Du er her: Aust-AgderAktuelt
Du er her: Aust-AgderAktuelt
Aktuelt
 

- Det ble bare helt svart

HEKTISK: Knut Pharo sammen med Magnar Kristiansen og Kjetil Forsetlund. Da trioen møttes, stod oppdragene i kø, så bildet ble tatt i all hast. Pharo takker også foreningen, som har gjorde at ambulansen har tilgang på en Lucas brystkompresjonsmaskin. FOTO: BAARD LARSEN/FFHB AA

HEKTISK: Knut Pharo sammen med Magnar Kristiansen og Kjetil Forsetlund. Da trioen møttes, stod oppdragene i kø, så bildet ble tatt i all hast. Pharo takker også foreningen, som har gjorde at ambulansen har tilgang på en Lucas brystkompresjonsmaskin. Foto: BAARD LARSEN/FFHB AA

Knut Pharo (57) falt om med hjerteinfarkt og stans 30. juli. Nå takker han ambulansetjenesten for at han fortsatt er i live. Og Foreningen for hjertesyke barn i Aust-Agder for at de ga ambulansen i Grimstad tilgang på en Lucas brystkompresjonsmaskin.

Det er Pharo som selv tok kontakt med fylkeslederen for kort tid siden. For 57-åringen følte et behov for å snakke om det som hadde skjedd. Og samtidig takke så vel ambulansepersonellet som PCI-senteret ved Sørlandet sykehus Arendal som FFHB AA.

Da hadde det gått tre uker siden han en torsdag morgen våknet opp tidlig, i 6-tiden, med vondt i brystet. Men 57-åringen ville først lese avisa og vente til fastlegen åpnet, før han gjorde noe.

Gikk i gulvet
- Når klokka ble 8.30, ringte jeg fastlegen min, og fikk time klokken 11. Jeg hadde kjempevondt, men siden vi trodde det var muskelsmerter, ble jeg hjemme til avtalen nærmet seg. Så ble det svart og jeg gikk i stuegulvet. Da hadde klokken blitt 09.05, forteller Knut Pharo.

Vi møter ham på ambulansestasjonen i Grimstad, hvor han har vært innom et par ganger for å få tak i de to ambulansearbeiderne som kom hjem til ham denne julidagen. De tre har pratet noe før, og Pharo skryter veldig av Kjetil Forsetlund og Magnar Kristiansen på ambulansen.

- Når jeg første gang våknet, så jeg Magnar. Da var vi i ambulansen på vei inn. Etter å ha pratet noen ord med ham, sluknet jeg. Så våknet jeg på PCI-senteret igjen, da jeg ble lagt over fra båra og til senga. Neste gang jeg våknet, var jeg ferdig fikset. Det ble blant annet satt inn en stent, og fjernet en trombo, forteller grimstadmannen.

Mange brudd
Pharo forteller at han havnet på sykehuset på torsdagen, og fikk lov til å komme hjem på en tirsdag. Fortsatt har 57-åringen litt vondt, men etter alle ribbeinsbruddene som hjertekompresjonene påførte han, er ikke det så rart. Formen sier pasienten er forholdsvis grei.
AVGÅRDE: Ny jobb for grimstadambulansen. Magnar var påtroppende på bilen, og Kjetil avtroppende. – De gjør en imponerende jobb, sier Knut Pharo før bilen kjører avgårde med blålys.

- For min del har det gått bra, også psykisk. Heldigvis har også min kone, som var hjemme da det skjedde og opplevde alt, klart seg greit etterpå. Vi har jo snakket en del om dette. Hun gikk god veiledning fra 113, og i løpet av kort tid var ambulansepersonellet fra Grimstad på plass, sier Knut Pharo.

- Og så var jeg utrolig heldig, når fallet var rett ved peisen. For det var ikke langt unna at jeg traff kanten på peisfoten. Da hadde det nok gått litt verre. Alt i alt har det gått veldig greit, og jeg er veldig glad for muligheten til å møte Kjetil og Magnar, for å takke for hjelpen. Og ikke minst for at jeg er i live, legger han stille til.

Fikk assistanse
Også legen ved Brannstasjonen legesenter samt brannvesenet rykket ut. Deriblant Julie Smeplass og Otto Jensen. Julie jobber deltid på ambulansen, mens Otto har fagbrev som tidligere ambulansearbeider.

