Du er her: Aust-AgderAktuelt
Du er her: Aust-AgderAktuelt
Aktuelt
 

Feiret 40 år med gaveutdelinger

Illustrasjonsbilde: Feiret 40 år med gaveutdelinger

LÆRING MED LEK. Jarle Jortveit brukte ballonger for å fortelle om hjertefeil samt funnene fra undersøkelsen av hjertesyke barn og fysisk aktivitet. Ellen Kopstad og hjertebarnet Kenneth Mikael Bakken hjalp til. Foto: Baard Larsen

Foreningen for hjertesyke barn fyller 40 år i år. Fylkeslaget i Aust-Agder markerte dette lørdag med samling på Strand Hotel Fevik og gaver til sykehuset.

Over 60 medlemmer og inviterte gjester fant veien til jubileumsmarkeringen på Fevik lørdag ettermiddag. Flere hjertebarn med familier var i fokus da 40 år ble feiret, totalt 18 familier med sine medlemsbarn tok turen.
Fylkeslaget hadde invitert seksjonsoverlege Jarle Jortveit på hjerteavdelingen samt leder for barne- og ungdomsavdelingen Ellen Kopstad fra SSA. Også landsstyremedlem Jorunn Moi Reinhardtsen og tidligere landsstyremedlem Vegard Bø Bahus var også invitert.

Viste med ballonger
- Jeg bruker ballonger for å forklare enkelt hvordan noen hjertefeil fungerer, og hvilken effekt dette har på kroppen. Hull i hjertet (VSD), Lasse liten-feilen (hypoplastisk venstre hjertesyndrom) og innsnevret lungepulsåre med fortykket høyre ventrikkel (Fallots tetrade) er noen av hjertefeilene som de fleste barn i Norge fødes med, sier seksjonsoverlege og spesialist i indremedisin og hjertesykdommer, Jarle Jortveit ved Sørlandet sykehus Arendal mens han blåser opp lange ballonger og forklarer.
Han har vært med på et omfattende, nasjonalt forskningsprosjekt som så på dødeligheten innen ett år hos barn med alvorlige medfødte hjertefeil i Norge i perioden 1994 til 2009. Plutselige og uventede dødsfall forekom svært sjeldent, og ingen barn med hjertefeil født i denne perioden døde i forbindelse med idrettsaktivitet.
- I 1994 døde 21 % av barna som ble født med alvorlig hjertefeil i løpet av første leveår, mens det i 2009 var gått ned til 12 %. Den vanligste medfødte hjertefeilen er hull i skilleveggen mellom hjertets hovedkamre. Studien viser at de fleste barn med et slikt hull, er like friske som andre barn. Ingen av barna døde i forbindelse med fysisk aktivitet. Studien konkluderer med at plutselig død i forbindelse med fysisk aktivitet er sjeldent, og at denne risikoen ikke bør hindre de fleste barn med medfødte hjertefeil i å delta på idrettsaktiviteter, forklarer Jortveit.

Ga bort gaver
Leder for barne- og ungdomsavdelingen ved Sørlandet sykehus Arendal, Ellen Kopstad, var også på talerstolen. Hun kom med en liten gave til foreningen, som kvitterte med å gi Kopstad et pulsoksymeter for nyfødte og barn. Også en blodtrykksmåler for de minste ble gitt til sykehuset.
- Jeg er imponert over den jobben foreningen gjør, og vi setter veldig stor pris på sykehuset det samarbeidet avdelingen og FFHB har. Vi kan kontakte dem med innspill på utstyr vi trenger, og de kontakter oss for å høre om det er noe vi har behov for. Dette setter vi meget stor pris på, forteller Kopstad før fylkesleder Baard Larsen og fylkesnestleder Åsmund Åndal overrasket med gaver.
- Å samles slik dere gjør i dag er viktig, og det er givende å se så mange barn i full aktivitet. Når vi ser dem er gjerne tilstanden noe annerledes, og rammen rundt mer alvorlig. Jeg må bare si hjertelig tusen takk for støtten vi har fått, og hjertelig takk for at dere lover å støtte oss også fremover, legger Kopstad til.

