Du er her: HjemAktuelt
Aktuelt
 

Oppstart i barnehagen - lurt å forberede

Vilja Olea og mamma

Vilja Olea synes det er spennende med alt det nye i barnehagen. Her tøyser hun med mamma Trine.

Vilja Olea (1,5) begynte i barnehage i vinter. Hun har diagnosen Fallots tetrade og har to hjerteoperasjoner bak seg. Mamma Trine D. Hansen har flere gode til forberedelsene og oppstarten i barnehage.

Tirsdag 5. februar er en merkedag i livet til Vilja Olea på Årnes i Akershus. Hun skal ha sin første dag i barnehagen. Riktignok har hun vært på besøk her i Hoppensprett Fjellfoten en gang tidligere, da barnehagen åpnet i helt nye lokaler, men dagen i dag er hennes offisielle oppstart.

Mamma Trine Dishington Hansen har ikke før fått av henne klærne, så er hun i gang med å utforske alt som finnes av leker og apparater.

Egentlig var planen at Vilja Olea først skulle begynne i barnehage til høsten. Men så fikk hun plass et halvt år før, noe hun åpenbart er ganske klar for, og foreldrene slo til.

– Egentlig er det veldig greit at hun begynner nå, hun er jo så frisk og fin, sier Trine og prøver å holde tritt med Vilja Olea som freser rundt i avdelingens rommelige lokaler.

Trine har i forkant av oppstarten vært på forberedende møte med pedagogisk leder på avdelingen i barnehagen, og de har gått igjennom Hjertepermen (se faktaboks). Her er blant annet en skreddersydd beredskapsplan for Vilja Olea fylt ut. De har også laget en plakat om Vilja Olea, som henger på personalrommet, med kort informasjon om hva det er greit å være obs på (se bilde). I første omgang skal hun være i barnehagen i 60 prosent.

Vilja Olea kan være med på det meste i barnehagen, men det må tas litt ekstra hensyn til at hun blir fortere sliten og at hun også kan trenge litt lengre tid til å spise. Barnehagen har søkt om assistent, slik at det er lettere å holde et ekstra øye med henne og hvordan hun har det.

Denne første dagen er aktivitetsleder i barnehagen, Stig Raino Nygården, tett på Vilja Olea. I småbarngruppen er de voksne delt inn med ansvar for hver sine barn, og han skal ha et spesielt øye med Vilja Olea. De får raskt god kontakt, og han lurer på om hun bestandig er like blid som nå.

Trine forteller at Vilja Olea er tidlig ute motorisk og at hun begynte å gå før hun fylte ett år. I barnehagen denne dagen løper hun rundt og det ser ut som hun ikke kan få klatret og utforsket nok.

Foreldrene til Vilja Olea har sendt en e-post til alle de andre foreldrene på avdelingen og fortalt om hjertefeilen. Der har de blant annet oppfordret de andre foreldrene til å gi beskjed ved sykdom som for eksempel omgangssyke og RS-virus, slik at de kan unngå at Vilja Olea smittes.  – Vi regner jo med at hun får med seg både det ene og det andre hjem, inkludert barnesykdommene, men vi trenger jo ikke å oppsøke smitte heller, sier Trine og mener ikke å være unødvendig engstelig.

Om noen uker skal det være foreldremøte i barnehagen, og da skal Trine og Geir Ole fortelle litt mer om hjertefeilen og datterens situasjon.

TRINES TIPS VED OPPSTART I BARNEHAGE:

