Når begrepet ”melk” brukes alene, er det kumelk det dreier seg om. Dersom melken kommer fra andre dyr, skal det benevnes hvilket dyr den kommer fra, og dersom opprinnelsen er vegetabilske kilder, som havre, ris eller soya, skal det kalles for ”drikk”.
Kalsium og jod
Melkeprodukter er den viktigste kilden til kalsium i kosten vår. Kalsium er viktig for å opprettholde et sterkt skjelett og for at muskler skal kunne trekke seg sammen.
For at kroppen skal kunne ta opp og nyttegjøre seg kalsium, trenger den vitamin D. I kosten vår finner vi vitamin D i fet fisk, tran og tilsatt i enkelte melke- og margarinprodukter. I tillegg danner huden vår vitamin D når den blir eksponert for sollys. For oss som bor i et land hvor vi store deler av året ikke får så mye sol på huden, er det viktig å sørge for at vi får i oss vitamin D gjennom kosten.
Melkeprodukter inneholder også jod, som er et viktig næringsstoff for blant annet normal vekst.
Sukker og fett
Sukker finnes naturlig i mange matvarer, og i melkeprodukter i form av laktose (melkesukker). Når vi spiser melk og frukt, får vi i oss en rekke andre næringsstoffer i tillegg. Det er det tilsatte sukkeret vi skal være forsiktige med.
Mange melkeprodukter inneholder mye mettet fett og er også tilsatt sukker, både for smakens del og for å oppnå ønsket konsistens. Ny forskning kan tyde på at mettet fett fra meieriprodukter ikke er så skadelig som tidligere antatt. Fett inneholder likevel mye energi, og ved høyt inntak av fettrike matvarer vil det være mindre plass til annen mat, og dermed føre til lavere inntak av viktige næringsstoffer.
Nøkkelhullssymbolet er et godt verktøy for å velge riktige melkeprodukter. Det er kun produkter med tilfredsstillende innhold av sukker og fett som får lov til å bruke dette merket.
Laktoseintoleranse
For enkelte kan det å fordøye melkesukker (laktose) være et problem. Utbredelsen av såkalt laktoseintoleranse varierer i ulike befolkningsgrupper, men de fleste etniske norske tåler laktose. Laktoseintoleranse kan testes hos legen, mest sannsynlig som en pusteprøve
Dersom laktose ikke blir fordøyd i tarmen, kan det skape ubehag i form av luftsmerter og diaré. Dette er ikke en allergi, og det er derfor ikke farlig for personer med laktoseintoleranse å få i seg melk. De fleste som har laktoseintoleranse kan ha noe melk og melkeprodukter i kosten sin. Melkeprodukter inneholder svært mange viktige næringsstoffer, og bør derfor ikke utelates fra kosten i større grad enn nødvendig.
Melkeproteinallergi
I de to første leveårene er det enkelte barn som har allergi mot melk. Da er det proteiner i melken barnet reagerer på. Dette kan gi ulike symptomer, men mageproblemer og utslett er de vanligste. Ved mistanke om melkeproteinallergi skal lege kontaktes.
En allergisk reaksjon kan være farlig, og fordi kun en liten mengde vil kunne utløse symptomene, må barn med melkeallergi ha en kost som er helt melkefri. Dersom barnet ammes, må også mor ha en kost som er fri for melkeprodukter, fordi deler av de proteinene barnet reagerer på vil gå over i morsmelken. Også melk fra andre dyr bør utelates fra kosten, fordi proteinene i melk fra ulike dyr ligner hverandre og kan fremkalle reaksjon. De fleste vokser denne allergien av seg før skolealder.
Melk for småspisere
Melkeprodukter er en god kilde både til energi og til en lang rekke næringsstoffer, spesielt for barn som har problemer med å få i seg nok mat. Velg produkter som ikke er fett- og sukkerredusert. Det er likevel viktig å være oppmerksom på at dersom barn drikker store mengder melk, er det en fare for at de drikker seg mette. De har da mindre plass til vanlig mat, og for små barn vil dette kunne føre til at de får et lavere inntak av mer jernrike matvarer.
Anbefalinger for inntak
For en voksen person er det anbefalt at inntaket av kalsium er på 800 milligram per dag, mens det for barn mellom 1 og 10 år er anbefalt et inntak på 600-700 milligram per dag og for 10-20 åringer er anbefalt 900 milligram per dag.
I løpet av en dag bør vi få i oss 3 porsjoner melk/melkeprodukter hver dag. En porsjon kan for eksempel være 2 dl melk (200 milligram), 2 dl yoghurt (250 milligram) eller 2 brødskiver med gulost (300 milligram).
Melk som drikke bør innføres etter fylte ett år. I matlagning kan melk brukes i mindre mengder fra 10 måneders alder. En del av kulturmelkvariantene som finnes på markedet, er tilsatt probiotiske bakterier. Produkter tilsatt probiotika bør ikke gis til barn under 3 år.