Du er her: Aust-AgderAktuelt
Du er her: Aust-AgderAktuelt
Aktuelt
 

Historisk dag for ambulansetjenesten

Illustrasjonsbilde: Historisk dag for ambulansetjenesten

REGISTRERES: Nå er det bare å få lagt Lucas 3-maskinen inn i sykehusets systemer og godkjent staben, så er den klar til bruk. Stasjonskoordinator Einar Smedsaas og fylkesleder Baard Larsen viser hvor kompakt den nye maskinen er. Foto: ELISABETH HOMDAL LARSEN/FFHB AA

Kombinasjonen mange givere, og en sta innsamler, gjorde at ambulansen mandag fikk overlevert hjertekompresjonsmaskinen Lucas 3 fra Foreningen for hjertesyke barn i Aust-Agder. Grimstad-ambulansen er den første i Aust-Agder med denne maskinen.

Det er mye på grunn av ambulansearbeider Geir Hvesser-Grønnesby og stasjonskoordinator Einar Smedsaas at dette supplementet til livreddende behandling, Lucas 3-maskinen til 150.000 kr, nå er blitt tilgjengelig for alle de pasienter som får besøk av Grimstad-ambulansen.

For Geir Hvesser-Grønnesby kom med en liten utfordring, mest som fleip, til fylkesleder Baard Larsen. Og da Einar over en kaffe sa at dette måtte Baard bare kjøre på med, var utfordringen tatt. Etter innsamling via Spleis, Facebook og direkte kontakt med bedrifter, ble Lucasen bestilt fra Stryker før vinterferien.

– Helt utrolig
– Det er helt rått at frivillige har klart å dra dette i land, slik at vi i Grimstad er den første ambulansen i gamle Aust-Agder som får hjertekompresjonsmaskin tilgjengelig for bruk når vi er ute på oppdrag. Vi er utrolig takknemlige for at så mange privatpersoner og bedrifter har gitt penger til dette. Og den jobben foreningen og Baard har gjort, sier stasjonskoordinator for ambulansene i Grimstad, Arendal og Risør, Einar Smedsaas, i pressemeldingen.
TAKKER: Stasjonskoordinator Einar Smedsaas (t. h.) og områdeleder Anders Almelien jr. retter en stor takk til giverne, FFHB AA og leverandøren Stryker. De to sistnevnte representert ved Baard Larsen og produktspesialist Simen Plejdrup-Rønningen. Med maskinen ser vi ambulansearbeiderne Liv Haaland og Magnar Henning Kristiansen. FOTO: ELISABETH HOMDAL LARSEN/FFHB AA
– Vi kan jo ikke stå og jobbe med en pasient under transport, Lucas-en gjør at vi kan fokusere på å gi pasienten medisinsk behandling og oksygen på vei inn til sykehuset i Arendal. For hvert sekund teller når det gjelder hjertestans og hjertesvikt, ikke minst for å redusere skadeomfanget, legger Smedsaas til.

– Når jeg først fikk en SMS om «Lyst på en Lucas 3?», tenkte jeg at det hadde vært artig om vi var først i Aust-Agder med en slik maskin. Og vi hadde jo lyst på en slik, så jeg sa ja. Så har det kommet noen oppdateringer fra Baard underveis, og rett før vinterferien sendte han SMS på nytt. «Maskinen er bestilt. God ferie». Helt utrolig bra, oppsummerer stasjonskoordinatoren.

Stor velvilje
– Underveis er det nok noen i staben på ambulansen som har trodd at jeg denne gangen virkelig hadde vært for stor i kjeften. Men når du er ukuelig optimist, passe sta og har troen, går det mest til slutt. Det er jo utvilsomt et positivt formål. Så det føles godt å kunne gi Grimstad-ambulansen tilgang til Lucas-en i dag, legger Baard til.

– Det er mange vi må takke for hjelpen. Noen givere har ønsket å være anonyme, mens Rambøll, Gromstad Auto, Fargerike Jakobsen, Rygene-Smith & Thommesen, E. Gauslå & Sønner, Bema, G. T. Automasjon & Elektroservice, Brandsdal Invest AS, JBU Holding, Agder Energi-sjefen Steffen Syvertsen, Grimstad bil, Grimstad Adressetidende, Igland Eiendom, Toyota Arendal, Elon Grimstad, Arendals Fossekompani og Agderposten har sammen med foreningen vår bidratt. Vi har styrt innsamlingen, men det har jo bare vært en trivelig jobb, oppsummerer fylkeslederen.
FØRST: Mandag ettermiddag kunne Lucas 3 brystkompresjonsmaskinen endelig settes i bilen av ambulansepersonellet i Grimstad. Her Liv Haaland og Magnar Henning Kristiansen. FOT: BAARD LARSEN/FFHB AA
Viktig verktøy
– En hjertekompresjonsmaskin kan bidra til å redde liv, for jo fortere du får pasienten inn til behandling ved PCI-senteret, jo bedre. Hjertestarter har ikke alltid ønsket effekt, og da vil en Lucas-maskin sørge for å holde hjertet i gang til ambulansepersonellet har fått pasienten til sykehuset, sier seksjonsoverlege for hjerteklinikken ved Sørlandet sykehus Arendal, Jarle Jortveit.

