Ung med hjertefeil - en bok om det å være ung og leve med hjertefeil

I disse dager lander boken Ung med hjertefeil i postkassen til alle medlemmer i Foreningen med hjertesyke barn fra 15 til 25 år. Boken er for ungdom med hjertefeil – fra ungdom med hjertefeil, og inneholder alt fra konkrete fakta til erfaringer fra unge voksne med hjertefeil.
Kan jeg få tatovering? Tåler hjertet mitt alkohol? Hvorfor blir jeg så mye mer sliten enn klassekameratene mine etter gymtimen? Hvilke rettigheter har jeg når jeg er på sykehuset? Er det normalt å grue seg til hjertekontrollene? Hva er egentlig de mest vanlige undersøkelsene av hjertefeilen? Og er det bare jeg som er sjenert for arret mitt? Spørsmålene er mange – og følgelig også tankene: Om livet, om hva som er opplevd så langt, om det å være annerledes og om hva fremtiden kan bringe. I boka Ung med hjertefeil finnes noen svar på disse og flere aktuelle temaer.
Boka Ung med hjertefeil er skrevet med og for ungdom fra 15 år og oppover. Den er laget i samarbeid med ungdom og unge voksne med hjertefeil, som deler noen av sine egne opplevelser og erfaringer. Vi har også snakket med fagpersoner som har hjulpet oss med å sikre faktaene og de medisinske opplysningene i boka. Boka er rikt illustrert med fotografier av ungdom med hjertefeil i ymse aldre og i ulike aktiviteter. Ung med hjertefeil har kapitler om alt fra undersøkelser og behandlinger, forberedelser til sykehusopphold, skole, utdannelse og yrkesvalg, til sex og prevensjon, piercing og tatovering, tanker, følelser og egenomsorg.
På veien til å bli selvstendig
En medfødt hjertefeil vil kunne påvirke hverdagen i ulik grad gjennom hele livet. Alle med hjertefeil er unike og har sin egen historie. Boka Ung med hjertefeil inneholder generell informasjon, og kanskje er ikke alt like aktuelt for alle ungdommer med hjertefeil. Noen må ta spesielle forholdsregler, andre ikke. Noen har utfordringer, andre ikke. Eller bare på helt andre områder. Det er ikke hvilken hjertefeil man har som betyr noe, men hvordan livet blir påvirket av den. Det handler om hvordan livet til den enkelte og om å ta ansvar for seg selv og sin egen hjertefeil. Kort sagt, om det å bli voksen og selvstendig.
Ung med hjertefeil sendes som en gave fra Foreningen for hjertesyke barn til alle unge medlemmer fra 15 år og oppover. Boka kan brukes til å skrive ned notater, tegne inn sin egen hjertefeil og til å slå opp i de kapitlene som måtte være aktuelle og av interesse. Tanken er at boka skal kunne leve lenge og komme til nytte i hele ungdomstiden.
Gode medhjelpere


En bok om livet som ung med hjertefeil

Nedenfor er noen smakebiter på temaer og problemstillinger som berøres i boka Ung med hjertefeil. For å få boken må du være medlem i Foreningen for hjertesyke barn og mellom 15 og 25 år gammel.
Boken Ung med hjertefeil er ikke lagt opp slik at den må leses fra perm til perm. Tanken er å kunne slå opp på det kapitlet som er av interesse, bla seg igjennom og skumlese, og å ta den fram om igjen og om igjen. Boken kan være fin å titte litt i før kontroll på sykehuset, som en forberedelse, gjerne også å ha med på sykehuset. I boken er det noen steder mulig å skrive ned egne notater og spørsmål.
Ha system på medisinene

For noen med hjertefeil er medisiner en del av behandlingen. Enkelte tar det i perioder, andre bruker medisiner hele livet. Husk at du aldri må slutte med medisiner uten å snakke med legen din om det først. Du tar dem for en grunn!
Et nyttig tips er å fordele medisinene sine i noe som kalles en dosett. Det hjelper deg til å ha oversikt og system. Du kan ha en dosett der det står klokkeslett eller ukedager, det som passer for dine rutiner. Den er lett å ta med, diskré i toalettmappen, og du har oversikt over hele uken. Legg for eksempel medisiner for en uke i en dosett hver søndagskveld. Da ser du om du begynner å gå tom for medisin. Du ser også lettere om du har glemt å ta en tablett. Det er nyttig.
Arr: Det synlige beviset

Tanker og følelser: Normale reaksjoner på en unormal situasjon

Hverdagen med hjertefeil kan til tider være en utfordring, både fysisk og psykisk. Ikke alle følelser og tanker er like lette å snakke om. For eksempel kan noen føle at de må bevise at ting går bra og at de er sterke. Tunge tanker og følelser kan bli presset vekk for ikke å vise svakhet. Du har kanskje vært igjennom mye. Husk at det kan være en styrke å vise sårbarhet!
Fysisk aktivitet og fritid

Vær åpen om hjertefeilen din

I noen tilfeller kan det være nødvendig å snakke med de andre elevene om hvorfor du blir mer sliten enn resten av klassen. De fleste vil forstå det, dersom de får en forklaring. Å være åpen om hjertefeilen kan bidra til å unngå sårende og urettfer¬dige kommentarer, som at du er «lat» eller «treg». Det kan være flaut og irriterende å være den som det må bli tatt hensyn til. Noen presser seg derfor hardere for å slippe å skille seg ut. Husk at du er det absolutt motsatte av «lat» og «treg» når du presser deg for å bli med på en lang gåtur, og det trenger medelevene å få vite.
Forbered deg til kontroller

Sitter du alene med tanker og følelser om hjertefeilen din? Det kan være at du kjenner på bekymringer, psykiske reaksjoner eller tunge tanker. Noen opplever at hjertelegen spør «hvordan går det med deg?» i situasjoner hvor det er vanskelig å få en god prat. For eksempel idet du legger deg på ultralyd-benken eller når du tar på deg skoene på vei ut av legekontoret. Si til kardiologen i starten av kontrollen at du har lyst til å snakke, og be om å få ta praten mens du sitter på en stol. Din time er satt av til deg, og du skal føle deg ivaretatt og lyttet til.
Del dette innholdet:
Aktuelt

Kurs for familier med LQTS, JLNS og CPVT
Foreningen for hjertesyke barn arrangere kurs for familier med genetisk hjertesykdom 22.-24.september 2023. I tillegg til LQTS (Lang QT-tid syndrom) og JLNS (Jervell og Lange-Nielsen Syndrom) vil også familier med CPVT (Katekolaminerg polymorf ventrikkeltakykardi) kunne være med. Påmeldingsfrist er 1. juni, og gjøres her.

Nettseminar med psykolog Caroline M. Rostrup
Hvordan være forelder til et barn med hjertefeil?
Å være en familie med et barn som har hjertefeil gir andre erfaringer, opplevelser og belastninger, enn det gjør i andre familier. Å leve med kronisk sykdom på nært hold kan påvirke den psykiske helsen, og er grobunn til spesielle psykiske og emosjonelle temaer som kan bli med livet ut.
Tid: 24. mai 20.00 - 21.00.
Meld deg på her
Nettseminar med psykolog Caroline M. Rostrup - les hele saken

Utlysning av prosjektmidler 2023
Foreningen for hjertesyke barn Forskningsstiftelsen har gleden av å utlyse forskningsmidler, og vil i 2023 gi økonomisk støtte innenfor en ramme på NOK 700 000.
Søknadsfrist er 28.august 2023
>> Se alle nyheter