Hver dag fødes det barn med hjertefeil.
Ikke alle får oppleve ettårsdagen sin.
Din støtte redder liv. Og gir flere et bedre liv.
Gode råd om sommer og varme

Varme dager og bading hører sommeren til. Er det spesielle hensyn barn med medfødt hjertefeil bør ta?
Svømming er en aktivitet som vanligvis er bra og trygg for alle barn som har medfødt hjertefeil. Om sommeren er det mye lek og moro forbundet med det å bade. Et par ting bør man ha et avklart forhold til:
Dykking
Å holde pusten lenge under vann kan være uheldig for barn med cyanotiske hjertefeil. Unngå konkurranser om å være lengst mulig under vann eller å svømme hele badebassenget under vann.
Kaldt vann
Mange barn med medfødte hjertefeil blir fort kalde og slitne når de bader lenge i vann som er kaldt. Dette gjelder spesielt barn med fontansirkulasjon og de med hindringer i blodtilførselen ut til kroppen. Tilsvarende gjelder for barn med nedsatt pumpeevne i hjertemuskelen. Bading i kaldt vann øker både blodtrykket og hjertefrekvensen og kan være en utfordring for de som allerede har liten reservekapasitet.
For å unngå å bli kald og ”blå”, må man legge inn hyppige nok pauser på land for ”oppvarming”. Foreldre kjenner barna sine og vet som oftest når det er påkrevd med pause.
Få i seg nok væske
Barn har lettere for å bli dehydrert i varmt vær enn voksne. Barn har større kroppsoverflate pr. kilo kroppsvekt enn voksne. I tillegg inneholder kroppen deres prosentvis mer væske/vann.
Det er derfor viktig å erstatte væsketapet i varmen, jo mer væske jo varmere det er.
Dette gjelder også for barn med medfødte hjertefeil. Snakk med barnekardiologen som følger barnet ditt om du må være ekstra påpasselig hvis du har tenkt å ta med barnet ditt til Syden/varme områder.
Vann er det beste å erstatte væsketapet med. Det finnes også leskedrikker med tilsatt sukker og salter som kan brukes hvis barnet ditt spiser mindre enn vanlig på grunn av varmen. Gi hyppige, små mengder, og så mye at barnet ditt har gode og våte bleier eller rikelige porsjoner når det tisser.
Koronahensyn
Koronaepidemien krever fortsatt spesielle forholdsregler. Husk å holde avstand og å vakse hendene. Følg eller Helsedirektoratets og Folkehelseinstituttets råd og retningslinjer om dette.
Ha en riktig god sommer!
Del dette innholdet:
Aktuelt

Viktig person for FFHBs arbeid er gått bort
Det var med stor sorg og vemod vi mottok budskapet om at tidligere kontaktpsykolog Elin Hordvik er død. Mange medlemmer i Foreningen for hjertesyke barn vil minnes henne med takknemlighet og respekt.
Viktig person for FFHBs arbeid er gått bort - les hele saken

Nytt om korona og hjertesyke barn – februar 2021
– Det er lite smitte i barnebefolkningen generelt og vi har sett svært lite Covid-19-sykdom hos barn med medfødt hjertefeil, sier overlege Thomas Möller. Ifølge Oslo Universitetssykehus Rikshospitalet er det ingen endringer når det gjelder hvilke barn som regnes som risikogruppe for alvorlig forløp. Nytt er imidlertid at ungdom 16-17 år med alvorlig pulmonal hypertensjon under behandling med Remodulin®-pumpe nå kan vurderes for vaksinasjon.
Nytt om korona og hjertesyke barn – februar 2021 - les hele saken

Genetisk hjertesykdom i Foreningen for hjertesyke barn
Gjennom de siste årene har Foreningen for hjertesyke barn gjennomført
store satsninger for barn og familier med ulike former for genetisk
hjertesykdom. Spesielt på tre områder har satsningen vært stor.
Forfatter: Marte Jystad, spesialrådgiver i FFHB
Genetisk hjertesykdom i Foreningen for hjertesyke barn - les hele saken
>> Se alle nyheter