Du er her: HjemAktuelt
Aktuelt
 

Fagmøte for helsesykepleiere i Oppland

På Bråss og Mona Ødegård

Pia Bråss og Mona Ødegård fra Foreningen for hjertesyke barn var til stede på fagmøte for helsesykepleiere i Oppland, og tok del i diskusjonene rundt god oppfølging av barn med medfødt hjertefeil.

Nærmere nitti helsesykepleiere (helsesøstre) i Oppland var samlet til sitt årlig fagmøte på Lillehammer. To dager med fullpakket og spennende program hvor tverrfaglig oppfølging av hjertesyke barn også var et sentralt tema. Barnekardiolog Mads N Holten-Andersen fra sykehuset på Lillehammer underviste og inviterte til tett samarbeid.

– Barn med komplekse medfødte hjertefeil har ofte tilleggsutfordringer, og det er viktig at vi sammen sikrer at disse barna får riktig og god hjelp, sa Holten-Andersen.  Barnekardiologene på Lillehammer reiser ofte ut i distriktet og bidrar med sin kunnskap på ansvarsgruppemøter og i dialog med skolen.

Oppfølgingen gjennomføres delvis på helsestasjon, og delvis hos spesialister på sykehuset. Barnekardiologen presenterte veilederen for tverrfaglig kartlegging av hjertesyke barn, godkjent av Norsk barnelegeforening, som beskriver hva som skal sjekkes ut og til hvilke tidspunkt i barnets oppvekst.

Holten-Andersen viste til informasjon som helsesykepleierne kan søke opp på FFHBs nettsider, og oppfordrer deltagerne til å hente informasjon hos Foreningen for hjertesyke barn, som har en utstilling på fagmøtedagene. Hjertepermen og Veilederbrosjyren er nyttige og praktiske verktøy å støtte seg på, opplyste han.

Sykehuset innlandet Lillehammer/Gjøvik har også etablert en «barnehelsetelefon». Seksjonsoverlege Kristian Holm ved Barne- og ungdomsklinikken oppsummerte erfaringen så langt, og inviterte med stort engasjement salen til å delta med ris og ros. – Er ordningen liv laga, spurte han.
Hver onsdag mellom ett og tre har barnelegene vakt, og tar imot telefoner fra helsesykepleiere og fastleger. De vanligste spørsmålene handler om vekst, utvikling, spisevansker og epikriser.

– Dere må si i fra, og vi må bli bedre til å skrive gode og nyttige epikriser, sa barnelegen.

– Henvisningene har blitt bedre og vi mottar færre dårlige og unødvendige henvisninger. Det er dere som sitter med kunnskapen rundt, og det er nyttig når vi skal prioritere.

Utfordringene for helsesykepleiere og helsestasjon er at de ikke har informasjon om barnet når det kommer til kontroll. Det er krav om samtykke fra foreldrene hver gang en epikrise skal sendes til helsestasjon. Foreldrene er ofte ikke klar over det, og i en hektisk hverdag blir en slik rutine lett glemt.

– Intet spørsmål er for dumt, avsluttet seksjonsoverlege Kristian Holm. Nå skal det også sendes ut elektroniske Nyhetsbrev for å nå ut med informasjonen om spesielle trender eller spesifikke problemstillinger som rår i området.

I pausene mellom foredragene ble det god anledning til å besøke utstillertorget der også Foreningen for hjertesyke barn var tilstede. Denne gangen med særlig fokus på tverrfaglig oppfølging og Hjertepermen.  Det ble mange gode samtaler om tilpassing og tilrettelegging for barn med medfødt hjertefeil. Helsesykepleiere har en nøkkelrolle i  oppfølging av barn og unge i barnehage og på skole. Dialog og god informasjon har vist seg å være suksesskriterier for å få til en god hverdag for barn som trenger litt ekstra. Det var derfor veldig inspirerende å se hvordan de i Oppland har fått til gode arenaer for kontakt og informasjonsflyt.

Del dette innholdet:

Aktuelt

Illustrasjonsbilde: Forskningspris til Kristina Herman Haugaa

Forskningspris til Kristina Herman Haugaa

Nasjonalforeningens hjerteforskningspris for 2024 er tildelt professor og kardiolog Kristina Hermann Haugaa. Hun mottok prisen for sitt mangeårige arbeid med genetisk hjertesykdom.

Foreningen for hjertesyke barn gratulerer så mye, og ser fram til et fortsatt godt samarbeid i årene som kommer.

Forskningspris til Kristina Herman Haugaa - les hele saken


Illustrasjonsbilde:

"Følelser i en hjertefamilie" - medlemswebinar

Silja Berg Kårstad jobber som psykolog på BUP på Barne- og ungdomsklinikken ved St. Olavs hospital i Trondheim. I snart 15 år har hun samarbeidet tett med kardiologer og kontaktsykepleier for hjertesyke barn.

I løpet av dette webinaret vil Silja dele av sin lange erfaring med å støtte gravide, spedbarn og småbarn, samt deres familier, gjennom ventetiden før og etter operasjon.

"Følelser i en hjertefamilie" - medlemswebinar - les hele saken


Illustrasjonsbilde:

"Ord fra hjertet" - skrivekurs for medlemmer

Vil du sette av en helg til å skrive, og uttrykke det du har på hjertet?

Vi inviterer til kreativt og terapeutisk skrivekurs med forfatter og skrivecoach Siw C. Christiansen. Likeperson Kristin Tvervåg er med som medarrangør og støtte.

"Ord fra hjertet" - skrivekurs for medlemmer - les hele saken



>> Se alle nyheter

Gi din støtte til barnehjertesaken!

Hver dag fødes det barn med hjertefeil. Ikke alle får oppleve ettårsdagen sin. Din støtte redder liv. Og gir flere et bedre liv.

Vipps 112519

Gi en gave

Bli fastgiver

Om hjertefeil > Bli medlem > Støtt oss > Om oss >

Kontakt

Foreningen for hjertesyke barn

Telefon: 23 05 80 00

E-post: ffhb@ffhb.no
Besøk: Schweigaards gate 12, 0185 Oslo
Post: PB 222 Sentrum, 0103 Oslo
Org.nr.: 870 430 922

Kontonummer: 3000 19 32000

 

Kontakt

Foreningen for hjertesyke barn
Telefon: 23 05 80 00
E-post: post@hjertebarn.no

Besøk: Schweigaards gate 12, 0185 Oslo
Post: PB 222 Sentrum, 0103 Oslo
Org.nr.: 870 430 922

Kontonummer: 3000 19 32000

Innsamlingsprosent 2022

Illustrasjon: Innsamlingsprosent 2020
Utviklet av Imaker as