Du er her: Aust-AgderAktuelt
Du er her: Aust-AgderAktuelt
Aktuelt
 

En bok mange kjenner seg igjen i

Illustrasjonsbilde: En bok mange kjenner seg igjen i

STRÅLENDE: Margareth Anker kan mer enn å skrive. Hun klarer også på en engasjerende måte å få publikum med seg når hun forteller om hjertebarnet Sølve Fiskesprett. Foto: BAARD LARSEN

Margareth Anker har lansert boken om hjertesyke Sølve. I «Sølve Fiskesprett» tas det opp mange temaer som hjertebarnforeldre nok kjenner godt til.

Uken før nasjonaldagen var det lansering av Ankers bok i Arendal Kulturhus. Dette skjedde i form av et fortellende show, hvor Anker sydde sammen med forestilling med artistene Solveig Andersen og Regine Skeid Venås.

Uten å røpe for mye om de flotte illustrasjonene som er i boken, kan vi fortelle at overlegen som sjekker ut Sølve da sistnevnte er på kontroll, ser mistenkelig ut som pensjonert overlege Torstein Gundersen ved Sørlandet sykehus Arendal (SSA).

Stor interesse
Det var drøyt 80 tilskuere som hadde tatt turen en flott fredagskveld for å få med seg lanseringen av Sølve Fiskesprett i Lille Torungen-salen i Arendal kulturhus. Mange av tilskuerne var barnefamilier, og de storkoste seg. Selv om fortellingen kan være litt skummel på slutten når Sølve havner på sykehuset, går det heldigvis godt til slutt.HJERTEVARMT: Regine Skeid Venås, Solveig Andersen og Margareth Anker fikk fortjent applaus fra publikum etter lanseringen av boken. Et blomsterhjerte var med på å dekorere scenen.
For Margareth Anker var dette nesten som å være på hjemmebane, ettersom hun er født og oppvokst på Tromøya. Som ligger en liten båttur med ruteferga Skilsø rett over Tromøysund. Handlingen i boken er naturligvis fra Hove, et idyllisk område på Tromøy som vender mot Skagerrak.
- Sølve ble til i forbindelse med en tur til Italia, hvor jeg fikk spørsmål om å skrive en barnebokserie da jeg var innom en bokmesse i Bolognia. Noe jeg selvsagt hadde veldig stor lyst til. Og tenkt på en stund. Dermed bar det rett hjem for å begynne arbeidet med å skrive om Sølve, som bor på Tromøy med mor, forteller Margareth Anker.

Egne opplevelser
Det som gjør boken til Margareth Anker spesielt god, og presentasjonen hennes veldig interessant, er at hun har erfaring som sykepleier ved blant annet akuttmottaket på Sørlandet sykehus Arendal. Og selv om det var tilfeldig at hjertelegen i boken ble veldig lik nevnte hjertespesialist Gundersen, er nok Anker glad for at en av sykehusets hedersmenn får litt oppmerksomhet.
- Lille Sølve er født med VSD, hull i hjertet. Men han er en aktiv krabat, som sykler som en vind og nok gjør mer enn hva mamma og legen hadde tenkt Sølve skulle. Han er veldig glad i å kaste sprettestein på vannet, derav Fiskesprett. Rekorden hans er for øvrig hele ti sprett, og Sølve liker at ringene fra sprettene ser ut som hjertehull som lukker seg, forklarer Anker under boklanseringen i Arendal.
For sykepleieren er det viktig å sørge for at det blir snakket om følelser, minner og tanker. Flere av opplevelsene til Sølve er noe hun selv har opplevd i sin barndom. Så dette er med på å gjøre at fortellingen blir presenter til barna på en levende og fin måte.