- Det er vel liten tvil om at jeg har vært veldig nærme at det hele var slutt. For hadde jeg ikke fått hjelp raskt, kunne det ha gått veldig galt. Det ble bare helt svart. At alle var inne, og jeg bodde rett over veien, var jo utrolig flaks. Uten hjelpen fra Magnar, Kjetil og min kone, ville det ha gått galt, mener Knut Pharo.

Møtet mellom pasienten og de to livredderne skjer rett før Kjetil går av vakt, og Magnar går på vakt. Og som forrige gang Pharo var innom, tar det ikke mange minuttene før ambulansen må ut på oppdrag. Så Kjetil forsvinner ut med sin makker, mens Magnar blir igjen.

- Betyr mye
- Det ble startet hjerte- lungeredning og brukt hjertestarter. Pusten kom etter at vi satt på Lucas-maskinen. Pasienten reagerte da rimelig raskt, og i løpet av få minutter kunne han tas av denne. EKG ble så sendt, før vi lastet over på båre og kjørte retning sykehuset i Arendal og PCI-senteret, forteller ambulansearbeider Magnar Kristiansen.

- Det var jo fort klart for oss på vei til Arendal at dette så ut til å gå veldig greit. For han pratet til meg underveis, kort tid før vi kom til akuttmottaket. At Knut kommer innom for å ta en prat, og fortelle at alt gikk bra, setter vi stor pris på.  Det betyr mye for oss. For det er jo dette vi har fokus på i yrket vårt. Det er andre gangen i de årene jeg har jobbet i tjenesten, at en pasient tar kontakt i ettertid for å takke, legger han til.
TAKK: Magnar Kristiansen måtte ut på nytt oppdrag, så det ble Kjetil Forsetlund som mottok takken og kake da de møtte Knut Pharo

Magnar begynte å jobbe i ambulansetjenesten i Falken i 1987, da han også var rørlegger i Dramsvika VVS, og har jobbet fulltid siden høsten 1990. Så han har snart 30-årsjubileum som fulltids ambulansearbeider.

Var nysgjerrig
Pharo forteller at han fikk med seg at de koblet på en stor maskin på ham i forbindelse med behandlingen hjemme. I ettertid har han spurt om denne, og funnet ut at dette er noe andre har sørget for at ambulansen i Grimstad har tilgang på.

- Jeg fikk vite at den Lucas-maskinen som ble noe brukt på meg, kom fra Foreningen for hjertesyke barn i Aust-Agder. At foreningen, med hjelp av frivillige, ordner noe slikt, føler jeg også er viktig å få fram. Så både ambulansepersonellet, og Foreningen, skal ha stor takk for innsatsen. Ikke bare fra meg, men også fra min kone, som er storfornøyd. For det er vel hun som har fått den største støyten, som stod midt oppi det hele, påpeker 57-åringen.

- For min del, som ikke husker noe fra jeg reiste meg fra stolen og til jeg våknet på sykehuset, var det fint å få tatt en prat. Samt få høre litt mer om hva som foregikk. Spesielt for min kone, var det flott at Kjetil kom innom for en prat en dag jeg tidligere på ettermiddagen var innom ambulansen. Takk også til brannmannskapene som tok seg av henne mens jeg fikk behandling, sier Knut Pharo.

Viktig å gjøre noe
Kjetil Forsetlunds karriere i ambulanseyrket startet i Aust-Agder Røde Kors Ambulanse i 1996. Da på deltid, og to år senere ble det heltidsstilling ut av yrket. Han er klar på hva du må gjøre om du kommer over noen med hjertestans.

- Det er veldig hyggelig at vi får tilbakemeldinger på det vi har gjort, og ikke minst at det gikk bra. For min del så er det viktig å understreke at det folk må huske på, at det er avgjørende å varsle raskt. Og deretter sette i gang med hjerte-lungeredning, og holde på med dette til hjelpen kommer, sier Kjetil Forsetlund.

- At også Lucasen ble brukt, selv om det bare var litt, var jo også fint. Men ikke avgjørende. For vi fikk gitt støt, og alt gikk på skinner. Samtidig er det veldig flott, generelt sett, at vi ved behov, har tilgang til Lucasen slik at hjertekompresjoner går automatisk mens vi behandler pasienten, avslutter Forsetlund.
VIKTIG: Seksjonsoverlege Jarle Jortveit ved hjerteklinikken på sykehuset i Arendal, sier at rask behandling redder liv. Her avbildet under en tidligere pasientundersøkelse på Sørlandet sykehus Arendal.

