Du er her: HjemAktuelt
Aktuelt
 

Ta influensavaksinen!

Illustrasjonsbilde: Ta influensavaksinen!

– Ta influensavaksine hos fastlegen eller eventuelt på helsestasjon når barnet og barnets nærmeste har fått anbefalt dette, sier Thomas Möller på barnekardiologisk avdeling ved OUS. Han minner om at det før vinteren 2021/2022 er spesielt viktig å forberede seg på en sesong med mye luftveisinfeksjoner og mange influensatilfeller, på grunn av manglende oppbygging av immunitet i forrige vintersesong.

Folkehelseinstituttet (FHI) mener det er all grunn til å tro at vi den kommende høst og vinter vil få en kraftig oppblomstring av influensa. Forrige sesong ble avbrutt av korona-restriksjoner og smitteverntiltak. Nå er samfunnet åpnet mer opp. Samtidig har vi har lavere immunitet og større sårbarhet i befolkningen enn normalt. Oppfordringen fra helsemyndighetene er derfor at flest mulig av dem som anbefales, vaksinerer seg for kommende sesongs influensa.

– Alle kan bli alvorlig syke av influensa, men noen risikogrupper er mer utsatt for alvorlig sykdom enn andre. Helsegevinsten kan være stor om disse vaksinerer seg, sier Folkehelseinstituttet.

Influensaviruset har ikke forsvunnet, men ble i fjor høst og i vinter holdt på et lavt nivå av koronatiltakene. I Norge var det i forrige sesong kun 20 registrerte tilfeller av influensa. Til sammenlikning har vi i et normalår i Norge opp mot 900 influensarelaterte dødsfall. Nå slipper vi mer og mer opp på de beskyttende korona-tiltakene, og det er ifølge FHI mye som tyder på at viruset nå vil blomstre opp i befolkningen. Andre steder i verden, blant annet i Sør-Asia, er viruset allerede på kraftig frammarsj og økningen i smittetilfeller er stor.

– Vaksinering mot influensa er ekstra viktig i år. Det er lenge siden vi har hatt et utbrudd og derfor har vi lavere immunitet, en immunologisk gjeld. Dette gjør at flere kan bli smittet og syke, noen også alvorlig syke, sier Birgitte Klüwer i FHI.

Målet til FHI er at cirka en tredel av den norske befolkningen tar influensavaksine (1,8 millioner). Av disse befinner cirka en tredel seg i en risikogruppe, som det er spesielt viktig å nå fram til, fordi de har høyere risiko for å få alvorlig sykdom. Barn utgjør fem prosent av risikogruppene, som av FHI defineres slik:

Personer i følgende risikogrupper bør ta influensavaksine årlig:

  • Beboere i omsorgsboliger og sykehjem
  • Alle fra fylte 65 år
  • Gravide etter 12. svangerskapsuke (2. og 3. trimester). Gravide i 1. trimester med annen tilleggsrisiko skal også få tilbud om influensavaksine
  • Prematurt fødte barn, særlig barn født før uke 32 i svangerskapet, fra 6 måneder til 5 år
  • Barn og voksne med:
    • kronisk lungesykdom (inkludert astma)
    • hjerte- og karsykdom (annet enn velregulert høyt blodtrykk)
    • diabetes type 1 og 2
    • leversvikt eller nyresvikt
    • kronisk nevrologisk sykdom eller skade
    • nedsatt immunforsvar som følge av sykdom eller behandling av sykdom (f.eks. organtransplanterte, kreft, HIV, reumatoid artritt og andre sykdommer)
    • svært alvorlig fedme (KMI over 40)
    • annen alvorlig og/eller kronisk sykdom der influensa utgjør en alvorlig helserisiko, etter individuell vurdering av lege

I tillegg anbefales influensavaksine til:

  • Helsepersonell og andre ansatte i helse- og omsorgstjenesten som har nær kontakt med pasienter ved behandling eller pleie
  • Personer som bor sammen med (eller er tilsvarende nære) immunsupprimerte
  • Svinerøktere og andre som har regelmessig kontakt med levende griser

Barn med hjertefeil
Oslo Universitetssykehus Rikshospitalet ved barnekardiologisk avdeling, har en klar oppfordring til familier med barn med hjertefeil når det gjelder influensavaksinering:

– Før vinteren 2021/2022 er det spesielt viktig å forberede seg på en sesong med mye luftveisinfeksjoner og mange influensatilfeller pga. manglende oppbygging av immunitet i forrige vintersesong. Ta influensavaksine hos fastlegen eller eventuelt på helsestasjon når barnet og barnets nærmeste har fått anbefalt dette.

