Du er her: HjemAktuelt
Aktuelt
 

Solstrålen Anja

Anja med foreldrene

Etter mange års ekteskap hadde Marte og Anstein Brustuen gitt opp håpet om å bli foreldre. Men til deres store overraskelse meldte solstrålen Anja seg plutselig! I tv-serien «Hjertebarna» blir vi bedre kjent med alle tre.

– Det var så vi nesten ikke kunne tro det! Vi hadde vært gift i 14 år og hadde egentlig forsonet oss med at vi ikke kom til å bli foreldre. Vi bestemte oss med en gang for at hvis det skulle vise seg at det var noe i veien med barnet vårt, skulle vi uansett klare det.

Marte ble tidlig henvist til ultralyd. På Lillehammer sykehus så de at det var «noe» og ønsket at dette ble sjekket nærmere på Rikshospitalet. Der konstaterte de hjertefeilen og forklarte foreldrene godt hvordan det lå an, men det var likevel vanskelig å ta det helt innover seg.

– Det ble jo regnet som et risikosvangerskap og det var mye uvisshet. En helt ny situasjon.

Marte syntes det var tungt å gå gravid.

– Jeg hadde så veldig lyst på dette barnet, men var redd for hvordan det skulle gå. Så vi var forsiktige med forberedelsene. Det var godt å ha venner og et hjelpeapparat rundt oss som tok vare på oss.

Marte og Anstein innrømmer at ingen av dem forsto fullt ut hva som ventet dem som foreldre til ei tulle med hjertefeil. Teori og praksis er ikke det samme.

– Du forstår ikke helt hva du skal igjennom og omfanget av det, før barnet er der, mener Anstein.

Den lille jenta deres ble født med keisersnitt i uke 36 og veide 2,2 kg.

– Vi døpte henne dagen etter, på nyfødtintensiv. Det var viktig for oss og var en flott stund!

Tiden på Rikshospitalet tenker foreldrene tilbake på som positiv, til tross for mange tunge dager.

– Alle, både leger, kirurger og sykepleiere, ga oss god støtte og omsorg. De la til rette for oss og slapp oss til så vi fikk holde henne. Da hun var bare to dager gammel, måtte de blokke ut en blodåre. Mye sto og falt på det. Jeg opplevde at alle tok dette inn over seg og følte på alvoret som inngrepet innebar. Det er en spesiell jobb å forholde seg til foreldre og barn i en sånn situasjon, mener Anstein, som fikk høre at Anja var en av de minste som var operert for denne hjertefeilen.

Det var flere familier på Rikshospitalet samtidig med dem, som hadde barn med samme hjertefeil og på omtrent samme alder.

– Det var en fin støtte å snakke med dem også. Vi fikk tidlig høre om FFHB og meldte oss inn allerede før Anja ble født. Det har vært til god hjelp, synes Marte. Hun har også vært glad for å få hjelp av en likeperson.

– Det har betydd veldig mye for oss og vi har jevnlig kontakt med noen med erfaring som kan gi oss god veiledning. Underveis har det dukket opp flere familier som vår, som vi har kontakt med, og det har gjort alt lettere for oss. Til og med helsesøster har et barn med samme hjertefeil og vet godt hva dette handler om.

Anja skal igjennom en serie med tre inngrep. Det første ble utført da hun bare var et par uker gammel, nummer to ble utført i september samme året hun ble født. Nå må hun vokse seg litt større før tredje operasjon kan fullføre løpet og forhåpentligvis gjøre hverdagen lettere for dem alle tre.

– Hun strever fortsatt litt med å gå opp i vekt, men er på rett vei. Det var en stor dag da vi kunne slutte med sonde, da kunne vi senke skuldrene litt. Det har vært godt å fjerne litt og litt av utstyret som hun trengte i begynnelsen. Vi er bare imponert over hvor dyktige legene er og hvor bra det går nå, sier Anstein.

I dag begynner livet til den lille familien å normaliseres. De har kjøpt seg sesongkort på familieparken Lilleputtland hjemme i Øyer, de har reist en del med campingbilen og gått noen enkle turer i fjellet.

