Du er her: HjemAktuelt
Aktuelt
 

Oppfriskningsdose for korona?

Illustrasjonsbilde: Oppfriskningsdose for korona?

Folkehelseinstituttet (FHI) anbefaler oppfriskningsdose for korona kommende høst/vintersesong for personer i aldersgruppen 65 år og eldre , personer i aldersgruppen 18-64 år med underliggende risiko for alvorlig sykdomsforløp, gravide i 2. og 3. trimester og ungdom i aldersgruppen 12-17 år med alvorlig grunnsykdom.

Anbefalingen om å ta ny oppfriskningsdose gjelder også dersom du nylig har gjennomgått en koronainfeksjon. Gjennomgått sykdom vil imidlertid gi deg god beskyttelse den første tiden etter at du har vært syk og du kan derfor avvente i 3-4 måneder før du vaksineres med ny dose.
 
Det er mulig å ta vanlig influensavaksine samtidig med en oppfriskningsdose med koronavaksine. Sjekk med din kommune eller fastlege hvor du bor.
 
Barn og unge får svært sjelden alvorlig koronasykdom, men enkelte kan ha behov for sykehusinnleggelse. Vaksinasjon kan redusere denne risikoen. Av mRNA-vaksinene er det koronavaksinen fra BioNTech/Pfizer (Comirnaty) som brukes til de under 30 år. Barn 5–11 år får egne barnedoser av denne. Immunitet gjennom infeksjon, med eller uten én dose vaksine, kan også gi bred og varig beskyttelse hos barn og unge.
 
Her er kommentaren fra Oslo univesitetssykehus Rikshospitalet for barn 12-15 år:
- Det er anbefalt fra FHI å vaksinere alle 12-15 åringer med én dose mRNA-vaksine som beskytter godt mot alvorlig sykdom. Den andre dosen, som reduserer smittespredningen, er ikke generelt anbefalt i denne aldersgruppen. Da bekymringen rundt kronisk syke barn (med normal immunrespons) er alvorlig Covid-19-sykdom så bør vaksinasjon med kun én dose være tilstrekkelig også i gruppen med hjertesyke barn, forutsatt normal immunrespons. Gruppen som fortsatt skiller seg ut mtp. vaksinebehov er barn og ungdom med nedsatt immunforsvar. Blant hjertesyke barn er dette hovedsakelig barn som er hjertetransplantert. Disse barn og deres pårørende mottar egne  vaksineanbefalinger (dvs. anbefaling om flere doser).
 
Videre sier de dette om barn 5-11 år:
I midten av desember -21 ble det åpnet for vaksinasjon av barn i alder 5-11 år med alvorlig kronisk sykdom. Dette skjedde i samforståelse med fagmiljøene i Norsk barnelegeforening inkludert det barnekardiologiske fagmiljøet. I januar -22 ble vaksinasjonstilbiudet utvidet til å gjelde alle barn i aldergruppen 5-11 år.
 
Det har vært så få tilfeller med alvorlig Covid-19 hos hjertebarn, og ingen i Norge(!), at ingen fagpersoner egentlig har grunnlag for å anbefale vaksinen til kronisk hjertesyke barn i denne aldersgruppen, kanskje med unntak av de barna med nedsatt immunforsvar, altså hjertetransplanterte barn. Heller ikke her finnes grunnlag for å fraråde vaksinasjon av hjertesyke barn. Forholdene rundt barnet (sosial isolasjon, engstelse, antall kontakter) må veies av de foresatte som så selv må ta stilling til vaksinetilbudet. Foresatte til transplanterte barn har fått direkte beskjed om vaksinasjonstilbudet. Foresatte til andre barn vil få tilsvarende informasjon dersom de henvender seg til fastlegen.
 
 
 
Du kan les FHIs informasjon om koronavaksine til barn 5-11 år og barn 12-15 år.

Koronavaksine 5-11 år Koronavaksine 12-15 år

Del dette innholdet:

Aktuelt

Mie og Sebastian med FFH-genseren

FFHB-genseren er klar

Nå kan du strikke din helt egen FFHB-genser. Eller du kan strikke den til andre, kanskje til og med som en julegave. – Å ha en konkurranse hvor vi skulle lage en egen genser for FFHB, var en fantastisk god idé, dette ville jeg være med på. Genseren kan jo også være med på å fremme foreninga og saken, det liker jeg, sier opphavskvinnen til den nye FFHB-genseren, Anne Thoresen, som vant høstens strikkekonkurranse.

FFHB-genseren er klar - les hele saken


Illustrasjonsbilde: Mye spennende aktivitet

Mye spennende aktivitet

- De siste årene har vært preget av korona og usikkerhet, både for oss i landsstyret og for alle våre medlemmer. Våre aktiviteter i denne perioden ble derfor svært preget av restriksjoner og begrensninger. Vi kunne dessverre ikke møtes fysisk i fellesskap så ofte som vi ønsker, og disse fysiske møtene er en grunnpilar i vårt virke. Jeg er likevel stolt over alt vi har fått til i perioden, med digitale arrangementer og konferanser, digital ungdomsleir, informasjonsmøter, digital opplæring og stor innsats med forskning og fag, sa styreleder fra forrige landsmøteperiode, Stig Flesland. Vedlagte rapport gir smakebiter fra noen av alle aktivitetene vi hadde i perioden 2020 og 2021.

Mye spennende aktivitet - les hele saken


Liten gutt som går i høstløv

Tildeling av støtte fra Foreningen for hjertesyke barn Forskningsstiftelsen 2022

- Foreningen for hjertesyke barn (FFHB) har vært en viktig bidragsyter for å sørge for at forskning på barnehjerter tar steg fremover, og det ønsker vi fortsatt å være.. Vår visjon er at alle hjertebarn skal ha et godt liv. Forskning er et viktig virkemiddel for at vi skal nå vår visjon, og det er derfor en glede å dele ut 750.000 kroner til forskningsprosjekter som er innovative og som vi tror vil få stor betydning for hjertebarna fremover. Gratulerer til alle som har fått støtte, sier tidligere styreleder Stig Flesland, som var med da tildelingene ble besluttet!

Tildeling av støtte fra Foreningen for hjertesyke barn Forskningsstiftelsen 2022 - les hele saken>> Se alle nyheter

Gi din støtte til barnehjertesaken!

Hver dag fødes det barn med hjertefeil. Ikke alle får oppleve ettårsdagen sin. Din støtte redder liv. Og gir flere et bedre liv.

Vipps 112519

Gi en gave

Bli fastgiver

FFHB

Om hjertefeil > Bli medlem > Støtt oss > Om oss >

Kontakt

Foreningen for hjertesyke barn

Telefon: 23 05 80 00

E-post: ffhb@ffhb.no
Besøk: Schweigaards gate 12, 0185 Oslo
Post: PB 222 Sentrum, 0103 Oslo
Org.nr.: 870 430 922

Kontonummer: 3000 19 32000

 

Kontakt

Foreningen for hjertesyke barn
Telefon: 23 05 80 00
E-post: ffhb@ffhb.no
Besøk: Schweigaards gate 12, 0185 Oslo
Post: PB 222 Sentrum, 0103 Oslo
Org.nr.: 870 430 922

Kontonummer: 3000 19 32000

Innsamlingsprosent 2020

Illustrasjon: Innsamlingsprosent 2020
Utviklet av Imaker as