Du er her: HjemAktuelt
Aktuelt
 

Høring på Stortinget om tidlig innsats og inkluderende fellesskap i barnehage, skole og SFO

Pia Bråss og Mona Ødegård

Fagsjef Pia Bråss og rådgiver Mona Ødegård er på Stortinget for å gi høringssvar på Stortingsmeldingen Tett på - tidlig innsats og inkluderende fellesskap i barnehage, skole og SFO.

– Noen av barna har behov for spesialundervisning, veldig mange har behov for tilrettelegging. Alle har behov for å bli sett, forstått og ivaretatt - og at laget rundt dem har god og riktig kompetanse. Tverrfaglig samarbeid er en suksessfaktor, sa Mona Ødegård fra Foreningen for hjertesyke barn, da hun tirsdag 28. januar var på høring i utdannings- og forskningskomiteen på Stortinget om stortingsmeldingen Tett på - tidlig innsats og inkluderende fellesskap i barnehage, skole og SFO.

Stortingsmeldingen er en videreføring av både Nordahl-utvalget og Stoltenberg-utvalgets anbefalinger. Mona Ødegård er rådgiver for oppvekst og organisasjon i Foreningen for hjertesyke barn. Hun hadde med seg fagsjef Pia Bråss på høringen i Stortinget.  

–  Hundre tusen barn med kronisk sykdom går i barnehage og skole, 9000 av dem har medfødt hjertefeil, innledet Ødegård.

I høringsnotatet som var sendt inn i forkant forklarer hun: Norge er gode på medisinsk behandling og stadig flere barn med hjertefeil overlever. Disse barna skal inn i barnehage, i skole og i SFO. Hvis de har høyt fravær er det ikke fordi de ikke er motivert. De har høyt fravær fordi de ganske ofte ligger på et operasjonsbord på Oslo universitetssykehus eller ikke har krefter til å gjennomføre en skoledag.

– Hverdagen for mange av disse barna og deres familier er utfordrende. Mange har en grunnlidelse, f.eks. hjertesykdom, men samtidig tilleggsproblematikk som kognitive vansker, lese- og skrivevansker eller motoriske problemer. Noen har behov for spesialundervisning, veldig mange har behov for tilrettelegging. Aller mest har de behov for å bli sett, forstått og ivaretatt - og at laget rundt dem har god og riktig kompetanse.

Laget rundt barnet – tverrfaglighet i praksis
Kronisk syke barn har ofte behov for oppfølging av flere ulike instanser. Disse kan være fra utdanningssektoren, men også i stor grad fra primær og spesialisthelsetjenesten. Barnets funksjonsnivå og evne til å følge et ordinært utdanningsløp kan variere avhengig av sykdommens eller tilstandens utvikling. Til tider kan de ha utbytte av undervisningen innen det ordinære pedagogiske tilbudet, men de kan også trenge ekstra tiltak eller særskilte tiltak.

– Tverrfaglig samarbeid er en suksessfaktor for laget rundt barnet. Det nevnes mange ganger i meldingen, men skal det bli noe mer enn festtale, må det konkretiseres og noen må forpliktes i større grad.

Ødegård trakk fram at Veileder for tverrfaglig oppfølging av hjertesyke barn er laget i helsesektoren, men forutsetter oppfølging i undervisningssektoren. Dette er en utfordring per i dag.

– For barn og unge med kronisk sykdom er det viktig at det tverrprofesjonelle samarbeidet også innbefatter helsevesenet. Utdanningssektoren besitter ikke all kunnskap om barnet og er avhengig av informasjon fra andre. Det er nødvendig at dette innarbeides på systemnivå. Det må prioriteres tid og ressurser til samhandling og tverrfaglig samarbeid og denne prioriteringen må ikke være opp til den enkelte lærer eller ansatte i helsevesenet.

– På systemnivå må noe gjøres for at helse og utdanning kan samarbeide tettere. Kronisk syke barn trenger at utdanningssektor og helsesektor inngår i et tverrfaglig samarbeid. Dette må organiseres på systemnivå for å kunne fungere på individnivå, sa Ødegård og trakk også fram betydningen av lærernes utdannelse vektlegger denne gruppen barn.

– Kronisk syke barn trenger lærere som har kompetanse på det å leve med kronisk sykdom. Lærerne må ha kunnskap om tverrfaglig samarbeid slik at de er forberedt på den hverdagen som møter dem i barnehagen, skolen og SFO.

Mona ødegård

Mona Ødegård viste ved hjelp av duploklosser hvordan summen av utfordringer hjertebarna kan ha blir et totalbilde som krever tverrfaglig samarbeid og høy kunnskap og kompetanse fra de involverte i laget rundt barnet.

Del dette innholdet:

Aktuelt

Illustrasjonsbilde: Kurs for familier med LQTS, JLNS og CPVT

Kurs for familier med LQTS, JLNS og CPVT

Foreningen for hjertesyke barn arrangere kurs for familier med genetisk hjertesykdom 22.-24.september 2023. I tillegg til LQTS (Lang QT-tid syndrom) og JLNS (Jervell og Lange-Nielsen Syndrom) vil også familier med CPVT (Katekolaminerg polymorf ventrikkeltakykardi) kunne være med. Påmeldingsfrist er 1. juni, og gjøres her.

Kurs for familier med LQTS, JLNS og CPVT - les hele saken


Illustrasjonsbilde: Nettseminar med psykolog Caroline M. Rostrup

Nettseminar med psykolog Caroline M. Rostrup

Hvordan være forelder til et barn med hjertefeil? 

Å være en familie med et barn som har hjertefeil gir andre erfaringer, opplevelser og belastninger, enn det gjør i andre familier. Å leve med kronisk sykdom på nært hold kan påvirke den psykiske helsen, og er grobunn til spesielle psykiske og emosjonelle temaer som kan bli med livet ut.

Tid: 24. mai 20.00 - 21.00.

Meld deg på her

 

Nettseminar med psykolog Caroline M. Rostrup - les hele saken


Illustrasjonsbilde: Utlysning av prosjektmidler 2023

Utlysning av prosjektmidler 2023

Foreningen for hjertesyke barn Forskningsstiftelsen har gleden av å utlyse forskningsmidler, og vil i 2023 gi økonomisk støtte innenfor en ramme på NOK 700 000. 

Søknadsfrist er 28.august 2023 

Utlysning av prosjektmidler 2023 - les hele saken



>> Se alle nyheter

Gi din støtte til barnehjertesaken!

Hver dag fødes det barn med hjertefeil. Ikke alle får oppleve ettårsdagen sin. Din støtte redder liv. Og gir flere et bedre liv.

Vipps 112519

Gi en gave

Bli fastgiver

FFHB

Om hjertefeil > Bli medlem > Støtt oss > Om oss >

Kontakt

Foreningen for hjertesyke barn

Telefon: 23 05 80 00

E-post: ffhb@ffhb.no
Besøk: Schweigaards gate 12, 0185 Oslo
Post: PB 222 Sentrum, 0103 Oslo
Org.nr.: 870 430 922

Kontonummer: 3000 19 32000

 

Kontakt

Foreningen for hjertesyke barn
Telefon: 23 05 80 00
E-post: ffhb@ffhb.no
Besøk: Schweigaards gate 12, 0185 Oslo
Post: PB 222 Sentrum, 0103 Oslo
Org.nr.: 870 430 922

Kontonummer: 3000 19 32000

Innsamlingsprosent 2020

Illustrasjon: Innsamlingsprosent 2020
Utviklet av Imaker as