  • Hvis barnet har eldre søsken som går i barnehage, la det bli med å levere og hente i barnehagen. Da blir de litt kjent der før de skal begynne der selv, samtidig som det kan være en lett «baselusk-tilvenning».
  • Avtal med barnehagen at dere kommer på besøk på avdelingen noen ganger før oppstarten.
  • Avtal et møte med pedagogisk leder og styrer i forkant av oppstarten, slik at dere kan svare på spørsmål i ro og fred, gå igjennom Hjertepermen og avtale om det er nødvendig med møte med resten av de ansatte, eventuelt med lege til stede.
  • Hør med barnehagen om dere kan ha flere dager tilvenning. Mange har tre dager med tilvenning, men iblant kan det være fint med fem rolige dager.
  • Gi barnehagen Hjertepermen ferdig utfylt på forhånd, så kan de forberede seg.
  • Lag et informasjonsark med bilde av barnet, kort informasjon om hjertefeilen og noen ting alle ansatte kan være obs på. Det kan henge på personalrommet, slik at alle ansatte får se det, inkludert vikarer som er innom bare nå og da.
  • Vær åpne i barnehagen og ikke minst med foreldregruppa om hjertefeilen. Da er det lettere for andre å forholde seg til både dere og barnet. Lag gjerne en Facebook-gruppe for foreldrene på avdelingen, så kan de stille spørsmål der og si ifra hvis barna er syke. Det er jo ikke alt barnehagen får beskjed om.

Denne artikkelen om Vilja Olea sto på trykk i magasinet Hjertebarnet nummer 2/2019.

Illustrasjon:

Foreldrene har laget denne plakaten til barnehagen, som henger på personalrommet.

Illustrasjon:

Vilja Olea er klar for en utfordring i barnehagen - på vei opp i "rutsjehuset".

Del dette innholdet:

Aktuelt

Illustrasjonsbilde: Forskningspris til Kristina Herman Haugaa

Forskningspris til Kristina Herman Haugaa

Nasjonalforeningens hjerteforskningspris for 2024 er tildelt professor og kardiolog Kristina Hermann Haugaa. Hun mottok prisen for sitt mangeårige arbeid med genetisk hjertesykdom.

Foreningen for hjertesyke barn gratulerer så mye, og ser fram til et fortsatt godt samarbeid i årene som kommer.

Forskningspris til Kristina Herman Haugaa - les hele saken


Illustrasjonsbilde:

"Følelser i en hjertefamilie" - medlemswebinar

Silja Berg Kårstad jobber som psykolog på BUP på Barne- og ungdomsklinikken ved St. Olavs hospital i Trondheim. I snart 15 år har hun samarbeidet tett med kardiologer og kontaktsykepleier for hjertesyke barn.

I løpet av dette webinaret vil Silja dele av sin lange erfaring med å støtte gravide, spedbarn og småbarn, samt deres familier, gjennom ventetiden før og etter operasjon.

"Følelser i en hjertefamilie" - medlemswebinar - les hele saken


Illustrasjonsbilde:

"Ord fra hjertet" - skrivekurs for medlemmer

Vil du sette av en helg til å skrive, og uttrykke det du har på hjertet?

Vi inviterer til kreativt og terapeutisk skrivekurs med forfatter og skrivecoach Siw C. Christiansen. Likeperson Kristin Tvervåg er med som medarrangør og støtte.

"Ord fra hjertet" - skrivekurs for medlemmer - les hele saken



>> Se alle nyheter

Gi din støtte til barnehjertesaken!

Hver dag fødes det barn med hjertefeil. Ikke alle får oppleve ettårsdagen sin. Din støtte redder liv. Og gir flere et bedre liv.

Vipps 112519

Gi en gave

Bli fastgiver

Om hjertefeil > Bli medlem > Støtt oss > Om oss >

Kontakt

Foreningen for hjertesyke barn

Telefon: 23 05 80 00

E-post: ffhb@ffhb.no
Besøk: Schweigaards gate 12, 0185 Oslo
Post: PB 222 Sentrum, 0103 Oslo
Org.nr.: 870 430 922

Kontonummer: 3000 19 32000

 

Kontakt

Foreningen for hjertesyke barn
Telefon: 23 05 80 00
E-post: post@hjertebarn.no

Besøk: Schweigaards gate 12, 0185 Oslo
Post: PB 222 Sentrum, 0103 Oslo
Org.nr.: 870 430 922

Kontonummer: 3000 19 32000

Innsamlingsprosent 2022

Illustrasjon: Innsamlingsprosent 2020
Utviklet av Imaker as