Familieleir i Alta var perfekt avslutning på sykkelturen – og spleisen varer enda noen dager til
Sist oppdatert: 16.08.2022
Foto: Emil Erik Lundbom
- Å ankomme Nordkapp-platået var en magisk opplevelse! Tenk, da hadde jeg faktisk klart å gjennomføre målet mitt: Å sykle dit helt fra Lindesnes, forteller Maria Bech Urland entusiastisk. Men ennå gjensto en siste etappe – til Alta Folkehøyskole og familiesamling for FFHBs tre nordligste fylkeslag, helgen 10. - 14. august.
At det ble slik, er litt tilfeldig, innrømmer både Maria og Petter Nymo, fylkesleder i FFHB Nordland. For da Maria passerte Mo i Rana på den lange veien nordover, var FFHB Nordland og fylkesleder Petter Nymo på plass. Ikke bare fortjente Maria heiarop, men med FFHB-banner, bilde og facebooksak kunne de sammen spre det glade budskap om spleisen hennes. Og da de møttes i Mo i Rana, så fant de ut at det tidsmessig passet helt perfekt å avslutte turen sin på familiesamlingen.
Maria Bech Urland er selv hjertebarn, det vil si at hun ble født med medfødt hjertefeil. Men hjertefeilen ble oppdaget først da Maria var 18 år. Derfor var det aldri aktuelt for Maria å være med i Foreningen for hjertesyke barn. Men da hun planla sykkelturen sin, hadde det kommet også et annet hjertebarn i familien. Derfor bestemte Maria seg for at hun ville bruke sykkelturen til også å fremme hjertebarnsaken gjennom å samle inn midler.
På Alta Folkehøyskole var det samlet cirka 80 deltakere fra de tre nordligste fylkene.
- Etter flere år med pandemi, er det skikkelig godt å kunne samles igjen, sier fylkesleder Petter Nymo, som sammen med andre frivillige har brukt adskillige timer på å planlegge og forberede leiren.
Mestring og fellesskap
Maria delte sine erfaringer fra sykkelturen med forsamlingen på familiesamlingen i Alta. Og hun hygget seg på leir.
Og det var en lydhør forsamling som fikk høre Maria fortelle. Med utdanning i drama og fortellerkunst, ble Marias innlegg også et aldri så lite kulturinnslag! I tillegg til Maria, hadde også Torunn Fjær Haukvik et faglig innlegg, om hennes vei fra hjertebarn til drømmejobben i FFHBs administrasjon. Men familieleir handler først og fremst om å være sammen og ha det bra sammen. Et rikholdig program gav deltakerne mulighet til både klatrepark, kanopadling og besøk i badeland.
- Gjennom å være sammen, gi rom til å utfordre oss selv, men også rom for kos og gode samtaler, gir vi deltakerne glede, mestring og fellesskap, avslutter Petter Nymo.
Siden 2014 har Foreningen for hjertesyke barn Forskningsstiftelsen delt ut nærmere 7 millioner kroner til snart 40 prosjekter. - I år deler vi ut midler til to prosjekter innenfor områder hvor det finnes svært lite forskningsbasert kunnskap fra før, sier styreleder Gunnar Geirhovd fornøyd.
Medfødte hjertefeil er den vanligste formen for strukturelle fødselsdefekter, og rammer omtrent 1 prosent av alle nyfødte. Medisinske fremskritt over de siste femti årene har ført til at de aller fleste av disse barna kan få et tilnærmet normalt liv etter behandling. Derfor er det viktig å opplyse om de gunstige helseeffektene barn og unge har av fysisk aktivitet, og at aktivitet er helt trygt for dem med medfødt hjertefeil.