Du er her: Aust-AgderAktuelt
Du er her: Aust-AgderAktuelt
Aktuelt
 

Juridisk rådgiver om foreldres rettigheter

Illustrasjonsbilde: Juridisk rådgiver om foreldres rettigheter

JURIST: Atle Larsen er juiridisk rådgiver ved FFOs rettighetsenter. Foto: BAARD LARSEN

Juridisk rådgiver Atle Larsen (FFOs rettighetssenter) hadde under fylkeskonferansen lørdag formiddag en gjennomgang om temaet pleiepenger og foreldres rettigheter.

- Det kan gis pleiepenger gradert ned til 20 prosent, så lenge barnet er under 18 år. Dette gis fra første dag, og kan gis til begge foreldre. Pleiepenger gis ikke ved sporadisk behov for pleie, men derimot ved lengre sykdom, der også mindre alvorlig sykdom kan gi rett til støtte.
- Foreldre har ikke hver sin kvote med pleiepenger, men hvert barn har egen kvote. Beregning er 100 prosent av inntekt inntil 6G, det vil si 581.298 kroner. Vi ser at dersom lege fra spesialisthelsetjenesten signerer søknad om pleiepenger, blir den innvilget, legger han til.

På spørsmål fra salen sier Larsen at det også er tilfeller der barna f. eks. går på barnehage eller skole, det allikevel gis graderte pleiepenger til foreldre. Graderingen begynner da på 20 prosent.

- Når det gjelder omsorgspenger, vil du ved ett til to barn få ti dager til hver av foreldrene, og 15 dager ved tre eller flere barn. Er du alene med omsorgen er dagene hhv 20 og 30, forteller juristen.
- Det er ti ekstra dager for hvert barn som oppfyller kriteriene om at det er funksjonshemmet/kronisk syk med stor risiko for at foreldrene må være borte fra arbeid. Beregningen for omsorgspenger er som for sykepenger, tilføyer Larsen.

- Det er også mulig å få fri fra jobb og dekket reiseutgifter dersom du skal på opplæring på helseinstitusjon eller delta på foreldrekurs ved et offentlig spesialpedagogisk kompetansesenter. Her er det ikke noe øvre tak på antall dager, sier juristen.

Når barna skal på helseinstitusjon, kan du få dekket reise og oppholdsutgifter, og minst en av foreldrene som oppholder seg hos barnet store deler av døgnet, skal få tilbud om gratis mat. Er tilstanden alvorlig, skal begge foreldrene få tilbudet, og kjøpe mat til personalpris.

- Omsorgsstønad og hjelpestønad er også andre støtteområder man har til rådighet. Tilrettelegging på skolen er ofte det området man har mest "problemer" med. Ellers har man mulighet for tekniske hjelpemidler og personlig assistent, påpeker Larsen.

Avslutningsvis understreket juristen på at man må lese vedtaket grundig, hvorfor det er gitt avslag, og hva som er klagegrunnen, være saklig. Er legeuttalelser eller andre sakkyndige uttalelser overprøvd, eller er det rett og slett regelverket som er i veien. Kan feil faktum være lagt til grunn?

Del dette innholdet:

Aktuelt

Gavesjekk fra Oppland fylkeskag

Gavesjekk fra Oppland fylkesklag til forskning

Under fylkeskonferansen i november fikk Foreningen for hjertesyke barn Forskningsstiftelsen seg en hyggelig overraskelse: Fylkeslaget i Oppland i Foreningen for hjertesyke barn overrakte en gavesekk til foreningens forskningsstiftelse pålydende NOK 100 000. - Tusen hjertelig takk, sa styreleder i FFHB og i Forskningsstiftelsen, Erik Skarrud, da han mottok den rause gaven fra en entusiastisk gjeng fra Oppland.

Gavesjekk fra Oppland fylkesklag til forskning - les hele saken


Katrine Onshus Eriksen

Konferanse for tillitsvalgte i Foreningen for hjertesyke barn

Nær 100 tillitsvalgte fra landet rundt i Foreningen for hjertesyke barn er helgen 15. - 17. november samlet på Soria Moria i Oslo. Faglig påfyll, inspirasjon og sosialt samvær står på dagsordenen. - Voksne med medfødt hjertefeil rapporterer god livskvalitet, fortalte første foreleser på konferansen, sykepleier Katrine Onshus Eriksen, som har forsket på akkurat dette.

Konferanse for tillitsvalgte i Foreningen for hjertesyke barn - les hele saken


Helene Thon, Josefine Bjørling, tvillingsøster Karoline Bjørling og Pia Bråss

Gave fra salg av hjertestrikker

Josefine Bjørling (25) har det siste halve året laget fargerike hårstrikker av gjenbrukstøy. Inntektene fra salget av disse strikkene går nå til Foreningen for hjertesyke barn og samtalegrupper for ungdom. - Tusen takk for denne fantastiske støtten, sa en imponert generalsekretær i Foreningen for hjertesyke barn, Helene Thon, da foreningen tirsdag 22. oktober mottok gaven på kroner 20 000.

Gave fra salg av hjertestrikker - les hele saken>> Se alle nyheter

Gi din støtte til barnehjertesaken!

Hver dag fødes det barn med hjertefeil.
Ikke alle rekker å feire ettårsdagen

Din støtte redder liv. Og gir flere et bedre liv.

Kontakt

Foreningen for hjertesyke barn

t: 23 05 80 00

Øvre Vollgate 11, PB 222 Sentrum
0103 Oslo
Org.nr.; 870 430 922

Kontonummer: 3000 19 32000

ffhb@ffhb.no

 

Kontakt

Foreningen for hjertesyke barn
t: 23 05 80 00
Øvre Vollgate 11, PB 222 Sentrum
0103 Oslo
Org.nr.; 870 430 922

Kontonummer: 3000 19 32000

ffhb@ffhb.no

Innsamlingsprosent 2018

Utviklet av Imaker as