Hver dag fødes det barn med hjertefeil.
Ikke alle får oppleve ettårsdagen sin.
Din støtte redder liv. Og gir flere et bedre liv.
Liv går tapt grunnet usikkerhet om avdødes vilje

Mange potensielle organdonasjoner som kunne reddet liv, blir ikke realisert, viser nye tall fra Oslo Universitetssykehus, Rikshospitalet.
Når spørsmålet om donasjon har kommet opp på sykehuset endte 40 (26%) av dem med avslag i 2015. Syv av disse skyldtes at den avdøde var uttalt negativ til organdonasjon. Ved 33 av tilfellene ble ikke organdonasjon gjennomført fordi pårørende sa nei på den avdødes vegne, ofte da avdødes vilje var ukjent.
Troels Mathisen, informasjonssjef i Stiftelsen Organdonasjon er bekymret.
– Vi vet at kun en veldig liten andel av befolkningen er uttalt negative til å donere sine organer. Vi antar derfor at de fleste av avslagene var på vegne av personer som egentlig ønsket å redde liv.
I Norge redder én organdonor i snitt tre liv. Det betyr at bare i fjor kunne over 90 mennesker ha fått den livsnødvendige hjelpen de trengte.
– Dette viser hvor viktig det er at vi alle tar standpunkt, og formidler det til våre nærmeste. Vår appell går til alle dem som er positive til organdonasjon. Fortell det til familien! Det er alt som skal til for å bli organdonor, og med det redde liv, sier Troels Mathisen, informasjonssjef i Stiftelsen Organdonasjon.
Fire prosent negative, avslagsprosent seks ganger høyere
En ny opinionsundersøkelse utført av Stiftelsen Organdonasjon i samarbeid med IUM/IPSOS MMI, viser at 74 prosent av befolkningen er positive til å donere sine organer, men at kun halvparten av disse har meddelt dette til sin familie. 22 prosent har ennå ikke tatt stilling og bare fire prosent oppgir å være negative til organdonasjon. Dette er langt lavere enn den reelle avslagsprosenten på 26.
– Det betyr at mange som ønsket det, likevel ikke fikk donere sine organer etter at de gikk bort, fordi de aldri formidlet sitt ønske. Alt som skal til er å si ”jeg er organdonor” til sine nærmeste, sier Mathisen.
I Norge er det din vilje til organdonasjon som gjelder, i henhold til loven. De pårørende skal kun bekrefte denne. Men vet ikke familien, fører denne usikkerheten ofte til et nei.
Stabile transplantasjonstall
Tallene fra OUS, Rikshospitalet viser at antall transplantasjoner i 2015 har holdt seg relativt stabilt i forhold til året før, med 110 realiserte donasjoner, og totalt 431 transplanterte organer. Tilsvarende tall i 2014 var henholdsvis 116 og 456. Antall avslag har gått ned fra 28 til 26 prosent. Ventelistene fortsetter å øke.
Valentinsdag for organdonasjon
Lørdag den 13. februar markeres Valentinsdagen med stands rundt om i hele landet (deler ut donorkortbrosjyre og informerer om organdonasjon). Målet med dagen er å sette fokus på temaet og få folk til å si JA, slik at flere liv reddes.
- Vi trenger frivillige på stand og oppfordrer alle til å gå inn på www.donordag.no for påmelding og mer info.
Del dette innholdet:
Aktuelt

Viktig person for FFHBs arbeid er gått bort
Det var med stor sorg og vemod vi mottok budskapet om at tidligere kontaktpsykolog Elin Hordvik er død. Mange medlemmer i Foreningen for hjertesyke barn vil minnes henne med takknemlighet og respekt.
Viktig person for FFHBs arbeid er gått bort - les hele saken

Nytt om korona og hjertesyke barn – februar 2021
– Det er lite smitte i barnebefolkningen generelt og vi har sett svært lite Covid-19-sykdom hos barn med medfødt hjertefeil, sier overlege Thomas Möller. Ifølge Oslo Universitetssykehus Rikshospitalet er det ingen endringer når det gjelder hvilke barn som regnes som risikogruppe for alvorlig forløp. Nytt er imidlertid at ungdom 16-17 år med alvorlig pulmonal hypertensjon under behandling med Remodulin®-pumpe nå kan vurderes for vaksinasjon.
Nytt om korona og hjertesyke barn – februar 2021 - les hele saken

Genetisk hjertesykdom i Foreningen for hjertesyke barn
Gjennom de siste årene har Foreningen for hjertesyke barn gjennomført
store satsninger for barn og familier med ulike former for genetisk
hjertesykdom. Spesielt på tre områder har satsningen vært stor.
Forfatter: Marte Jystad, spesialrådgiver i FFHB
Genetisk hjertesykdom i Foreningen for hjertesyke barn - les hele saken
>> Se alle nyheter