Hver dag fødes det barn med hjertefeil. Ikke alle får oppleve ettårsdagen sin. Din støtte redder liv. Og gir flere et bedre liv.
Vipps 112519
Fra venstre: Professor Otto Smiseth (OUS), professor Eigil Samset (GEVU), Gunnar Hansen (GEVU), lege og stipendiat Øyvind Lie (OUS), professor Thor Edvardsen (OUS). GEVU er forkortelse for GE Vingmed Ultrasound.
Forskere ved Oslo Universitetssykehus Rikshospitalet og ingeniører ved GE Vingmed Ultrasound har gjennom lang tid samarbeidet med å utvikle en ultralydskanner som vil gjøre det enklere for kardiologene å diagnostisere ulike hjertesykdommer. Dermed vil også pasientene – barn, unge og voksne - kunne tilbys bedre og mer målrettet behandling.
Den nye skanneren blir lansert for verdens kardiologer på den årlige hjertekongressen som arrangeres av ESC (European Society of Cardiology) i Barcelona i slutten av august. Den 16. august inviterte CCI (Center for Cardiological Innovation) til en markering på Rikshospitalet før den lanseres på verdensbasis.
Senterleder Thor Edvardsen ønsket velkommen, og sa at samarbeidet mellom industri og klinikk er av vesentlig betydning.
– Det er viktig å overføre kunnskapen som legene har til kliniske verktøy som kommer pasientene til gode, sa han. Gjennombruddet denne gangen er utvikling av en ny metode, kalt Myocardial Work. Et av flere mulige bruksområder, er å finne ut om en pasient er tjent med pacemaker eller ikke. Fram til nå har man ikke hatt gode nok metoder til dette, og omtrent 40 prosent av pasientene som i dag får pacemaker har ingen effekt av behandlingen.
– Ved hjelp av den nye metoden håper vi å kunne oppdage sykdom i hjertet på et tidlig stadium slik at behandling kan iverksettes før sykdommen er kommet for langt, sa professor Otto Smiseth til Dagbladet i forkant av markeringen.
For to år siden utviklet CCI en ny metode for å finne de pasientene som har høy risiko for plutselig hjertestans. Nå har man altså kommet et skritt videre, og vil kunne se hvem som vil ha nytte av en pacemaker.
CCI har også bidratt i utviklingen av verktøy for målinger av høyre hjertekammer med 3D ultralyd. Fordelen med 3D ultralyd er at kardiologer får en bedre oversikt over alle deler av hjertet. Dette kan etter hvert bidra til å avsløre de komplekse faktorene som bidrar til hjertesvikt, uten å ta i bruk invasive metoder, som alltid medfører en viss risiko for komplikasjoner. Bildekvaliteten i den nye skanneren er svært god, og gjør det også enklere å diagnostisere nyfødte og små barn.
Fra venstre: Professor Otto Smiseth (OUS), professor Eigil Samset (GEVU), Gunnar Hansen (GEVU), lege og stipendiat Øyvind Lie (OUS), professor Thor Edvardsen (OUS). GEVU er forkortelse for GE Vingmed Ultrasound.
Foreningen for hjertesyke barn arrangere kurs for familier med genetisk hjertesykdom 22.-24.september 2023. I tillegg til LQTS (Lang QT-tid syndrom) og JLNS (Jervell og Lange-Nielsen Syndrom) vil også familier med CPVT (Katekolaminerg polymorf ventrikkeltakykardi) kunne være med. Påmeldingsfrist er 1. juni, og gjøres her.
Hvordan være forelder til et barn med hjertefeil?
Å være en familie med et barn som har hjertefeil gir andre erfaringer, opplevelser og belastninger, enn det gjør i andre familier. Å leve med kronisk sykdom på nært hold kan påvirke den psykiske helsen, og er grobunn til spesielle psykiske og emosjonelle temaer som kan bli med livet ut.
Tid: 24. mai 20.00 - 21.00.
Meld deg på her
Nettseminar med psykolog Caroline M. Rostrup - les hele saken
Foreningen for hjertesyke barn Forskningsstiftelsen har gleden av å utlyse forskningsmidler, og vil i 2023 gi økonomisk støtte innenfor en ramme på NOK 700 000.
Søknadsfrist er 28.august 2023
Hver dag fødes det barn med hjertefeil. Ikke alle får oppleve ettårsdagen sin. Din støtte redder liv. Og gir flere et bedre liv.
Vipps 112519
Foreningen for hjertesyke barn
Telefon: 23 05 80 00
E-post: ffhb@ffhb.no
Besøk: Schweigaards gate 12, 0185 Oslo
Post: PB 222 Sentrum, 0103 Oslo
Org.nr.: 870 430 922
Kontonummer: 3000 19 32000