Du er her: Aust-AgderAktuelt
Du er her: Aust-AgderAktuelt
Aktuelt
 

Fra barn til voksen – helhetlig oppfølging

Illustrasjonsbilde: Fra barn til voksen – helhetlig oppfølging

FOREDRAG: Katrine Onshuus Eriksen pratet om livskvalitet og hjertebarns overgang til de voksnes rekker. Foto: BAARD LARSEN

Sykepleier Katrine Onshuus Eriksen holder under fylkeskonferansen på Soria Moria hotell i Oslo 15. - 17. november, et foredrag fredag om hjertebarn og hjerteungdom.

Hun har jobbet ved GUCH-klinikken på Rikshospitalet, og fikk støtte til et kartleggingsprosjekt om psykososial status hos voksne med medfødt hjertefeil.

Eriksen jobber nå ved St. Olavs hospital i Trondheim.

- De beste med medført hjertefeil blir jo operert, men oppfølging er viktig fordi rør og klaffeprotester vokser ikke. Biologiske protester degenerer. Det kan også bli arytmier eller ledningsforstyrrelser, og restdefekter disponerer for endokarditt. Postoperative arrforandringer i aorta og lungearterier kan forekomme, noe som alt påvirker hjertefunksjonen.

- Symptomer og komplikasjoner kan oppstå over lengre tid, og lenge etter at det har vært operasjon. Derfor er jevnlige kontroller hos kardiologer viktige. Dette gir også bedre hjertefunksjoner og bedrer hverdagen til pasienten.

En større spørreundersøkelse blant ungdommer viser at det å bli lyttet til er viktig. Det er viktig å snakke om andre ting enn hjertefeil, snakke om angst, familie og det sosiale livet ellers samt selvfølelse og selvtillit.

- Forskning viser at barn som er hyppig innlagt på sykehus at de pasientene har større problemer for senere å få psykiske problemer. Ungdom med alvorlig og/eller konisk sykdom påvirker. Spesielt fravær av nær omsorgsperson. Tap av kontroll er også vanskelig for så vel pasient som pårørende.

- Påstanden om at små barn ikke kjenner smerte, eller husker smerte/traumer, er feil. De husker dette godt, og dette påvirker utviklingen av hjernen vår om kroppen utsetter for lange eller kraftige traumer. Sykehusinnleggelser er som å kjøre en racerbil i full fart, uten ratt og bremser, for mange av pasientene.

Hun peker også på at det ikke alltid er like bra med overdreven velment omsorg, som kan gi smertefulle påminnelser. Reaksjoner kan i tillegg komme en god stund etter at pasienten er utskrevet fra sykehuset!

SPRANG: Det er stor forskjell på hjertebehandling på 1970-tallet, og i dag.

- Overgangen fra barnehjerteseksjonen til voksenhjerteseksjonen kan være stor. Derfor starter vi opp prosessen med overgangen allerede fra 12-årsalderen. Samtaler, både med og uten foreldre, forklaringer om hva og hvorfor, samarbeidsmøter og videreføring er noe som må fokuseres på.

Et annet viktig moment er å gi hjertebarn veiledning både i forbindelse med svangerskap, funksjonstesting og generelle råd om røyking, mosjon og livsstil. Eriksen understreket for øvrig hvor viktig god tannhelse var for hjertesyke, ettersom dårlig tannhygiene øker faren for endokarditt. Endokarditt er betennelse på hjertehinnen eller hjerteklaffen, og ikke bra.

- Voksne med medført hjertefeil får i dag blant annet egen sykepleie og legekonsultasjoner ved behov, 24 timers EKG, tilgjengelighet til kontaktsykepleier på mail og telefon, og ved behov tilgang på team for hjertesyke gravide.

Del dette innholdet:

Aktuelt

Illustrasjonsbilde: 2 X kjærlighet på kjærlighetens dag

2 X kjærlighet på kjærlighetens dag

14. februar skal alle hjerter gledes. Stiftelsen Organdonasjon markerer selveste kjærlighetens dag med en egen vri. Rundt 100 frivillige skal stå på stands rundt om i landet, og i sosiale medier slippes kampanjen «De tre magiske ord».

2 X kjærlighet på kjærlighetens dag - les hele saken


Illustrasjonsbilde: Bli med på norsk eller nordisk ungdomsleir i 2020

Bli med på norsk eller nordisk ungdomsleir i 2020

Har du lyst til å være med på sommerleir der du får møte andre ungdommer som har en medfødt, genetisk eller tidlig ervervet hjertefeil? En uke i juni eller juli med nye opplevelser, kanskje noen utfordringer og mye sosialt samvær! Er du mellom 14 og 18 år, er dette kanskje noe for deg?

Bli med på norsk eller nordisk ungdomsleir i 2020 - les hele saken


EFFEKTIV: Lucas 3 i bruk på pasient under transport til sykehus.

Snart er Lucas-en i boks

Prosjektet med å samle inn penger til kjøp av en Lucas 3 brystkompresjonsmaskin, som ambulansen i Grimstad skal få full tilgang på, nærmer seg målstreken.

Snart er Lucas-en i boks - les hele saken>> Se alle nyheter

Gi din støtte til barnehjertesaken!

Hver dag fødes det barn med hjertefeil.
Ikke alle rekker å feire ettårsdagen

Din støtte redder liv. Og gir flere et bedre liv.

Kontakt

Foreningen for hjertesyke barn

t: 23 05 80 00

Øvre Vollgate 11, PB 222 Sentrum
0103 Oslo
Org.nr.; 870 430 922

Kontonummer: 3000 19 32000

ffhb@ffhb.no

 

Kontakt

Foreningen for hjertesyke barn
t: 23 05 80 00
Øvre Vollgate 11, PB 222 Sentrum
0103 Oslo
Org.nr.; 870 430 922

Kontonummer: 3000 19 32000

ffhb@ffhb.no

Innsamlingsprosent 2018

Utviklet av Imaker as