Du er her: HjemAktuelt
Aktuelt
 

Anbefaler influensavaksine til risikogrupper

Illustrasjonsbilde: Anbefaler influensavaksine til risikogrupper

Influensasesongen nærmer seg, og helsemyndighetene anbefaler alle som er i risikogrupper, i tillegg til helsepersonell, å vaksinere seg. Nær 1,6 millioner mennesker i Norge tilhører grupper med økt risiko for komplikasjoner av influensa, barn inkludert. 

Torsdag 8. oktober la Folkehelseinstituttet (FHI) og Helsedirektoratet frem en oversikt over vaksinasjonsdekningen og erfaringer fra forrige influensasesong. I tillegg informerte de om vaksinering for kommende influensasesong. 

Mild sesong i fjor
Fjorårets influensa (2019/2020-sesongen) var mild, og den hadde lavere dødelighet enn vanlig. Det ble registrert rundt 50 dødsfall som følge av fjorårets influensa, og det var færre enn normalt innlagte på sykehus på grunn av influensa.

FHI-direktør Camilla Stoltenberg mener det lave antallet influensasmittede i forrige sesong kan tilskrives at det ble tatt hensyn til alle smittevernregler mot korona. Likevel advarer hun mot å ta lett på neste sesong, og hun minner om at influensaviruset er uforutsigbart.

– Vi må forberede oss som om influensaen kommer som vanlig. Vi håper på en mild sesong, men må være forberedt på å håndtere influensa og covid-19 samtidig. Influensa kan være like alvorlig som Covid-19 og det er ekstra viktig med vaksine mot influensa nå.

Stadig bedre vaksinasjonsdekning
Norge hadde i fjor sin høyeste vaksinasjonsdekning mot influensa noensinne. Siden 2014 er dekningen av vaksine gått jevnt oppover og antall influensavaksinerte er doblet. Kapasiteten med antall doser er økt ytterligere i år. Likevel påpeker Stoltenberg at det bare er nok til 63 prosent av alle dem som er i målgruppen. De som er i risikogrupper vil derfor bli prioritert i første omgang, og fram til 1. desember er det kun vaksiner tilgjengelig for disse. 

Risikogrupper og vaksine-anbefalinger
Vaksineanbefalingene fra Folkehelseinstituttet baserer seg hovedsakelig på anbefalinger fra SAGE Working Group on influenza and immunization, Verdens helseorganisasjon (World Health Organization, WHO) og Det europeiske smittevernbyrået (European Center for Disease Prevention and Control, ECDC). 

Influensavaksine anbefales spesielt for: 

  • Gravide etter 12. svangerskapsuke (2. og 3. trimester). Gravide i 1. trimester med annen tilleggsrisiko skal også få tilbud om influensavaksine
  • Beboere i omsorgsboliger og sykehjem
  • Alle fra fylte 65 år
  • Barn og voksne med:
    • diabetes type 1 og 2
    • kronisk lungesykdom, hjerte- og karsykdom, leversvikt eller nyresvikt
    • kronisk nevrologisk sykdom eller skade
    • nedsatt immunforsvar som følge av sykdom eller behandling av sykdom (f.eks. kreft, HIV, reumatoid artritt og andre sykdommer)
    • svært alvorlig fedme (KMI over 40)
    • annen alvorlig og/eller kronisk sykdom der influensa utgjør en alvorlig helserisiko, etter individuell vurdering av lege

I tillegg anbefales influensavaksine til:

  • Helsepersonell som har pasientkontakt
  • Personer som bor sammen med immunsupprimerte pasientere
  • Svinerøktere og andre som har regelmessig kontakt med levende griser

Helsepersonell viktig
Verdens helseorganisasjon (WHO) og EU har som mål at 75 prosent av dem som jobber med pasienter skal være vaksinert. Også her har det vært en økning i Norge de siste årene, og i fjor ble 44 prosent av dem som jobber i helsevesenet influensavaksinert. 

– Helsetjenesten vår er en beredskapsorganisasjon. Når de som jobber her lar seg vaksinere, reduserer de risikoen for å smitte pasienter og kolleger, sier helsedirektør Bjørn Guldvog. Han er redd for at en influensaepidemi kan overbelaste et allerede presset helsesystem. 

Les mer om influensavaksine her.

 

 

Del dette innholdet:

Aktuelt

Illustrasjonsbilde: Gjenvalgt for tredje gang

Gjenvalgt for tredje gang

På FFOs kongress og representantskapsmøte 18. og 19 november ble Helene Thon gjengvalgt som FFOs første nestleder, for tredje gang.

Det ble også vedtatt nytt politisk program for 2024 og 2025, i tillegg til ny strategiplan for perioden 2024-2029.

Gjenvalgt for tredje gang - les hele saken


Illustrasjonsbilde: 500 000 til forskning

500 000 til forskning

Siden 2014 har Foreningen for hjertesyke barn Forskningsstiftelsen delt ut nærmere 7 millioner kroner til snart 40 prosjekter. - I år deler vi ut midler til to prosjekter innenfor områder hvor det finnes svært lite forskningsbasert kunnskap fra før, sier styreleder Gunnar Geirhovd fornøyd. 

500 000 til forskning - les hele saken


Illustrasjonsbilde: Fysisk aktivitet gir stort helseutbytte for barn med medfødt hjertefeil

Fysisk aktivitet gir stort helseutbytte for barn med medfødt hjertefeil

Medfødte hjertefeil er den vanligste formen for strukturelle fødselsdefekter, og rammer omtrent 1 prosent av alle nyfødte. Medisinske fremskritt over de siste femti årene har ført til at de aller fleste av disse barna kan få et tilnærmet normalt liv etter behandling. Derfor er det viktig å opplyse om de gunstige helseeffektene barn og unge har av fysisk aktivitet, og at aktivitet er helt trygt for dem med medfødt hjertefeil.

Fysisk aktivitet gir stort helseutbytte for barn med medfødt hjertefeil - les hele saken



>> Se alle nyheter

Gi din støtte til barnehjertesaken!

Hver dag fødes det barn med hjertefeil. Ikke alle får oppleve ettårsdagen sin. Din støtte redder liv. Og gir flere et bedre liv.

Vipps 112519

Gi en gave

Bli fastgiver

Om hjertefeil > Bli medlem > Støtt oss > Om oss >

Kontakt

Foreningen for hjertesyke barn

Telefon: 23 05 80 00

E-post: ffhb@ffhb.no
Besøk: Schweigaards gate 12, 0185 Oslo
Post: PB 222 Sentrum, 0103 Oslo
Org.nr.: 870 430 922

Kontonummer: 3000 19 32000

 

Kontakt

Foreningen for hjertesyke barn
Telefon: 23 05 80 00
E-post: post@hjertebarn.no

Besøk: Schweigaards gate 12, 0185 Oslo
Post: PB 222 Sentrum, 0103 Oslo
Org.nr.: 870 430 922

Kontonummer: 3000 19 32000

Innsamlingsprosent 2022

Illustrasjon: Innsamlingsprosent 2020
Utviklet av Imaker as