Du er her: Aust-AgderAktuelt
Du er her: Aust-AgderAktuelt
Aktuelt
 

Foredrag om hjertesykdom

Illustrasjonsbilde: Foredrag om hjertesykdom

FOREDRAG: Overlege Simone Goa Diab ved barnekardiologisk avdeling, OUS. Foto: BAARD LARSEN

Første post på programmet for fylkeskonferansen på Quality Airport Hotel Gardermoen var et foredrag med overlege Simone Goa Diab ved barnekardiologisk avdeling, Oslo Universitetssykehus.

Diab tok først for seg hvordan et "normalt" hjerte ser ut og fungerer, før hun gikk over til å fortelle litt om hvordan funksjonen til et fosterhjerte er.
Hun tok så for seg de "vanligste" hjertefeilene og de mer komplekse hjertefeilene.
- Årsaken til at vi er utrolig nøye på den første hjerteundersøkelsen, er at de vanligste hjertefeilene også kan være de farligste. Og motsatt. Fra fem til ti av tusen fødte har hjertefeil. Det vanligste er hull, tranghet (stenoser) eller feilkoblinger. Ofte forekommer disse feilene i kombinasjoner, forteller overlege Simone Goa Diab.

Overlege Simone Goa DiabASD, Atrieseptumdefekt, gir en blanding av rødt og blått blod, og økt mengde blod til lungene på grunn av jullet i hjerteveggen. Er hullet i forkammerskilleveggen under fire millimeter, krever det ikke behandling.
- Lukking av ASD foregår vanligvis via kateret, hvor en amplatzer legges inn i hullet før proppen lukkes. Dagen etter er det kontroll, sier Diab.

VSD, Ventrikkelseptumdefekt, er hull i hjerteskilleveggen, og er den vanligste hjertefeilen. VSD ses ofte samme med andre hjertefeil og behandles som hjertesvikt.
- Behandling av VSD er i første omgang medisiner, så kirurgisk lukning. Enten med patch av Gore-Tex eller egen hjerteposte. Ofte er det små restlekkasjer. Som oftest skjer dette via intervensjonell lukking, ettersom bruk av kateter for behandling ikke fungerer så godt, forklarer overlegen.

AVSD, Atrioventrikulær septumdefekt, er hull i nedre del av atrie- og øvre del av ventrikkelvegg samt en felles klaff mellom atrier og ventriker.
- Dette er en hjertefeil vi ofte ser på barn med Downs syndrom. Også disse hjertefeilene lukkes med lapper. Som oftest går dette veldig bra, men noen få ganger har man ikke lyktes å rekonstruere klaffene. Hjertevevet er skrøplig den første måneden av barnets levetid, så ofte velger man om det er mulig å vente i det lengste med denne typen operasjon, forteller Diab.

Hun gikk så over til å prate litt om Fallots tetrade, som også er en vanlig hjertefeil.
- Ett problem med Fallots er at det er tranghet, pulmonalstenose, for blodet som skal ut til lungene. I tillegg er det hull i hjerteskilleveggen, slik at blod går på tvers av kammere (VSD). Den tredje feilen er at hovedpulsåren er forskjøvet, overglidende aorta. Dette gir lavere O2-metning enn normalt.  Høyre ventrikkel (HV-hypertrofi) er den fjerde "feilen", som gir feil trykkfordeling, opplyser overlegen.
Det er få symptomer i nyfødtperioden, og operasjon er normalt i seks til ni måneders alderen, om det ikke også er andre feil.

TIMEPLAN FONTANTGA, transposisjon av de store arterier, der aorta og lungepulsåren har byttet plass, var også et av temaene. Litt om behandling av forskjellige typer hjertefeil og behandling av disse ble også gjennomgått.