– Om en pasient med hjertestans får hjelp av folk med hjerte-lunge-redning (HLR) med en gang, øker overlevelsessjansen. For hvert minutt uten HLR reduseres sjansen for å overleve med rundt ti prosent. Rundt 80 prosent av alle hjertestanser er forårsaket av trange kransårer/hjerteinfarkt. At Grimstad nå får en slik maskin, så pasienten kommer fort til oss, er veldig bra, legger Jortveit til.

Larsen kan fortelle at det er dokumentert at denne typen hjertekompresjonsmaskin har reddet livet til en pasient i distriktet. Av hensyn til personvernet kan derimot ikke Baard gi ytterligere detaljer omkring dette. Bare at pasienten i dag lever i beste velgående, og har støttet innsamlingen.

"Stryker" med
Underveis har fylkeslederen klart å få med seg leverandøren av Lucas 3-maskinen, Stryker Norway AS. De har også bidratt på sitt vis, slik at det også er blitt levert med litt ekstrautstyr for en meget lav pris. Derfor ble produktspesialist Simen Plejdrup-Rønningen invitert med på overleveringen.

– Behandlingsrapporter fra Lucasen sendes automatisk til skyen, slik at sykehuset får tilgang til denne. Så denne maskinen er litt endret, og bedre, enn forgjengeren. Om alle innsamlinger går i boks på Agder, blir det til at vi får levert over 20 maskiner. Og de får selvsagt opplæring på maskinene når vi leverer, om det er nødvendig, sier Simen.

– Det er topp at den første Lucas 3-maskinen i gamle Aust-Agder er på plass. Nå håper jeg at innsamlingen til resten av ambulansene også går på skinner, legger Anders Almelien jr. til. Han er områdeleder ved klinikk for prehospitale tjenester ved Sørlandet sykehus, PTSS, og har det overordnede ansvaret for ambulansetjenesten i Risør, Arendal og Grimstad.

Del dette innholdet:

Aktuelt

Illustrasjonsbilde: Nasjonalt sykepleierkurs i digital drakt

Nasjonalt sykepleierkurs i digital drakt

Onsdag 21. og torsdag 22. oktober var det nasjonal læring og erfaringsdeling for sykepleiere som jobber med hjertesyke barn. - En livslang kronisk sykdom er en bagasje som kan være tung å bære alene, sa hjertesyke Josefine Bjørling (26). Hun delte med kursets deltakere fra sine sterke erfaringer med sykehusopphold, og om frykt og stress som setter seg i kroppen.

Nasjonalt sykepleierkurs i digital drakt - les hele saken


Illustrasjonsbilde: Statsbudsjett 2021 – intet løft for funksjonshemmede eller kronisk syke

Statsbudsjett 2021 – intet løft for funksjonshemmede eller kronisk syke

Vi er inne i et år med pandemi og usikkerhet om de økonomiske utsiktene for neste år. Denne spesielle situasjonen preger også forslaget til statsbudsjett for 2021.- Det er skuffende at regjeringens forslag inneholder så få lyspunkter for funksjonshemmede/kronisk syke og deres familier, sier generalsekretær i FFHB, Helene Thon. 

Statsbudsjett 2021 – intet løft for funksjonshemmede eller kronisk syke - les hele saken


Illustrasjonsbilde: Anbefaler influensavaksine til risikogrupper

Anbefaler influensavaksine til risikogrupper

Influensasesongen nærmer seg, og helsemyndighetene anbefaler alle som er i risikogrupper, i tillegg til helsepersonell, å vaksinere seg. Nær 1,6 millioner mennesker i Norge tilhører grupper med økt risiko for komplikasjoner av influensa, barn inkludert. 

Anbefaler influensavaksine til risikogrupper - les hele saken>> Se alle nyheter

Gi din støtte til barnehjertesaken!

Hver dag fødes det barn med hjertefeil.
Ikke alle rekker å feire ettårsdagen

Din støtte redder liv. Og gir flere et bedre liv.

Kontakt

Foreningen for hjertesyke barn

t: 23 05 80 00

Øvre Vollgate 11, PB 222 Sentrum
0103 Oslo
Org.nr.; 870 430 922

Kontonummer: 3000 19 32000

ffhb@ffhb.no

 

Kontakt

Foreningen for hjertesyke barn
t: 23 05 80 00
Øvre Vollgate 11, PB 222 Sentrum
0103 Oslo
Org.nr.; 870 430 922

Kontonummer: 3000 19 32000

ffhb@ffhb.no

Innsamlingsprosent 2018

Utviklet av Imaker as