telefon: 23 05 80 00
E-post: ffhb@ffhb.no
Besøk: Schweigaards gate 12, 0185 Oslo
Post: PB 222 Sentrum, 0103 Oslo
Org.nr.: 870 430 922

Kontonummer: 3000 19 32000

Innsamlingsprosent 2020

Illustrasjon: Innsamlingsprosent 2020
Utviklet av Imaker as