Du er her: HjemAktuelt
Aktuelt
 

Ombygd Nyfødtintensiv avdeling på Rikshospitalet

Illustrasjonsbilde: Ombygd Nyfødtintensiv avdeling på Rikshospitalet

Klinikksjef for Barne- og ungdomsklinikken på Rikshospitalet, Terje Rootwelt-Revheim, Barneombudet Inga Bejer Engh og seksjonsleder og overlege på Nyfødtintensiv avdeling, Arild Rønneberg, var tilstede på nyåpningen av den ombygde avdelingen på Oslo Universitetssykehus Rikshospitalet. - Dette vil gjøre hverdagen bedre for både barna og foreldrene, sa Barneombudet.

Torsdag 17. januar markerte Nyfødtintensiv avdeling på Oslo Universitetssykehus (OUS) Rikshospitalet nyåpningen av sine lokaler i fjerde etasje. Barneombudet Inga Bejer Engh klippet snoren for de ombygde lokalene. – Jeg er glad for grepene som er gjort. Dette vil gjøre hverdagen bedre for både barna og foreldrene, sa hun.

Nyfødtintensiv avdeling på Rikshospitalet har 20 sengeplasser til rådighet og mange tekniske hensyn som skal tas for å ivareta sykehusets minste og mest sårbare pasienter. Det har lenge vært en utfordring at Nyfødtintensiv avdeling disponerer lite plass, at lokalene er trange, fortettede og med mye støy. Forholdene har vært en påkjenning for både pasienter og de ansatte.

I påvente av nytt OUS, har sykehuset, med Nyfødtintensiv avdeling i spissen som pådriver, gjennomført en omfattende ombygging av kvadratmeterne som er til rådighet. Resultatet er at arealene for pasientene er blitt større og langt mer funksjonelle.

– Nå er hele avdelingen mer fleksibel, blant annet har vi muligheten til å lage bedre plass rundt hver seng. Det er gjort store støyreduserende tiltak og arbeidsforholdene er blitt bedre, både for pasientene, foreldrene og for oss ansatte. Vi merker allerede stor forskjell, sier en fornøyd seksjonsleder, Cecilie Thorvaldsen, som selv har fungert som koordinator for hele ombyggingsprosjektet. Hun forteller at de har hatt full drift mens ombyggingen har pågått, men at med detaljert og daglig styring og planlegging, har det gått bra.

– Dette har faktisk sveiset oss enda mer sammen, sier hun og gir til kjenne at både hun og de andre som har sin arbeidsplass på avdelingen er fornøyde med resultatet av ombyggingen.

Imponert barneombud
Helsetjenester på barns premisser er en fagrapport fra Barneombudet om barns helsetjenester fra 2013. Den tar blant annet for seg alle nyfødtintensive avdelinger over hele landet. Rapporten avdekker at problemene på avdelingene er mange og ganske sammenfallende: Plassmangel, støy og for få muligheter for foreldrene til å være sammen med barnet sitt. Barneombudet foreslår i sin rapport:

«Det bør utarbeides nasjonale retningslinjer for nyfødtintensivomsorgen som sikrer barnet en reell mulighet til å ha foreldrene hos seg hele tiden, på lik linje med andre barn på sykehus.»

Barneombudet Inga Bejer Engh var personlig da hun sa noen ord i forbindelse med nyåpningen av avdelingen på Rikshospitalet, og fortalte at hun av egenerfaring vet hvor sårbare barna og foreldre er under et opphold på Nyfødtintensiv avdeling.

– Jeg har selv være bruker på denne avdelingen. For ti år siden var jeg her i fire måneder og lærte mye om hvordan det er å være pasient og forelder, og hvor mye god kommunikasjon betyr.

Hun var tydelig imponert over endringene og grepene som er gjort på avdelingen på Rikshospitalet og ga til kjenne at hun tror både pasientene og foreldrene vil kunne bli bedre ivaretatt i de nye lokalene.  

Større ro
Seksjonsleder og overlege Arild Rønnestad viste barneombudet og de andre rundt i de ombygde lokalene. Han forklarte hvor vegger og dører er flyttet på og kunne stolt vise frem to nye behandlingsrom, som også kan benyttes som enerom/familierom ved behov, nytt pasientrom og et stillerom som også kan brukes til seremonier og annet. Han fortalte at det som del av ombyggingen er gjort mange støyreduserende tiltak, blant annet med effektiv skjerming og med lydtette glassvegger, og at det er satt opp melkestasjoner flere steder i lokalene. 

– Vi har ikke flere behandlingsplasser, men det er mye større ro slik lokalene er nå, sier han fornøyd og viser også til de nye MetaVision-teleskopene som er plassert i taket over hver seng. Dette er et elektronisk dokumentasjons- og overvåkingssystem, hvor pasientens medisinkurver registreres og oppbevares.

– Dette sparer oss for masse unødvendig papirarbeid og gir mer tid til pasientene.

Fått ut maksimalt
Terje Rootwelt-Revheim er klinikksjef for Barne- og ungdomsklinikken på Rikshospitalet og forteller at det lenge har vært behov for å gjøre noe med lokalene til Nyfødtintensiv avdeling. Han er imponert over staben og de ansatte på avdelingen, som har tenkt ut gode løsninger og gjennomført ombyggingsprosjektet.

