Du er her: Aust-AgderAktuelt
Du er her: Aust-AgderAktuelt
Aktuelt
 

Engasjert foredragsholder om sorgstøtte

Illustrasjonsbilde: Engasjert foredragsholder om sorgstøtte

KLINISK SOSIONOM: Knut Andersen ved senter for sorgstøtte ved Ahus. Foto: BAARD LARSEN

Klinisk sosionom Knut Andersen ved seksjon for sorgstøtte på Ahus, holdt foredraget «Hvordan kan vi ha det best mulig når ting er vanskelig». Mannen er ett fyrverkeri på scenen.

- Jeg har jobbet med dette i 15 år, og har jevnt over veldig flotte og givende arbeidsdager. Noen topper og noen bunner er det også. Gjennomsnittlig har jeg nok allikevel flere «sparkling» arbeidsdager enn andre, sier Andersen.
- Circle of security er noe som benyttes, hvor vi blant annet ser på foreldre som ivaretar barns behov. Trygg base og trygg havn er viktige elementer her, legger han til.

Åpne hender
- Den trygge base-hånden, som pusher litt og støtter barnas utforskning, skal være like stor som hånden som er trygg havn. Den hånden sier at jeg er her for deg når du kommer til meg, forteller Knut Andersen videre.
Ahus' kliniske sosionom sa at foreldre av og til opplever at det er et gap mellom hva foreldre har å gi, og det barn/unge har av behov. Han mener det er viktig å erkjenne at man av og til ikke klarer å tette gapet, men at det er viktig å forsøke og prate med hverandre.
- Noen ungdommer vil ha foreldre litt på avstand, men det er viktig å forsøke å oppnå kontakt. Og vise at man bryr seg. Å få barna til å snakke, er av og til som å fiske med flue. Det er ikke alltid du får napp, men til slutt biter de på, sier Andersen som et bilde på å legge til rette for samtalen og tåle avvisninger av og til.

Toleransevindu
- Teorien kommer fra krise- og traumefeltet. Er du innenfor toleransevinduet, er dette optimalt for læring. Men vinduet er bevegelig, der nedre grense gir lav aktivering/søvnighet og øvre grense kan gi overveldelse/panikk. At noen tåler mer enn andre i toleransevinduet, kan for enkelte være vanskelig å takle siden de sammenligner seg med motparten, oppsummerer han videre.
Knut Andersen mener derfor at det er viktig å sørge for at barna holder seg innenfor toleransevinduet, ettersom utenfor dette området kan det bli krevende for så vel barn som foreldre. For toleransevinduet endrer seg fra dag til dag, og noen ganger er samme situasjon innenfor og andre ganger utenfor "toleranseområdet".
- Det som er vanskelig i forhold til barn og unge, er at prefrontal cortex som behandler konsekvenser, logikk og fintenking, ikke er fullt ut utviklet før du kommer opp i voksen alder. Så dermed kan valgene av og til bli dårlige, spesielt når du står i kritiske situasjoner, påpeker Andersen.

Forskjellige måter å kommunisere på, blant annet med bruk av hendene, var noe av det Knut Andersen kom inn på.
Han avsluttet med å anbefale å lese bøker av Aaron Antonovsky, en israelsk-amerikansk sosiolog og akademiker, kjent for sin forskning på forholdet mellom stress, helse og velvære!

Del dette innholdet:

Aktuelt

Gavesjekk fra Oppland fylkeskag

Gavesjekk fra Oppland fylkesklag til forskning

Under fylkeskonferansen i november fikk Foreningen for hjertesyke barn Forskningsstiftelsen seg en hyggelig overraskelse: Fylkeslaget i Oppland i Foreningen for hjertesyke barn overrakte en gavesekk til foreningens forskningsstiftelse pålydende NOK 100 000. - Tusen hjertelig takk, sa styreleder i FFHB og i Forskningsstiftelsen, Erik Skarrud, da han mottok den rause gaven fra en entusiastisk gjeng fra Oppland.

Gavesjekk fra Oppland fylkesklag til forskning - les hele saken


Katrine Onshus Eriksen

Konferanse for tillitsvalgte i Foreningen for hjertesyke barn

Nær 100 tillitsvalgte fra landet rundt i Foreningen for hjertesyke barn er helgen 15. - 17. november samlet på Soria Moria i Oslo. Faglig påfyll, inspirasjon og sosialt samvær står på dagsordenen. - Voksne med medfødt hjertefeil rapporterer god livskvalitet, fortalte første foreleser på konferansen, sykepleier Katrine Onshus Eriksen, som har forsket på akkurat dette.

Konferanse for tillitsvalgte i Foreningen for hjertesyke barn - les hele saken


Helene Thon, Josefine Bjørling, tvillingsøster Karoline Bjørling og Pia Bråss

Gave fra salg av hjertestrikker

Josefine Bjørling (25) har det siste halve året laget fargerike hårstrikker av gjenbrukstøy. Inntektene fra salget av disse strikkene går nå til Foreningen for hjertesyke barn og samtalegrupper for ungdom. - Tusen takk for denne fantastiske støtten, sa en imponert generalsekretær i Foreningen for hjertesyke barn, Helene Thon, da foreningen tirsdag 22. oktober mottok gaven på kroner 20 000.

Gave fra salg av hjertestrikker - les hele saken>> Se alle nyheter

Gi din støtte til barnehjertesaken!

Hver dag fødes det barn med hjertefeil.
Ikke alle rekker å feire ettårsdagen

Din støtte redder liv. Og gir flere et bedre liv.

Kontakt

Foreningen for hjertesyke barn

t: 23 05 80 00

Øvre Vollgate 11, PB 222 Sentrum
0103 Oslo
Org.nr.; 870 430 922

Kontonummer: 3000 19 32000

ffhb@ffhb.no

 

Kontakt

Foreningen for hjertesyke barn
t: 23 05 80 00
Øvre Vollgate 11, PB 222 Sentrum
0103 Oslo
Org.nr.; 870 430 922

Kontonummer: 3000 19 32000

ffhb@ffhb.no

Innsamlingsprosent 2018

Utviklet av Imaker as