Siste delen av foredraget til overlegen Diab tok spesielt for seg Fontanprosjektet, som gjennomføres i samarbeid med FFHB.
Dette er en hjertefeil i form av medfødte énkammerhjerter, univentrikulære hjertefeil.
- De eldste med denne typen hjertefeil, som er operert, er i dag rundt 40 år. Så det er en relativt ny hjertefeil. Siden vi nå har en stor gruppe barn innenfor Fontan-gruppen som er på vei over i voksenverden, er det viktig for oss å fortelle omverden om dette. Ikke bare sykehus, men leger og samfunnet ellers. Forskningen presenteres i Tidsskrift for den norske legeforening, oppsummerer overlege Simone Goa Diab.

- Det er viktig å forklare barna at en hjertefeil kan gi utfordringer på andre områder enn bare dårlig utholdenhet og ikke så bra resultat på Cooper-testen i løping. Men studier og yrke kan tilpasses, påpeker Diab avslutningsvis.

Fylkeskonferansen fortsetter lørdag, hvor det blant annet står rettigheter, styreoppgavetimen, "Sånn gjorde vi det" og regionsmøter på programmet.

Søndag står taushetsplikt i fokus, før Knut Andersen holder foredrag om "Hvordan kan vi ha det best mulig når ting er vanskelig?".

Del dette innholdet:

Aktuelt

Gavesjekk fra Oppland fylkeskag

Gavesjekk fra Oppland fylkesklag til forskning

Under fylkeskonferansen i november fikk Foreningen for hjertesyke barn Forskningsstiftelsen seg en hyggelig overraskelse: Fylkeslaget i Oppland i Foreningen for hjertesyke barn overrakte en gavesekk til foreningens forskningsstiftelse pålydende NOK 100 000. - Tusen hjertelig takk, sa styreleder i FFHB og i Forskningsstiftelsen, Erik Skarrud, da han mottok den rause gaven fra en entusiastisk gjeng fra Oppland.

Gavesjekk fra Oppland fylkesklag til forskning - les hele saken


Katrine Onshus Eriksen

Konferanse for tillitsvalgte i Foreningen for hjertesyke barn

Nær 100 tillitsvalgte fra landet rundt i Foreningen for hjertesyke barn er helgen 15. - 17. november samlet på Soria Moria i Oslo. Faglig påfyll, inspirasjon og sosialt samvær står på dagsordenen. - Voksne med medfødt hjertefeil rapporterer god livskvalitet, fortalte første foreleser på konferansen, sykepleier Katrine Onshus Eriksen, som har forsket på akkurat dette.

Konferanse for tillitsvalgte i Foreningen for hjertesyke barn - les hele saken


Helene Thon, Josefine Bjørling, tvillingsøster Karoline Bjørling og Pia Bråss

Gave fra salg av hjertestrikker

Josefine Bjørling (25) har det siste halve året laget fargerike hårstrikker av gjenbrukstøy. Inntektene fra salget av disse strikkene går nå til Foreningen for hjertesyke barn og samtalegrupper for ungdom. - Tusen takk for denne fantastiske støtten, sa en imponert generalsekretær i Foreningen for hjertesyke barn, Helene Thon, da foreningen tirsdag 22. oktober mottok gaven på kroner 20 000.

Gave fra salg av hjertestrikker - les hele saken>> Se alle nyheter

Gi din støtte til barnehjertesaken!

Hver dag fødes det barn med hjertefeil.
Ikke alle rekker å feire ettårsdagen

Din støtte redder liv. Og gir flere et bedre liv.

Kontakt

Foreningen for hjertesyke barn

t: 23 05 80 00

Øvre Vollgate 11, PB 222 Sentrum
0103 Oslo
Org.nr.; 870 430 922

Kontonummer: 3000 19 32000

ffhb@ffhb.no

 

Kontakt

Foreningen for hjertesyke barn
t: 23 05 80 00
Øvre Vollgate 11, PB 222 Sentrum
0103 Oslo
Org.nr.; 870 430 922

Kontonummer: 3000 19 32000

ffhb@ffhb.no

Innsamlingsprosent 2018

Utviklet av Imaker as