Nyfødtintensiv avdeling på Rikshospitalet har pasientbelegg fra hele landet, og Rootwelt-Revheim forteller at det er en økning i antall barn som fødes til termin med alvorlig sykdom og som behandles på sykehuset. Dette stiller ekstra store krav til avdelingens arealer og graden av spisskompetanse.

– Avdelingen er fortsatt for liten og tilfredsstiller ikke kravene til en moderne nyfødtintensiv avdeling, men med denne ombyggingen er vi et godt steg i riktig retning frem til nytt sykehus er på plass, sier han og mener de nå har fått maksimalt ut av det som er mulig innenfor det nåværende sykehusets rammer.

Illustrasjon: Cecilie Thorvaldsen

FORNØYD: – Nå er hele avdelingen mer fleksibel, blant annet har vi muligheten til å lage bedre plass rundt hver seng, sa en fornøyd seksjonsleder på Nyfødtintensiv avdeling på Rikshospitalet, Cecilie Thorvaldsen.

Snøfnugg av Lisa Aisato

GAVE FRA FFHB:Nyfødtintensiv avdeling er viktig for mange av barna med medfødt hjertefeil og foreldre deres, som tilbringer både kortere og lengre tid på denne avdelingen. Mange foreldre starter rett og slett sitt foreldreskap i disse omgivelsene – ofte en dramatisk og uventet start. Det har betydning hvordan lokalene ser ut og hvordan de er organisert. Foreningen for hjertesyke barn har vært en diskusjonspartner for sykehuset i planleggingen av ombyggingen og har hatt en aktiv brukerstemme i dette arbeidet. – Med denne ombyggingen er det skapt mer plass til pasientene og ikke minst, mer skjermet plass, som betyr mye, sa informasjonssjef i Foreningen for hjertesyke barn, Hanni Petersen, under nyåpningen. Hun overrakte gaven til avdelingen fra foreningen: Fire vakre og fargesterke bilder av Lisa Aisato, som foreningen håper kan bli til glede for både pasienter og ansatte på avdelingen.

Illustrasjon: Stillerom

NYTT ROM: Et nytt stillerom, med en sovesofa gitt i gave av en tidligere pasient, som også kan brukes til seremonier og annet.

Del dette innholdet:

Aktuelt

Illustrasjonsbilde: Forskningspris til Kristina Herman Haugaa

Forskningspris til Kristina Herman Haugaa

Nasjonalforeningens hjerteforskningspris for 2024 er tildelt professor og kardiolog Kristina Hermann Haugaa. Hun mottok prisen for sitt mangeårige arbeid med genetisk hjertesykdom.

Foreningen for hjertesyke barn gratulerer så mye, og ser fram til et fortsatt godt samarbeid i årene som kommer.

Forskningspris til Kristina Herman Haugaa - les hele saken


Illustrasjonsbilde:

"Følelser i en hjertefamilie" - medlemswebinar

Silja Berg Kårstad jobber som psykolog på BUP på Barne- og ungdomsklinikken ved St. Olavs hospital i Trondheim. I snart 15 år har hun samarbeidet tett med kardiologer og kontaktsykepleier for hjertesyke barn.

I løpet av dette webinaret vil Silja dele av sin lange erfaring med å støtte gravide, spedbarn og småbarn, samt deres familier, gjennom ventetiden før og etter operasjon.

"Følelser i en hjertefamilie" - medlemswebinar - les hele saken


Illustrasjonsbilde:

"Ord fra hjertet" - skrivekurs for medlemmer

Vil du sette av en helg til å skrive, og uttrykke det du har på hjertet?

Vi inviterer til kreativt og terapeutisk skrivekurs med forfatter og skrivecoach Siw C. Christiansen. Likeperson Kristin Tvervåg er med som medarrangør og støtte.

"Ord fra hjertet" - skrivekurs for medlemmer - les hele saken



>> Se alle nyheter

Gi din støtte til barnehjertesaken!

Hver dag fødes det barn med hjertefeil. Ikke alle får oppleve ettårsdagen sin. Din støtte redder liv. Og gir flere et bedre liv.

Vipps 112519

Gi en gave

Bli fastgiver

Om hjertefeil > Bli medlem > Støtt oss > Om oss >

Kontakt

Foreningen for hjertesyke barn

Telefon: 23 05 80 00

E-post: ffhb@ffhb.no
Besøk: Schweigaards gate 12, 0185 Oslo
Post: PB 222 Sentrum, 0103 Oslo
Org.nr.: 870 430 922

Kontonummer: 3000 19 32000

 

Kontakt

Foreningen for hjertesyke barn
Telefon: 23 05 80 00
E-post: post@hjertebarn.no

Besøk: Schweigaards gate 12, 0185 Oslo
Post: PB 222 Sentrum, 0103 Oslo
Org.nr.: 870 430 922

Kontonummer: 3000 19 32000

Innsamlingsprosent 2022

Illustrasjon: Innsamlingsprosent 2020
Utviklet av Imaker as