Du er her: HjemAktuelt
Aktuelt
 

Oppfriskningsdose for korona?

Illustrasjonsbilde: Oppfriskningsdose for korona?

Folkehelseinstituttet (FHI) anbefaler oppfriskningsdose for korona kommende høst/vintersesong for personer i aldersgruppen 65 år og eldre , personer i aldersgruppen 18-64 år med underliggende risiko for alvorlig sykdomsforløp, gravide i 2. og 3. trimester og ungdom i aldersgruppen 12-17 år med alvorlig grunnsykdom.

Anbefalingen om å ta ny oppfriskningsdose gjelder også dersom du nylig har gjennomgått en koronainfeksjon. Gjennomgått sykdom vil imidlertid gi deg god beskyttelse den første tiden etter at du har vært syk og du kan derfor avvente i 3-4 måneder før du vaksineres med ny dose.
 
Det er mulig å ta vanlig influensavaksine samtidig med en oppfriskningsdose med koronavaksine. Sjekk med din kommune eller fastlege hvor du bor.
 
Barn og unge får svært sjelden alvorlig koronasykdom, men enkelte kan ha behov for sykehusinnleggelse. Vaksinasjon kan redusere denne risikoen. Av mRNA-vaksinene er det koronavaksinen fra BioNTech/Pfizer (Comirnaty) som brukes til de under 30 år. Barn 5–11 år får egne barnedoser av denne. Immunitet gjennom infeksjon, med eller uten én dose vaksine, kan også gi bred og varig beskyttelse hos barn og unge.
 
Her er kommentaren fra Oslo univesitetssykehus Rikshospitalet for barn 12-15 år:
- Det er anbefalt fra FHI å vaksinere alle 12-15 åringer med én dose mRNA-vaksine som beskytter godt mot alvorlig sykdom. Den andre dosen, som reduserer smittespredningen, er ikke generelt anbefalt i denne aldersgruppen. Da bekymringen rundt kronisk syke barn (med normal immunrespons) er alvorlig Covid-19-sykdom så bør vaksinasjon med kun én dose være tilstrekkelig også i gruppen med hjertesyke barn, forutsatt normal immunrespons. Gruppen som fortsatt skiller seg ut mtp. vaksinebehov er barn og ungdom med nedsatt immunforsvar. Blant hjertesyke barn er dette hovedsakelig barn som er hjertetransplantert. Disse barn og deres pårørende mottar egne  vaksineanbefalinger (dvs. anbefaling om flere doser).
 
Videre sier de dette om barn 5-11 år:
I midten av desember -21 ble det åpnet for vaksinasjon av barn i alder 5-11 år med alvorlig kronisk sykdom. Dette skjedde i samforståelse med fagmiljøene i Norsk barnelegeforening inkludert det barnekardiologiske fagmiljøet. I januar -22 ble vaksinasjonstilbiudet utvidet til å gjelde alle barn i aldergruppen 5-11 år.
 
Det har vært så få tilfeller med alvorlig Covid-19 hos hjertebarn, og ingen i Norge(!), at ingen fagpersoner egentlig har grunnlag for å anbefale vaksinen til kronisk hjertesyke barn i denne aldersgruppen, kanskje med unntak av de barna med nedsatt immunforsvar, altså hjertetransplanterte barn. Heller ikke her finnes grunnlag for å fraråde vaksinasjon av hjertesyke barn. Forholdene rundt barnet (sosial isolasjon, engstelse, antall kontakter) må veies av de foresatte som så selv må ta stilling til vaksinetilbudet. Foresatte til transplanterte barn har fått direkte beskjed om vaksinasjonstilbudet. Foresatte til andre barn vil få tilsvarende informasjon dersom de henvender seg til fastlegen.
 
 
 
Du kan les FHIs informasjon om koronavaksine til barn 5-11 år og barn 12-15 år.

Koronavaksine 5-11 år Koronavaksine 12-15 år

Del dette innholdet:

Aktuelt

Illustrasjonsbilde: Alt klart til skolestart?

Alt klart til skolestart?

Etter en lang sommerferie, kommer en av årets viktigste dager, (det er) skolestart! Noen skal møte opp for aller første gang, mens andre har rykket et hakk opp og skal begynne på nytt trinn, kanskje til og med på ny skole.

Noen gleder seg og har gjort det lenge, skolen er morsom og spennende og møtesmed forventning. For andre oppleves det som skummelt og krevende, og de siste dagene av ferien preges kanskje av engstelse for hvordan alt skal bli. For alle gjelder det samme – at det er lurt å være godt forberedt.

Alt klart til skolestart? - les hele saken


Illustrasjonsbilde: Ledige plasser på Geilomo

Ledige plasser på Geilomo

Det er fortsatt ledige på plasser på fireukers 'hjerteopphold' på Geilomo i perioden 21. august - 15. september. Kanskje det er midt i blinken for ditt hjertebarn?
 
Kontakt leder Anne-Britt Foss på tlf. 32 09 50 00 for veiledning og mer informasjon.
 

Ledige plasser på Geilomo - les hele saken


Illustrasjonsbilde: Hjertebarnkalenderen 2024 er nå ute

Hjertebarnkalenderen 2024 er nå ute

Mange av våre faste kjøpere og støttespillere får nå telefon fra vår gode samarbeidsparner Windmill, med spørsmål om å kjøpe neste års kalender fra Foreningen for hjertesyke barn. Vi vil takke alle som bidrar til vårt arbeid ved å kjøpe Hjertebarnkalenderen. Vi gjør oppmerksom på at kalenderen har fått nytt kontonummer på årets faktura.

Hjertebarnkalenderen 2024 er nå ute - les hele saken>> Se alle nyheter

Gi din støtte til barnehjertesaken!

Hver dag fødes det barn med hjertefeil. Ikke alle får oppleve ettårsdagen sin. Din støtte redder liv. Og gir flere et bedre liv.

Vipps 112519

Gi en gave

Bli fastgiver

FFHB

Om hjertefeil > Bli medlem > Støtt oss > Om oss >

Kontakt

Foreningen for hjertesyke barn

Telefon: 23 05 80 00

E-post: ffhb@ffhb.no
Besøk: Schweigaards gate 12, 0185 Oslo
Post: PB 222 Sentrum, 0103 Oslo
Org.nr.: 870 430 922

Kontonummer: 3000 19 32000

 

Kontakt

Foreningen for hjertesyke barn
Telefon: 23 05 80 00
E-post: post@hjertebarn.no

Besøk: Schweigaards gate 12, 0185 Oslo
Post: PB 222 Sentrum, 0103 Oslo
Org.nr.: 870 430 922

Kontonummer: 3000 19 32000

Innsamlingsprosent 2022

Illustrasjon: Innsamlingsprosent 2020
Utviklet av Imaker as