Hver dag fødes det barn med hjertefeil. Ikke alle får oppleve ettårsdagen sin. Din støtte redder liv. Og gir flere et bedre liv.
Vipps 112519
Halloween er rett rundt hjørnet, og kanskje lurer dere på hvordan og om dette skal gjøre i år. Kan barna gå rundt i sine utkledninger og ringe på dører for å få knask? Kan de samles hjemme hos hverandre for å feire Halloween? Folkehelseinstituttet (FHI) har på sine sider kommet med egne anbefalinger om Halloween om hvordan feiringen kan gjøres i år.
– Som med alle andre arrangementer og sosiale sammenkomster for tiden er det særlig viktig at ingen syke deltar, og at alle husker på god hånd- og hostehygiene underveis, påpeker overlege Margrethe Greve-Isdahl på FHI sine sider.
Her minner de også om at det er viktig å følge gjeldende forbud og råd om antall personer som kan være samlet der den enkelte bor, samt holde seg til ferdiginnpakket godteri og ikke dele halloween-sminke med andre enn dem man bor sammen med.
Folkehelseinstituttet mener det er greit å gå knask eller knep-runden på Halloween, men oppfordrer folk til å vaske hender, holde avstand og eventuelt bruke skje og pølseklype. Kanskje er det også et poeng å bare ringe på dørene til de hjemmene hvor det bor barn i den enkeltes egen kohort?
Se Halloween-rådene på FHIs side.
Nye innstramminger fra Regjeringen
På bakgrunn av Regjeringens anbefalinger som ble lagt fram den 26.10.2020, er det nå ikke tillatt å ha mer enn fem gjester samlet i sitt hjem, i tillegg til de som befinner seg i husstanden. For barn er det imidlertid litt andre regler for dette. Begrensingen om at man ikke bør ha flere enn 5 gjester, gjelder ikke for barnehage- eller barneskolekohorter. Barn og unge som er i samme kohort i barnehagen eller på barneskolen, unntas fra avstandskravet på arrangementer.
– Ut ifra den kunnskapen vi har om at barn ikke er like utsatte som voksne, er vi ikke like strenge med de minste som det vi er med voksne, sa kunnskapsminister Guri Melby var på pressekonferansen tirsdag 26. oktober.
Det er likevel viktig å følge alle de anbefalte smittevernreglene og at familiene overholder de generelle innstrammingene som nå er kommet. Et viktig prinsipp i tiden framover er å redusere antall kontakter. Det anbefales at alle er sammen med færre personer i sosiale sammenhenger, i kortere tid og ikke med for mange forskjellige personer i løpet av en uke.
Se saken fra Regjeringen om de siste anbefalingene.
Foreningen for hjertesyke barn arrangere kurs for familier med genetisk hjertesykdom 22.-24.september 2023. I tillegg til LQTS (Lang QT-tid syndrom) og JLNS (Jervell og Lange-Nielsen Syndrom) vil også familier med CPVT (Katekolaminerg polymorf ventrikkeltakykardi) kunne være med. Påmeldingsfrist er 1. juni, og gjøres her.
Hvordan være forelder til et barn med hjertefeil?
Å være en familie med et barn som har hjertefeil gir andre erfaringer, opplevelser og belastninger, enn det gjør i andre familier. Å leve med kronisk sykdom på nært hold kan påvirke den psykiske helsen, og er grobunn til spesielle psykiske og emosjonelle temaer som kan bli med livet ut.
Tid: 24. mai 20.00 - 21.00.
Meld deg på her
Nettseminar med psykolog Caroline M. Rostrup - les hele saken
Foreningen for hjertesyke barn Forskningsstiftelsen har gleden av å utlyse forskningsmidler, og vil i 2023 gi økonomisk støtte innenfor en ramme på NOK 700 000.
Søknadsfrist er 28.august 2023
Hver dag fødes det barn med hjertefeil. Ikke alle får oppleve ettårsdagen sin. Din støtte redder liv. Og gir flere et bedre liv.
Vipps 112519
Foreningen for hjertesyke barn
Telefon: 23 05 80 00
E-post: ffhb@ffhb.no
Besøk: Schweigaards gate 12, 0185 Oslo
Post: PB 222 Sentrum, 0103 Oslo
Org.nr.: 870 430 922
Kontonummer: 3000 19 32000