Du er her: Aust-AgderAktuelt
Du er her: Aust-AgderAktuelt
Aktuelt
 

Foredrag om hjertesykdom

Illustrasjonsbilde: Foredrag om hjertesykdom

FOREDRAG: Overlege Simone Goa Diab ved barnekardiologisk avdeling, OUS. Foto: BAARD LARSEN

Første post på programmet for fylkeskonferansen på Quality Airport Hotel Gardermoen var et foredrag med overlege Simone Goa Diab ved barnekardiologisk avdeling, Oslo Universitetssykehus.

Diab tok først for seg hvordan et "normalt" hjerte ser ut og fungerer, før hun gikk over til å fortelle litt om hvordan funksjonen til et fosterhjerte er.
Hun tok så for seg de "vanligste" hjertefeilene og de mer komplekse hjertefeilene.
- Årsaken til at vi er utrolig nøye på den første hjerteundersøkelsen, er at de vanligste hjertefeilene også kan være de farligste. Og motsatt. Fra fem til ti av tusen fødte har hjertefeil. Det vanligste er hull, tranghet (stenoser) eller feilkoblinger. Ofte forekommer disse feilene i kombinasjoner, forteller overlege Simone Goa Diab.

Overlege Simone Goa DiabASD, Atrieseptumdefekt, gir en blanding av rødt og blått blod, og økt mengde blod til lungene på grunn av jullet i hjerteveggen. Er hullet i forkammerskilleveggen under fire millimeter, krever det ikke behandling.
- Lukking av ASD foregår vanligvis via kateret, hvor en amplatzer legges inn i hullet før proppen lukkes. Dagen etter er det kontroll, sier Diab.

VSD, Ventrikkelseptumdefekt, er hull i hjerteskilleveggen, og er den vanligste hjertefeilen. VSD ses ofte samme med andre hjertefeil og behandles som hjertesvikt.
- Behandling av VSD er i første omgang medisiner, så kirurgisk lukning. Enten med patch av Gore-Tex eller egen hjerteposte. Ofte er det små restlekkasjer. Som oftest skjer dette via intervensjonell lukking, ettersom bruk av kateter for behandling ikke fungerer så godt, forklarer overlegen.

AVSD, Atrioventrikulær septumdefekt, er hull i nedre del av atrie- og øvre del av ventrikkelvegg samt en felles klaff mellom atrier og ventriker.
- Dette er en hjertefeil vi ofte ser på barn med Downs syndrom. Også disse hjertefeilene lukkes med lapper. Som oftest går dette veldig bra, men noen få ganger har man ikke lyktes å rekonstruere klaffene. Hjertevevet er skrøplig den første måneden av barnets levetid, så ofte velger man om det er mulig å vente i det lengste med denne typen operasjon, forteller Diab.

Hun gikk så over til å prate litt om Fallots tetrade, som også er en vanlig hjertefeil.
- Ett problem med Fallots er at det er tranghet, pulmonalstenose, for blodet som skal ut til lungene. I tillegg er det hull i hjerteskilleveggen, slik at blod går på tvers av kammere (VSD). Den tredje feilen er at hovedpulsåren er forskjøvet, overglidende aorta. Dette gir lavere O2-metning enn normalt.  Høyre ventrikkel (HV-hypertrofi) er den fjerde "feilen", som gir feil trykkfordeling, opplyser overlegen.
Det er få symptomer i nyfødtperioden, og operasjon er normalt i seks til ni måneders alderen, om det ikke også er andre feil.

TIMEPLAN FONTANTGA, transposisjon av de store arterier, der aorta og lungepulsåren har byttet plass, var også et av temaene. Litt om behandling av forskjellige typer hjertefeil og behandling av disse ble også gjennomgått.

Siste delen av foredraget til overlegen Diab tok spesielt for seg Fontanprosjektet, som gjennomføres i samarbeid med FFHB.
Dette er en hjertefeil i form av medfødte énkammerhjerter, univentrikulære hjertefeil.
- De eldste med denne typen hjertefeil, som er operert, er i dag rundt 40 år. Så det er en relativt ny hjertefeil. Siden vi nå har en stor gruppe barn innenfor Fontan-gruppen som er på vei over i voksenverden, er det viktig for oss å fortelle omverden om dette. Ikke bare sykehus, men leger og samfunnet ellers. Forskningen presenteres i Tidsskrift for den norske legeforening, oppsummerer overlege Simone Goa Diab.

- Det er viktig å forklare barna at en hjertefeil kan gi utfordringer på andre områder enn bare dårlig utholdenhet og ikke så bra resultat på Cooper-testen i løping. Men studier og yrke kan tilpasses, påpeker Diab avslutningsvis.

Fylkeskonferansen fortsetter lørdag, hvor det blant annet står rettigheter, styreoppgavetimen, "Sånn gjorde vi det" og regionsmøter på programmet.

Søndag står taushetsplikt i fokus, før Knut Andersen holder foredrag om "Hvordan kan vi ha det best mulig når ting er vanskelig?".

Del dette innholdet:

Aktuelt

Illustrasjonsbilde: En bro av hjerter

En bro av hjerter

Tidlig en søndag morgen i slutten av juni 1987 begynte en tre dager gammel gutt en usikker reise. Jeg fulgte ham i ambulansen den første etappen, fra sykehuset i Tønsberg til Fornebu flyplass. Han var på vei til Philadelphia i USA for å opereres for en kompleks hjertefeil, hypoplastisk venstre hjertesyndrom (HVHS). 

Forfatter: Alf Meberg
Denne artikkelen sto først på trykk i magasinet Hjertebarnet 3/2021.

En bro av hjerter - les hele saken


Illustrasjonsbilde: Lasse-liten er blitt Lasse-stor

Lasse-liten er blitt Lasse-stor

– Jeg er så takknemlig for livet, sier Lasse Fagereng (33). På slutten av 80-tallet var han hele landets Lasse-liten, kjent for sin livstruende hjertefeil som han mot alle odds overlevde. I dag er han Lasse-stor, pappa til to gutter og fornøyd med det meste i livet.

Forfatter: Hanni Winsvold Petersen
Denne artikkelen sto først på trykk i magasinet Hjertebarnet nr. 3/2021.

Lasse-liten er blitt Lasse-stor - les hele saken


Illustrasjonsbilde: Født i koronatid

Født i koronatid

Johan Aleksander Einangen Holst har levd hele sitt åtte måneder gamle liv i koronatid. At familien bor på et lite sted nord i landet har vært både utfordrende og bra for den lille gutten, som ble født med hypoplastisk venstre hjertesyndrom (HVHS).

Forfatter: Synnøve Prytz Berset
Denne artikkelen sto først på trykk i magasinet Hjertebarnet 3/2021.

Født i koronatid - les hele saken>> Se alle nyheter

Gi din støtte til barnehjertesaken!

Hver dag fødes det barn med hjertefeil.
Ikke alle rekker å feire ettårsdagen

Din støtte redder liv. Og gir flere et bedre liv.

Kontakt

Foreningen for hjertesyke barn

t: 23 05 80 00

Øvre Vollgate 11, PB 222 Sentrum
0103 Oslo
Org.nr.; 870 430 922

Kontonummer: 3000 19 32000

ffhb@ffhb.no

 

Kontakt

Foreningen for hjertesyke barn
t: 23 05 80 00
Øvre Vollgate 11, PB 222 Sentrum
0103 Oslo
Org.nr.; 870 430 922

Kontonummer: 3000 19 32000

ffhb@ffhb.no

Innsamlingsprosent 2019

Utviklet av Imaker as