Må brukes
Tilbakemeldingen fra medlemmene som var med på jubileumsfeiringen var utrolig positive og givende for fylkesstyret. Åndal fortalte gjestene at foreningen hvert andre år de siste åtte årene hadde hatt utenlandsturer for medlemmene sine, mens Larsen understreker at dette er mulig på grunn av mange givere.
- Vi får inn en god del penger på Grasrotandelen, og fylkeslederen klarer også å samle inn en del støtte fra bedrifter og foreninger. Ettersom pengene ikke kommer noen til gode av å stå på konto, velger vi å arrangere turer i inn- og utland for medlemmene, og samtidig støtte sykehuset i Arendal med utstyr de trener, oppsummerer Åsmund Åndal.
Han fikk på tampen av samlingen tilbakemelding fra Jortveit om at nå begynte det å bli lite igjen av ballongene som han lager til pasientene om er på undersøkelser på SSA, så Würth-mannen Åndal er allerede i gang med å få tak i flere ballonger.

Del dette innholdet:

Aktuelt

Illustrasjonsbilde: En bro av hjerter

En bro av hjerter

Tidlig en søndag morgen i slutten av juni 1987 begynte en tre dager gammel gutt en usikker reise. Jeg fulgte ham i ambulansen den første etappen, fra sykehuset i Tønsberg til Fornebu flyplass. Han var på vei til Philadelphia i USA for å opereres for en kompleks hjertefeil, hypoplastisk venstre hjertesyndrom (HVHS). 

Forfatter: Alf Meberg
Denne artikkelen sto først på trykk i magasinet Hjertebarnet 3/2021.

En bro av hjerter - les hele saken


Illustrasjonsbilde: Lasse-liten er blitt Lasse-stor

Lasse-liten er blitt Lasse-stor

– Jeg er så takknemlig for livet, sier Lasse Fagereng (33). På slutten av 80-tallet var han hele landets Lasse-liten, kjent for sin livstruende hjertefeil som han mot alle odds overlevde. I dag er han Lasse-stor, pappa til to gutter og fornøyd med det meste i livet.

Forfatter: Hanni Winsvold Petersen
Denne artikkelen sto først på trykk i magasinet Hjertebarnet nr. 3/2021.

Lasse-liten er blitt Lasse-stor - les hele saken


Illustrasjonsbilde: Født i koronatid

Født i koronatid

Johan Aleksander Einangen Holst har levd hele sitt åtte måneder gamle liv i koronatid. At familien bor på et lite sted nord i landet har vært både utfordrende og bra for den lille gutten, som ble født med hypoplastisk venstre hjertesyndrom (HVHS).

Forfatter: Synnøve Prytz Berset
Denne artikkelen sto først på trykk i magasinet Hjertebarnet 3/2021.

Født i koronatid - les hele saken>> Se alle nyheter

Gi din støtte til barnehjertesaken!

Hver dag fødes det barn med hjertefeil.
Ikke alle rekker å feire ettårsdagen

Din støtte redder liv. Og gir flere et bedre liv.

Kontakt

Foreningen for hjertesyke barn

t: 23 05 80 00

Øvre Vollgate 11, PB 222 Sentrum
0103 Oslo
Org.nr.; 870 430 922

Kontonummer: 3000 19 32000

ffhb@ffhb.no

 

Kontakt

Foreningen for hjertesyke barn
t: 23 05 80 00
Øvre Vollgate 11, PB 222 Sentrum
0103 Oslo
Org.nr.; 870 430 922

Kontonummer: 3000 19 32000

ffhb@ffhb.no

Innsamlingsprosent 2019

Utviklet av Imaker as