Du er her: HjemAktuelt
Aktuelt
 

Fersk diagnose – mange utfordringer

Trym

14-åringen Trym har vært igjennom flere operasjoner og har ulike utfordringer i hverdagen. Men hjertefeilen hans var det ingen som visste om før for tre år siden. 

Helt siden første ultralyd i svangerskapet visste foreldrene til Trym at han ville bli født med klumpfot på begge føttene. I tillegg har han utviklet skjev rygg, såkalt skoliose. På skolen viste det seg at Trym har både dysleksi og dyskalkuli, i tillegg til ADHD som han fikk påvist i barnehagen. Men hjertefeilen, bikuspid aortaklaff, fikk han ikke konstatert før han var 11 år.

– Han har bestandig hatt litt lite energi og klarte ikke alltid å henge med på kameratenes tempo. Vi trodde det kunne ha med klumpfoten å gjøre. Han er operert for den flere ganger, men hadde fortsatt lav energi etterpå og hadde problemer med å henge med på turer. Vi lurte vel egentlig etter hvert på om han bare var litt lat, innrømmer mamma Renate Kværnes.

Trym har alltid blitt lett syk. Kikhoste, alle mulige virus og andre ting som gikk, fikk godt tak i guttekroppen. Men det var først da hjertefeilen ble oppdaget at ting begynte å falle på plass.

– Han ble første gang operert bare fem dager gammel fordi han hadde brokk. Han er også operert flere ganger for klumpfot og er undersøkt både opp og ned og ut og inn i flere år uten at hjertefeilen ble oppdaget. Det var først da vi trodde han reagerte på ADHD-medisinen at vi fikk svaret etter undersøkelsene av det, sier pappa Odd Edvar Kværnes. 

Trym fikk harehjerte hver dag, og ofte om natta etter at han begynte på medisinen Stratera. Men denne medisinen skulle ikke påvirke hjertet på denne måten, fikk de høre. De ble henvist videre og en hjertespesialist fant svaret med en gang. Gutten hadde en medfødt hjertefeil!

Familien på fire er med i tv-serien «Hjertebarna», og der kan vi blant annet følge Trym mens han er på Rikshospitalet for å opereres.

Trym ga narkoselegen «high five» og var helt klar for operasjon da han ble trillet inn på operasjonssalen for å operere hjertet i 2016.

– Det hadde de ikke opplevd der før! Trym var så rutinert og vant til narkose, men hadde nok ikke helt forstått at denne operasjonen var ganske mye større, forteller Odd.

Foreldrene er glad for at lillesøster Lisa hele tiden har holdt seg frisk og ikke har hatt tilsvarende utfordringer.

– Det har vært krevende å ha en gutt som har trengt såpass mye ekstra oppfølging på flere måter.

– Selv om han har hatt sitt å stri med, har han bestandig vært en skikkelig storebror, og på skolen har han alltid holdt et øye med Lisa, roser foreldrene.

På fritiden er Trym glad i å sykle.

– Jeg har fått meg el-sykkel. Det er veldig fint å ha, for vi bor fire kilometer utenfor sentrum. Og før orket jeg ikke å sykle like fort eller langt som kameratene mine. Nå midt på sommeren har jeg syklet over 200 kilometer, og i fjor syklet jeg over 300 kilometer! Ellers spiller jeg fotball på skolen. Jeg har også vært med på el-bandy, men ikke nå lenger, forteller han.

– Trym er en evig optimist. Til tross for alt han har vært igjennom, har han tatt medisinene sine og gjennomført alt som kreves av ham – og han er hjelpsom, snill og høflig, roser foreldrene som er lettet over at alt går bra i dag.

Del dette innholdet:

Aktuelt

Illustrasjonsbilde: Alt klart til skolestart?

Alt klart til skolestart?

Etter en lang sommerferie, kommer en av årets viktigste dager, (det er) skolestart! Noen skal møte opp for aller første gang, mens andre har rykket et hakk opp og skal begynne på nytt trinn, kanskje til og med på ny skole.

Noen gleder seg og har gjort det lenge, skolen er morsom og spennende og møtesmed forventning. For andre oppleves det som skummelt og krevende, og de siste dagene av ferien preges kanskje av engstelse for hvordan alt skal bli. For alle gjelder det samme – at det er lurt å være godt forberedt.

Alt klart til skolestart? - les hele saken


Illustrasjonsbilde: Ledige plasser på Geilomo

Ledige plasser på Geilomo

Det er fortsatt ledige på plasser på fireukers 'hjerteopphold' på Geilomo i perioden 21. august - 15. september. Kanskje det er midt i blinken for ditt hjertebarn?
 
Kontakt leder Anne-Britt Foss på tlf. 32 09 50 00 for veiledning og mer informasjon.
 

Ledige plasser på Geilomo - les hele saken


Illustrasjonsbilde: Hjertebarnkalenderen 2024 er nå ute

Hjertebarnkalenderen 2024 er nå ute

Mange av våre faste kjøpere og støttespillere får nå telefon fra vår gode samarbeidsparner Windmill, med spørsmål om å kjøpe neste års kalender fra Foreningen for hjertesyke barn. Vi vil takke alle som bidrar til vårt arbeid ved å kjøpe Hjertebarnkalenderen. Vi gjør oppmerksom på at kalenderen har fått nytt kontonummer på årets faktura.

Hjertebarnkalenderen 2024 er nå ute - les hele saken



>> Se alle nyheter

Gi din støtte til barnehjertesaken!

Hver dag fødes det barn med hjertefeil. Ikke alle får oppleve ettårsdagen sin. Din støtte redder liv. Og gir flere et bedre liv.

Vipps 112519

Gi en gave

Bli fastgiver

FFHB

Om hjertefeil > Bli medlem > Støtt oss > Om oss >

Kontakt

Foreningen for hjertesyke barn

Telefon: 23 05 80 00

E-post: ffhb@ffhb.no
Besøk: Schweigaards gate 12, 0185 Oslo
Post: PB 222 Sentrum, 0103 Oslo
Org.nr.: 870 430 922

Kontonummer: 3000 19 32000

 

Kontakt

Foreningen for hjertesyke barn
Telefon: 23 05 80 00
E-post: post@hjertebarn.no

Besøk: Schweigaards gate 12, 0185 Oslo
Post: PB 222 Sentrum, 0103 Oslo
Org.nr.: 870 430 922

Kontonummer: 3000 19 32000

Innsamlingsprosent 2022

Illustrasjon: Innsamlingsprosent 2020
Utviklet av Imaker as