Hver dag fødes det barn med hjertefeil. Ikke alle får oppleve ettårsdagen sin. Din støtte redder liv. Og gir flere et bedre liv.
Vipps 112519
Mandag 20. april gjenåpnes barnehager i Norge. Mandag 27. april gjenåpnes skoler for 1. til 4. trinn. – Det er både trygt og riktig for barn med en hjertediagnose å gå tilbake til barnehage og skole nå, sier overlege Thomas Möller på Oslo Universitetssykehus (OUS) Rikshospitalet. De få barna som er i risiko og bør holdes hjemme, har fått beskjed av OUS eller av sin lokale barnekardiolog om dette.
På bakgrunn av faglige vurderinger om korona-situasjonen i Norge, har Regjeringen besluttet å gjenåpne barnehager og skoler i Norge. Barnehagene har oppstart 20. april og skolene 27. april for 1. – 4. trinn og SFO. Det gjelder også for elever på VG3 som følger yrkesfaglig løp i skole, og yrkesfagelever på VG2. Skolene må fortsatt gi de andre elevene et opplæringstilbud hjemme og legge til rette for opplæring så langt det lar seg gjøre, det vil si elever på 5. - 7. trinn, ungdomstrinnet og elever i videregående.
I den offisielle Veileder om smittevern i barnehager under covid-19 utbruddet 2020, utarbeidet av Folkehelseinstituttet og Utdanningsdirektoratet, beskrives detaljerte tiltak for å unngå smitte. Tiltakene er tuftet på tre grunnpilarer: At syke personer ikke skal være i barnehagen, god hygiene og redusert kontakthyppighet mellom personer.
Risikogrupper
Veilederen presiserer at barn med kronisk sykdom kan gå i barnehagen - dette inkluderer barn med medfødt hjertefeil.
Anbefalingen fra Oslo Universitetssykehus (OUS) Rikshospitalet ved Barnekardiologisk avdeling og et omforent barnekardiologisk fagmiljø i Norge, er at barn og unge med medfødt hjertefeil nå skal tilbake til både barnehage og skole.
– Etter vår vurdering og med det kunnskapsgrunnlaget vi har så langt, er det ingen risiko for barn med medfødt hjertefeil knyttet opp til det å gå tilbake til barnehage og skole nå. De svært få barna som ikke bør gjøre det, har fått beskjed fra sykehuset på telefon om å holde seg hjemme, sier overlege Thomas Möller på OUS. Han understreker at barna nå bør få komme tilbake til det sosiale i barnehagen og på skolen og til en normal hverdag.
– Det å holde barna hjemme har dårlig innvirkning på deres livskvalitet, sier Möller og beroliger foreldre og foresatte med at barn i svært liten grad blir syke av Covid19, også de med andre underliggende tilstander.
Norsk barnelegeforening har i samråd med Folkehelseinstituttet utarbeidet en oversikt over ulike diagnoser hos barn og unge og om det eventuelt skal tas spesielle hensyn. Norsk barnelegeforening mener at de aller fleste barn med kroniske sykdommer kan og bør gå i barnehage og skole.
Under pressekonferansen om veilederen og gjenåpning av barnehager og skoler den 15. april sa statsråd Guri Melby:
– For barn som er i risikogruppe eller har foreldre i risikogruppe bør det opprettes dialog mellom foreldre og barnehagen om det er mulig med tilrettelegging. Et alternativ kan være at barnet kun møter i utetiden eller at det opprettes små grupper rundt det ene barnet.
Veilederen presiserer dessuten at det ikke er grunnlag for at søsken til barna eller ungdommen som har kronisk sykdom skal holdes hjemme.
Bakgrunn og fakta
Barne- og ungdomsklinikken på Oslo Universitetssykehus har hatt diverse internasjonale kontakter fra land med høy Covid-19 morbiditet og mortalitet (bl.a. Italia, Spania og USA) i hele perioden med utbrudd. Rapportene de har fått fra sine barnekardiologiske kolleger i utlandet er i samsvar med forskningen: det er svært få, om noen, barn med hjertesykdom som har vist alvorlig sykdom med Covid-19.
Veileder om smittevern i barnehager under covid-19 utbruddet 2020
Utdanningsdirektoratet har laget en film som kan hjelpe kommunikasjonen mellom foreldre og barn om oppstart i barnehage: Her er link til filmen
Hør hva overlege Leif Brun vand sier:
På FFOs kongress og representantskapsmøte 18. og 19 november ble Helene Thon gjengvalgt som FFOs første nestleder, for tredje gang.
Det ble også vedtatt nytt politisk program for 2024 og 2025, i tillegg til ny strategiplan for perioden 2024-2029.
Siden 2014 har Foreningen for hjertesyke barn Forskningsstiftelsen delt ut nærmere 7 millioner kroner til snart 40 prosjekter. - I år deler vi ut midler til to prosjekter innenfor områder hvor det finnes svært lite forskningsbasert kunnskap fra før, sier styreleder Gunnar Geirhovd fornøyd.
Medfødte hjertefeil er den vanligste formen for strukturelle fødselsdefekter, og rammer omtrent 1 prosent av alle nyfødte. Medisinske fremskritt over de siste femti årene har ført til at de aller fleste av disse barna kan få et tilnærmet normalt liv etter behandling. Derfor er det viktig å opplyse om de gunstige helseeffektene barn og unge har av fysisk aktivitet, og at aktivitet er helt trygt for dem med medfødt hjertefeil.
Fysisk aktivitet gir stort helseutbytte for barn med medfødt hjertefeil - les hele saken
Hver dag fødes det barn med hjertefeil. Ikke alle får oppleve ettårsdagen sin. Din støtte redder liv. Og gir flere et bedre liv.
Vipps 112519
Foreningen for hjertesyke barn
Telefon: 23 05 80 00
E-post: ffhb@ffhb.no
Besøk: Schweigaards gate 12, 0185 Oslo
Post: PB 222 Sentrum, 0103 Oslo
Org.nr.: 870 430 922
Kontonummer: 3000 19 32000