– Vi må tilpasse turene mer nå som vi har Anja, men det er fint å få være aktive. Hun elsker å være ute og vil gjerne ut med en gang hun våkner! Ski og pulk eller sykkelvogn er også fint å bruke, da får vi litt større radius når vi skal ut på tur. Anja har allerede fått slalåmski, men må nok vente litt til før hun kan sette utfor i Hafjell.

Del dette innholdet:

Aktuelt

Mie og Sebastian med FFH-genseren

FFHB-genseren er klar

Nå kan du strikke din helt egen FFHB-genser. Eller du kan strikke den til andre, kanskje til og med som en julegave. – Å ha en konkurranse hvor vi skulle lage en egen genser for FFHB, var en fantastisk god idé, dette ville jeg være med på. Genseren kan jo også være med på å fremme foreninga og saken, det liker jeg, sier opphavskvinnen til den nye FFHB-genseren, Anne Thoresen, som vant høstens strikkekonkurranse.

FFHB-genseren er klar - les hele saken


Illustrasjonsbilde: Mye spennende aktivitet

Mye spennende aktivitet

- De siste årene har vært preget av korona og usikkerhet, både for oss i landsstyret og for alle våre medlemmer. Våre aktiviteter i denne perioden ble derfor svært preget av restriksjoner og begrensninger. Vi kunne dessverre ikke møtes fysisk i fellesskap så ofte som vi ønsker, og disse fysiske møtene er en grunnpilar i vårt virke. Jeg er likevel stolt over alt vi har fått til i perioden, med digitale arrangementer og konferanser, digital ungdomsleir, informasjonsmøter, digital opplæring og stor innsats med forskning og fag, sa styreleder fra forrige landsmøteperiode, Stig Flesland. Vedlagte rapport gir smakebiter fra noen av alle aktivitetene vi hadde i perioden 2020 og 2021.

Mye spennende aktivitet - les hele saken


Liten gutt som går i høstløv

Tildeling av støtte fra Foreningen for hjertesyke barn Forskningsstiftelsen 2022

- Foreningen for hjertesyke barn (FFHB) har vært en viktig bidragsyter for å sørge for at forskning på barnehjerter tar steg fremover, og det ønsker vi fortsatt å være.. Vår visjon er at alle hjertebarn skal ha et godt liv. Forskning er et viktig virkemiddel for at vi skal nå vår visjon, og det er derfor en glede å dele ut 750.000 kroner til forskningsprosjekter som er innovative og som vi tror vil få stor betydning for hjertebarna fremover. Gratulerer til alle som har fått støtte, sier tidligere styreleder Stig Flesland, som var med da tildelingene ble besluttet!

Tildeling av støtte fra Foreningen for hjertesyke barn Forskningsstiftelsen 2022 - les hele saken>> Se alle nyheter

Gi din støtte til barnehjertesaken!

Hver dag fødes det barn med hjertefeil. Ikke alle får oppleve ettårsdagen sin. Din støtte redder liv. Og gir flere et bedre liv.

Vipps 112519

Gi en gave

Bli fastgiver

FFHB

Om hjertefeil > Bli medlem > Støtt oss > Om oss >

Kontakt

Foreningen for hjertesyke barn

Telefon: 23 05 80 00

E-post: ffhb@ffhb.no
Besøk: Schweigaards gate 12, 0185 Oslo
Post: PB 222 Sentrum, 0103 Oslo
Org.nr.: 870 430 922

Kontonummer: 3000 19 32000

 

Kontakt

Foreningen for hjertesyke barn
Telefon: 23 05 80 00
E-post: ffhb@ffhb.no
Besøk: Schweigaards gate 12, 0185 Oslo
Post: PB 222 Sentrum, 0103 Oslo
Org.nr.: 870 430 922

Kontonummer: 3000 19 32000

Innsamlingsprosent 2020

Illustrasjon: Innsamlingsprosent 2020
Utviklet av Imaker as