Hver dag fødes det barn med hjertefeil. Ikke alle får oppleve ettårsdagen sin. Din støtte redder liv. Og gir flere et bedre liv.
Vipps 112519
Denne uken åpnet barnehagene i Norge, og neste uke (27.4) gjenåpnes skolene for 1. til 4. trinn. – Det er både trygt og riktig for barn med en hjertediagnose å gå tilbake til barnehage og skole nå, sier overlege Thomas Möller på Oslo Universitetssykehus (OUS) Rikshospitalet. De få barna som er i risiko og bør holdes hjemme, har fått beskjed av OUS eller av sin lokale barnekardiolog om dette.
Skolene åpner 27. april for 1. – 4. trinn og SFO. Det gjelder også for elever på VG3 som følger yrkesfaglig løp i skole, og yrkesfagelever på VG2. Skolene må fortsatt gi de andre elevene et opplæringstilbud hjemme og legge til rette for opplæring så langt det lar seg gjøre, det vil si elever på 5. - 7. trinn, ungdomstrinnet og elever i videregående.
Den offisielle Veileder om smittevern for skoletrinn 1.–7. trinn under covid-19 utbruddet 2020, ble offentliggjort mandag 20. april. Den er utarbeidet av Folkehelseinstituttet og Utdanningsdirektoratet og beskriver detaljerte råd og tiltak for å unngå smitte. Veilederen legger vekt på at:
«Det har derfor stor betydning at barn kan gå på skole i utbruddsperioden, samtidig som smittevernet ivaretas, både for elevene og de ansatte.»
Smitteverntiltakene for grunnskoletrinnene er tuftet på tre grunnpilarer: At syke personer ikke skal være på skolen, god hygiene og redusert kontakthyppighet mellom personer.
Risikogrupper
Veilederen presiserer at barn med kronisk sykdom kan gå på skolen - dette inkluderer barn med medfødt hjertefeil.
Anbefalingen fra Oslo Universitetssykehus (OUS) Rikshospitalet ved Barnekardiologisk avdeling og et omforent barnekardiologisk fagmiljø i Norge, er at barn og unge med medfødt hjertefeil nå skal tilbake til både barnehage og skole.
– Etter vår vurdering og med det kunnskapsgrunnlaget vi har så langt, er det ingen risiko for barn med medfødt hjertefeil knyttet opp til det å gå tilbake til barnehage og skole nå. De svært få barna som ikke bør gjøre det, har fått beskjed fra sykehuset på telefon om å holde seg hjemme, sier overlege Thomas Möller på OUS. Han understreker at barna nå bør få komme tilbake til det sosiale i barnehagen og på skolen og til en normal hverdag og beroliger foreldre og foresatte med at barn i svært liten grad blir syke av Covid19, også de med andre underliggende tilstander.
Norsk barnelegeforening har i samråd med Folkehelseinstituttet utarbeidet en oversikt over ulike diagnoser hos barn og unge og om det eventuelt skal tas spesielle hensyn. Norsk barnelegeforening mener gjenåpning av barnehager og skoler er viktig for barn og unges utvikling, omsorg og læring, og at de aller fleste barn med kroniske sykdommer nå kan og bør gå i barnehage og skole.
Veilederen presiserer at det ikke er grunnlag for at søsken til barna eller ungdommen som har kronisk sykdom skal holdes hjemme.
Telefonnummer til barnekardiologisk avdeling på OUS, ekspedisjonen: 23072317 / 23072318
Samarbeid med skolen om tilrettelegging
Kunnskaps- og integreringsminister Guri Melby kan forstår at elever, foreldre, lærere og andre ansatte kan være bekymret og hun understreker at skolene skal åpnes igjen på en trygg måte. Det kan også være elever det må tas spesielle hensyn til av helsemessige årsaker (pkt.4 i veileder).
– Tiltakene i veilederen skal bidra til at åpningen skjer på en trygg og forsvarlig måte. Jeg har stor tillit til at skolene har god dialog med foreldrene nå, slik at man tar nødvendig hensyn til elever i risikogrupper, de som trenger ekstra oppfølging og de foreldrene som er bekymret for å sende barna på skolen, sier Melby.
Kontakt oss gjerne
Ikke nøl med å ta kontakt med oss i administrasjonen for spørsmål eller annet. Vi er tilgjengelige både på e-post og på telefon og hører gjerne fra dere.
Bakgrunn og fakta
Barne- og ungdomsklinikken på Oslo Universitetssykehus har hatt diverse internasjonale kontakter fra land med høy Covid-19 morbiditet og mortalitet (bl.a. Italia, Spania og USA) i hele perioden med utbrudd. Rapportene de har fått fra sine barnekardiologiske kolleger i utlandet er i samsvar med forskningen: det er svært få, om noen, barn med hjertesykdom som har vist alvorlig sykdom med Covid-19.
Foreningen for hjertesyke barn arrangere kurs for familier med genetisk hjertesykdom 22.-24.september 2023. I tillegg til LQTS (Lang QT-tid syndrom) og JLNS (Jervell og Lange-Nielsen Syndrom) vil også familier med CPVT (Katekolaminerg polymorf ventrikkeltakykardi) kunne være med. Påmeldingsfrist er 1. juni, og gjøres her.
Hvordan være forelder til et barn med hjertefeil?
Å være en familie med et barn som har hjertefeil gir andre erfaringer, opplevelser og belastninger, enn det gjør i andre familier. Å leve med kronisk sykdom på nært hold kan påvirke den psykiske helsen, og er grobunn til spesielle psykiske og emosjonelle temaer som kan bli med livet ut.
Tid: 24. mai 20.00 - 21.00.
Meld deg på her
Nettseminar med psykolog Caroline M. Rostrup - les hele saken
Foreningen for hjertesyke barn Forskningsstiftelsen har gleden av å utlyse forskningsmidler, og vil i 2023 gi økonomisk støtte innenfor en ramme på NOK 700 000.
Søknadsfrist er 28.august 2023
Hver dag fødes det barn med hjertefeil. Ikke alle får oppleve ettårsdagen sin. Din støtte redder liv. Og gir flere et bedre liv.
Vipps 112519
Foreningen for hjertesyke barn
Telefon: 23 05 80 00
E-post: ffhb@ffhb.no
Besøk: Schweigaards gate 12, 0185 Oslo
Post: PB 222 Sentrum, 0103 Oslo
Org.nr.: 870 430 922
Kontonummer: 3000 19 32000