Du er her: HjemHjertet
Du er her: HjemHjertet
Hjertet
 

Hjertet

Hjertet er muskelen i kroppen som har i oppgave å transportere blod rundt slik at celler og vev kan motta oksygen og de næringsstoffer de trenger. Hjertet pumper blodet gjennom kroppen med gjentatte rytmiske sammentrekninger. 

På denne siden finner du relevant og utfyllende informasjon om hvordan hjertet fungerer og hvordan hjertet er bygd opp. Videre vil du også finne informasjon om ulike typer hjertefeil. Her av blant annet diagnoser, undersøkelser og behandling til råd og veiledning om hverdagen og livet til barn med hjertefeil og deres familier. 

Hjertet gjør en livsviktig jobb: Det pumper blodet vårt rundt i kroppen. Hjertet ligger i brystkassen på venstre side av brystbeinet. Noen har hjertet på høyre side, men dette er sjelden. Hjertet er en knyttnevestor, hul muskel som deles inn i fire rom: høyre, og vesntre forkammer (atrium) og høyre og venstre hovedkammer (venstrikkel). 

Hjertefeil er blant den vanligste medfødt misdannelsen. I Norge fødes hvert år mellom 500-600 barn med hjertfeil. Det finnes mange typer av medfødt og tidlig ervervet hjertefeil og et utall kombinasjoner. På disse sidene kan du lese mer om hjertefeil. 

 

 

 

Hjertets funksjon
Hjertets oppgave er enkel – men livsviktig: å pumpe blodet vårt rundt i kroppen slik at alle cellene blir forsynt med de næringsstoffene de trenger for å leve, og avfallsstoffene fjernes. Hjertet slår hos de fleste mennesker med en frekvens mellom 60 og 80 slag per minutt, men denne kan være vesentlig lavere om man er godt trent. Hjertet mottar informasjon fra nervesystemet om situasjonen i kroppen, og kan øke eller senke hjertefrekvensen og blodtrykket ved behov.

To pumper – to kretsløp
Hjertet består egentlig av to separate pumper: en pumpe på høyre side av hjertet og en på venstre side av hjertet. Den høyre pumpen består av høyre forkammer og høyre hovedkammer, og pumper blodet til lungene (”lungekretsløpet”).

Den venstre pumpen består av venstre forkammer og venstre hovedkammer, og pumper blodet ut til kroppen (”systemkretsløpet”). Blodet på venstre side av hjertet kommer rett fra lungene, og er derfor rikt på oksygen. I hjerteslaget pumpes blodet med stort trykk inn i aorta og fordeler seg til hjernen, hjertemuskelen selv og alle de andre organene i kroppen.

Systole og diastole
Et hjerteslag deles inn i systole og diastole. Systole er den aktive fasen i hjerteslaget, da hjertet trekker seg sammen. Etter dene ammentrekningen (kontraksjonen) kommer en hvilefase – diastolen. Da er det ingen aktivitet i muskelcellene, de hviler. I diastolen fylles hjertekamrene med blod. Man skiller mellom atrienes systole og diastole og ventriklenes systole og diastole, ettersom sammentrekningen av atriene og ventriklene ikke skjer helt samtidig.

Hjerteslaget
I forkamrenes (atrienes) diastole fylles høyre forkammer med blod fra venene som leder blodet tilbake fra kroppen til hjertet, og venstre forkammer fylles med blodet som kommer tilbake fra lungene gjennom venene.

Atrioventrikulærklaffene er åpne, ettersom trykket på dette tidspunktet i hjertesyklusen er høyere i forkamrene enn i hovedkamrene. Blodet i atriene renner derfor passivt over i hovedkamrene.

Du kan lese mer om hjertes anatomi og funksjon her

Mer om hjertet Om Hjertefeil Undersøkelser Diagnoser Behandling
Illustrasjon av et mikroskop

Forsknings-stiftelsen

Foreningen for hjertesyke barn Forskningsstiftelsen har som formål å initiere, fremme og finansiere forskning og forskningsrelaterte prosjekter om medfødt hjertefeil.

Ta kontakt for informasjon: ffhb@ffhb.no