Mange støttet
– Det er mange vi må takke for hjelpen. Noen givere har ønsket å være anonyme, mens Rambøll, Gromstad Auto, Fargerike Jakobsen, Rygene-Smith & Thommesen, E. Gauslå & Sønner, Bema, G. T. Automasjon & Elektroservice, Brandsdal Invest AS, JBU Holding, Agder Energi-sjefen Steffen Syvertsen, Grimstad bil, Grimstad Adressetidende, Igland Eiendom, Toyota Arendal, Elon Grimstad, Arendals Fossekompani og Agderposten har sammen med foreningen vår bidratt. Vi har styrt innsamlingen, men det har jo bare vært en trivelig jobb, oppsummerte Foreningen for hjertesyke barn i Aust-Agder da Lucas-maskinen ble overlevert til ambulansen i Grimstad i mars i år.

– En hjertekompresjonsmaskin kan bidra til å redde liv, for jo fortere du får pasienten inn til behandling ved PCI-senteret, jo bedre. Hjertestarter har ikke alltid ønsket effekt, og da vil en Lucas-maskin sørge for å holde hjertet i gang til ambulansepersonellet har fått pasienten til sykehuset, sa seksjonsoverlege for hjerteklinikken ved Sørlandet sykehus Arendal, Jarle Jortveit, den gang.

– Om en pasient med hjertestans får hjelp av folk med hjerte-lunge-redning (HLR) med en gang, øker overlevelsessjansen. For hvert minutt uten HLR reduseres sjansen for å overleve med rundt ti prosent. Rundt 80 prosent av alle hjertestanser er forårsaket av trange kransårer/hjerteinfarkt. At Grimstad nå får en slik maskin, så pasienten kommer fort til oss, er veldig bra, la Jortveit til.

Del dette innholdet:

Aktuelt

Illustrasjonsbilde: Genetisk hjertesykdom i Foreningen for hjertesyke barn

Genetisk hjertesykdom i Foreningen for hjertesyke barn

Gjennom de siste årene har Foreningen for hjertesyke barn gjennomført
store satsninger for barn og familier med ulike former for genetisk
hjertesykdom. Spesielt på tre områder har satsningen vært stor.

Forfatter: Marte Jystad, spesialrådgiver i FFHB

Genetisk hjertesykdom i Foreningen for hjertesyke barn - les hele saken


Illustrasjonsbilde: Norsk ungdomsleir 2021 avlyses

Norsk ungdomsleir 2021 avlyses

Da vi avlyste Norsk Ungdomsleir i 2020, ble vi enige om at 2021 skulle bli «Best leir ever», og vi begynte allerede å glede oss og planlegge neste års leir.  Nå er 2021 her og usikkerheten rundt pandemien er fortsatt stor. Årets leir må etter tunge overveielser avlyses, dette gjelder både norsk og nordisk. Vi kommer sterkere tilbake med tilbud til ungdommene!

Norsk ungdomsleir 2021 avlyses - les hele saken


Illustrasjonsbilde: Nytt om korona og hjertesyke barn – januar 2021

Nytt om korona og hjertesyke barn – januar 2021

Smittespredningen av korona har gått opp i Norge den siste tiden, og regjeringen har nå strammet ytterligere inn på smitteverntiltakene. Anbefalingen for barn med medfødt hjertefeil og deres familier, er å følge de generelle rådene fra FHI og helsemyndighetene når det gjelder smittehensyn og forsiktighet. Ifølge Oslo Universitetssykehus Rikshospitalet er det ingen endringer når det gjelder hvilke barn som regnes som risikogruppe for alvorlig forløp.  – Det er lite smitte i barnebefolkningen generelt og vi har sett svært lite Covid-19-sykdom hos barn med medfødt hjertefeil, sier overlege Thomas Möller.

Nytt om korona og hjertesyke barn – januar 2021 - les hele saken>> Se alle nyheter

Gi din støtte til barnehjertesaken!

Hver dag fødes det barn med hjertefeil.
Ikke alle rekker å feire ettårsdagen

Din støtte redder liv. Og gir flere et bedre liv.

Kontakt

Foreningen for hjertesyke barn

t: 23 05 80 00

Øvre Vollgate 11, PB 222 Sentrum
0103 Oslo
Org.nr.; 870 430 922

Kontonummer: 3000 19 32000

ffhb@ffhb.no

 

Kontakt

Foreningen for hjertesyke barn
t: 23 05 80 00
Øvre Vollgate 11, PB 222 Sentrum
0103 Oslo
Org.nr.; 870 430 922

Kontonummer: 3000 19 32000

ffhb@ffhb.no

Innsamlingsprosent 2018

Utviklet av Imaker as