Du er her: HjemHjertefeilUndersøkelserBelastningstester
Hjertefeil
 

Belastningstester

Etter at barnet har fylt fem–seks år, vil det være i stand til å gjennomføre en såkalt belastningstest for å få vurdert sin fysiske kapasitet. Testen gir et ganske objektivt mål på hvor god hjerte- og lungefunksjonen er under belastning.

Bilde av tredemølle

En belastningstest utføres enten ved at barnet løper på en tredemølle, eller ved at det sykler på en ergometersykkel. Slike belastningstester vil kunne være et viktig bidrag for å vurdere hvor mye barnet tåler, og dermed kunne gi konkrete råd om fysisk aktivitet og trening.

I disse testene trener barnet svært hardt, og testen kan derfor virke betryggende på både barn og foreldre på at det ikke er farlig at barnet er i normal aktivitet. Av og til kan det være behov for å utføre testene på Rikshospitalet, selv om barnet til vanlig går til kontroller for hjertefeilen sin på et annet sykehus.

Hvordan utføres tredemølletesten?

En tredemølletest kan utføres på de fleste sykehus som følger opp hjertesyke barn.

Testen foregår ved at pasienten har på seg joggesko, kortbukse og sportstopp. Barnet får påsatt elektroder slik at legene kan følge med på hjerterytmen (EKG-registrering), blodtrykksmåler og eventuelt et apparat som registrerer oksygenmetningen i blodet. Deretter gjør barnet en pusteprøve ved å blåse i et rør, såkalt spirometri, før han eller hun får på en maske og en sensor som måler oksygen og karbondioksid (CO2) i pusten.

Tredemøllen starter i gangfart og økes gradvis opp til løpefart. Stigningsgraden øker også. Blodtrykket måles jevnlig, og hjerterytmen overvåkes kontinuerlig under undersøkelsen. Pasienten løper til han eller hun ikke orker mer, og målet er at man skal ta seg helt ut for å få et best mulig bilde av den reelle hjerte- og lungekapasiteten. Etter testen tar pasienten en ny pusteprøve.

Hvordan utføres sykkelbelastningen?

Mange sykehus benytter seg av sykkelbelastning i stedet for tredemølletest. Disse testene er omtrent likeverdige. Testen foregår stort sett på samme måte som tredemølletesten, bare at man sykler på en ergometersykkel i stedet for å løpe. Man får beskjed om å sykle med en bestemt tråkkefrekvens, og belastningen øker gradvis på med 1–3 minutters mellomrom.

Også ved denne testen er målet at man skal ta seg helt ut, så på slutten av testen vil motstanden være høy. Man kan måle oksygenopptak ved sykkelbelastningstestene på samme måte som ved tredemølletestene, men det gjøres ikke så ofte. Man slipper derfor som regel å ha på maske.

Sykkelbelastning er et godt alternativ til tredemølletesting hos små barn, eller hvis det er andre faktorer som gjør at barnet eller ungdommen ikke kan løpe. Sykkelbelastning benyttes mye også i voksenkardiologien.

Dersom man har behov for å følge med på hjertet med ultralyd under den fysiske testen, kan testen utføres på såkalt liggesykkel. Legen kan da følge med på hjertet med kontinuerlig ultralyd i tillegg til EKG-registrering og blodtrykksregistrering.

Hva måler belastningstestene?

Belastningstesten gir et godt mål på oksygenopptak, hjerterytme og hjertefrekvensrespons, samt lungefunksjon under belastning. Man kan også måle oksygenmetning. Belastningstest på tredemølle eller ergometersykkel utføres etter bestemte protokoller, og gir et ganske objektivt mål på barnets fysiske kapasitet.

Verdiene sammenliknes med verdier hos friske mennesker med samme alder, høyde og kjønn. Verdiene som oppnås under testen vil kunne si ganske mye om testpersonens fysiske tilstand og hvilken kapasitet hjertet har når det blir belastet.

Under testen vil det være mulig å avdekke forstyrrelser i hjerterytmen som ikke er tilstede i hvile, tegn til påvirket koronarsirkulasjon (blodstrøm i hjertets kransårer) eller økt belastning på hjertet for eksempel ved at utløpsmotstanden fra venstre ventrikkel øker. Hvis det gjøres flere påfølgende målinger av samme pasient, vil man kunne se om pasientens yteevne forandres med tiden. Resultatene fra en belastningstest kan også brukes til å vurdere medisinering, fysisk rehabilitering og kirurgi.

Del dette innholdet:


  Var denne informasjonen nyttig for deg?

Gi din støtte til barnehjertesaken!

Hver dag fødes det barn med hjertefeil. Ikke alle får oppleve ettårsdagen sin. Din støtte redder liv. Og gir flere et bedre liv.

Vipps 112519

Gi en gave

Bli fastgiver

Om hjertefeil > Bli medlem > Støtt oss > Om oss >

Kontakt

Foreningen for hjertesyke barn

Telefon: 23 05 80 00

E-post: ffhb@ffhb.no
Besøk: Schweigaards gate 12, 0185 Oslo
Post: PB 222 Sentrum, 0103 Oslo
Org.nr.: 870 430 922

Kontonummer: 3000 19 32000

 

Kontakt

Foreningen for hjertesyke barn
Telefon: 23 05 80 00
E-post: post@hjertebarn.no

Besøk: Schweigaards gate 12, 0185 Oslo
Post: PB 222 Sentrum, 0103 Oslo
Org.nr.: 870 430 922

Kontonummer: 3000 19 32000

Innsamlingsprosent 2022

Illustrasjon: Innsamlingsprosent 2020
Utviklet av Imaker as