Utenforskap
- Å kunne presentere mine litterære produksjoner for publikum er nesten en større glede enn å skrive bøkene. Nå er det godt å ha fått lansert boken om Sølve, og snart er det klart for at Sølve Fiskesprett reiser ut på turne. Etter sommeren skal jeg i gang med en ny bok hvor Sølve nok en gang blir hovedpersonen. Innholdet vil jeg ikke si så mye om nå, men utenforskap og inkludering er gjennomgående tematikk i mine barnebøker, sier Margareth Anker etter at lanseringen av Sølve Fiskesprett er over.
Underveis i lanseringen hadde to lokale talenter sine innslag, hvor ett av dem var sangen om Sølve. Solveig Andersen er en kjent, lokal størrelse innen sang og musikk. Hun hadde med seg det unge, musikalske talentet Regine Skeid Venås på sangene. Glemmes skal heller ikke mannen som har illustrert boken med flotte tegninger, Asbjørn Tønnesen.
- At vi først tilfeldigvis kom over Margareth på en bokmesse i Italia, og så får henne til å lage en bokserie om å bli inkludert i fellesskapet, er jo midt i vår gata! Foruten salg av boken i bokhandelen, vil også Sølve Fiskesprett bli solgt via studentprogrammet av våre afrikanske venner som selger bøker for oss fra mopeder på sommeren, sier forlagssjef Terje Dahl i Norsk Bokforlag.

Del dette innholdet:

Aktuelt

Gavesjekk fra Oppland fylkeskag

Gavesjekk fra Oppland fylkesklag til forskning

Under fylkeskonferansen i november fikk Foreningen for hjertesyke barn Forskningsstiftelsen seg en hyggelig overraskelse: Fylkeslaget i Oppland i Foreningen for hjertesyke barn overrakte en gavesekk til foreningens forskningsstiftelse pålydende NOK 100 000. - Tusen hjertelig takk, sa styreleder i FFHB og i Forskningsstiftelsen, Erik Skarrud, da han mottok den rause gaven fra en entusiastisk gjeng fra Oppland.

Gavesjekk fra Oppland fylkesklag til forskning - les hele saken


Katrine Onshus Eriksen

Konferanse for tillitsvalgte i Foreningen for hjertesyke barn

Nær 100 tillitsvalgte fra landet rundt i Foreningen for hjertesyke barn er helgen 15. - 17. november samlet på Soria Moria i Oslo. Faglig påfyll, inspirasjon og sosialt samvær står på dagsordenen. - Voksne med medfødt hjertefeil rapporterer god livskvalitet, fortalte første foreleser på konferansen, sykepleier Katrine Onshus Eriksen, som har forsket på akkurat dette.

Konferanse for tillitsvalgte i Foreningen for hjertesyke barn - les hele saken


Helene Thon, Josefine Bjørling, tvillingsøster Karoline Bjørling og Pia Bråss

Gave fra salg av hjertestrikker

Josefine Bjørling (25) har det siste halve året laget fargerike hårstrikker av gjenbrukstøy. Inntektene fra salget av disse strikkene går nå til Foreningen for hjertesyke barn og samtalegrupper for ungdom. - Tusen takk for denne fantastiske støtten, sa en imponert generalsekretær i Foreningen for hjertesyke barn, Helene Thon, da foreningen tirsdag 22. oktober mottok gaven på kroner 20 000.

Gave fra salg av hjertestrikker - les hele saken>> Se alle nyheter

Gi din støtte til barnehjertesaken!

Hver dag fødes det barn med hjertefeil.
Ikke alle rekker å feire ettårsdagen

Din støtte redder liv. Og gir flere et bedre liv.

Kontakt

Foreningen for hjertesyke barn

t: 23 05 80 00

Øvre Vollgate 11, PB 222 Sentrum
0103 Oslo
Org.nr.; 870 430 922

Kontonummer: 3000 19 32000

ffhb@ffhb.no

 

Kontakt

Foreningen for hjertesyke barn
t: 23 05 80 00
Øvre Vollgate 11, PB 222 Sentrum
0103 Oslo
Org.nr.; 870 430 922

Kontonummer: 3000 19 32000

ffhb@ffhb.no

Innsamlingsprosent 2018

Utviklet av Imaker as