Anbefalingen gjelder følgende barn med hjertesykdom og deres pårørende (se også Pediatriveilederne):

  • Barn med hjertesvikt,
  • pulmonal hypertensjon (definert som pulmonaltrykk høyere enn 2/3 av systemtrykk),
  • cyanose (metningsverdier lavere enn 90 %),
  • ettkammer-sykdom/”Fontan-barn” (gjennomgått eller planlagt BCPC og TCPC operasjon)

Det bør gå minst en uke mellom influensavaksine og andre vaksiner, for eksempel Covid-19 vaksine.

Hindre sykdom og død
FHI kan fortelle at bruken av influensavaksine har gått opp i de senere årene, med mer enn en dobling av antall vaksineringer på få år. De er svært fornøyde med dette og mener tiltaket gir stor helsegevinst.

– Det er ikke mulig med flokkimmunitet, men hver eneste dose teller for å redusere smittetrykket og risikoen totalt, sier Klüwer. Hun understreker at målet med vaksineringen er å hindre alvorlig sykdom og død, å hindre spredning av smitte til sårbare personer og i tillegg, å sikre vår egen beredskap, blant annet i helsetjenestene.

Influensavaksinen vil være tilgjengelig fra begynnelsen av oktober. Det er kommunene som har ansvaret for å sørge for et tilbud om influensavaksinasjon. Ta kontakt med fastlegen/vaksinasjonskontoret.

Les hele saken hos FHI: Influensavaksine til risikogrupper
https://www.fhi.no/sv/influensa/influensavaksine/influensavaksine-risikogrupper/

Les OUS sine råd og anbefalinger i forbindelse med koronavirus-pandemi (SARS-CoV-2 / Covid-19) og hjertesyke barn og ungdommer
https://ehandboken.ous-hf.no/document/136830

Del dette innholdet:

Aktuelt

Illustrasjonsbilde: Forskningspris til Kristina Herman Haugaa

Forskningspris til Kristina Herman Haugaa

Nasjonalforeningens hjerteforskningspris for 2024 er tildelt professor og kardiolog Kristina Hermann Haugaa. Hun mottok prisen for sitt mangeårige arbeid med genetisk hjertesykdom.

Foreningen for hjertesyke barn gratulerer så mye, og ser fram til et fortsatt godt samarbeid i årene som kommer.

Forskningspris til Kristina Herman Haugaa - les hele saken


Illustrasjonsbilde:

"Følelser i en hjertefamilie" - medlemswebinar

Silja Berg Kårstad jobber som psykolog på BUP på Barne- og ungdomsklinikken ved St. Olavs hospital i Trondheim. I snart 15 år har hun samarbeidet tett med kardiologer og kontaktsykepleier for hjertesyke barn.

I løpet av dette webinaret vil Silja dele av sin lange erfaring med å støtte gravide, spedbarn og småbarn, samt deres familier, gjennom ventetiden før og etter operasjon.

"Følelser i en hjertefamilie" - medlemswebinar - les hele saken


Illustrasjonsbilde:

"Ord fra hjertet" - skrivekurs for medlemmer

Vil du sette av en helg til å skrive, og uttrykke det du har på hjertet?

Vi inviterer til kreativt og terapeutisk skrivekurs med forfatter og skrivecoach Siw C. Christiansen. Likeperson Kristin Tvervåg er med som medarrangør og støtte.

"Ord fra hjertet" - skrivekurs for medlemmer - les hele saken



>> Se alle nyheter

Gi din støtte til barnehjertesaken!

Hver dag fødes det barn med hjertefeil. Ikke alle får oppleve ettårsdagen sin. Din støtte redder liv. Og gir flere et bedre liv.

Vipps 112519

Gi en gave

Bli fastgiver

Om hjertefeil > Bli medlem > Støtt oss > Om oss >

Kontakt

Foreningen for hjertesyke barn

Telefon: 23 05 80 00

E-post: ffhb@ffhb.no
Besøk: Schweigaards gate 12, 0185 Oslo
Post: PB 222 Sentrum, 0103 Oslo
Org.nr.: 870 430 922

Kontonummer: 3000 19 32000

 

Kontakt

Foreningen for hjertesyke barn
Telefon: 23 05 80 00
E-post: post@hjertebarn.no

Besøk: Schweigaards gate 12, 0185 Oslo
Post: PB 222 Sentrum, 0103 Oslo
Org.nr.: 870 430 922

Kontonummer: 3000 19 32000

Innsamlingsprosent 2022

Illustrasjon: Innsamlingsprosent 2020
Utviklet av Imaker as